Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Ιουνίου 2021

Η μείωση παραγωγής οίνου στη Νέας Ζηλανδία, δημιουργεί προβλήματα


Η Νέα Ζηλανδία βιώνει ένα εφιαλτικό σενάριο: μια απότομη αύξηση της ζήτησης μόνο για το Sauvignon blanc που αποτελεί το ένα τρίτο της παραγωγής όταν η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη κατά 25%.

Ενώ το 2021 περιγράφεται ως το «έτος του sauvignon» στη Νέα Ζηλανδία, ο τομέας αναμένει μια πτώση περίπου 30% στην παραγωγή του φέτος. Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών, μείωση της διαθεσιμότητας χύδην και, κατά συνέπεια, μείωση των «ιδιωτικών ετικετών» και άλλων ετικετών.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η αμπελουργική έκταση στο Marlborough, νότια της Νέας Ζηλανδίας, αυξήθηκε κατά 24% σε 29.000 εκτάρια. Σύμφωνα με μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε, 5.500 εκτάρια αμπέλων έχουν φυτευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που θα καταστούν παραγωγικά έως το 2025, με αύξηση της παραγωγής κατά 33% σε σύγκριση με το 2020 με κύρια ποικιλία το Sauvignon blanc.

 

Οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη

Αυτή την αρνητική εμπειρία βιώνει καθημερινά ο Mike Brown, διευθυντής του Marlborough Grape Growers Cooperative, του οποίου τα 80 μέλη καλλιεργούν περίπου 850 εκτάρια, αποκλειστικά αφιερωμένα στο Sauvignon blanc. "Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να προμηθεύσουμε όλους τους τακτικούς πελάτες μας φέτος", αναφέρει απογοητευμένος, υπενθυμίζοντας ότι το Sauvignon εδώ πωλείται κατά τη διάρκεια του έτους και ότι ο συνεταιρισμός δεν έχει επομένως αποθέματα. «Η έλλειψη επηρεάζει όλους τους παίκτες με τον ίδιο τρόπο. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το σε ποιες αγορές μπορούν και δεν μπορούν να προσφέρουν. "

Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί: «Οι τιμές χύδην αυξάνονται, οι τιμές των φιαλών θα ακολουθήσουν και οι τιμές σταφυλιών το επόμενο έτος θα αυξηθούν επίσης. Θα υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κρασί για την προμήθεια ιδιωτικών ετικετών και η δραστηριότητα προώθησης των τιμών μάρκας θα μειωθεί δραστικά », αναφέρει ο Mike Brown, ο οποίος αρνείται την ιδέα της εξαφάνισης των μαζικών πωλήσεων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο χύδην αποστολής δεν θα εξαφανιστεί, πρώτα επειδή μειώνει τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά οι τιμές του χύδην ανεβαίνουν, προκαλώντας αυτόματα την άνοδο της τιμής του εμφιαλωμένου, και κατά συνέπεια μια «επαναφορά» στην τιμή του Marlborough Sauvignon Blanc. Με στενή προσφορά και ισχυρή ζήτηση, η υψηλότερη τοποθέτηση των τιμών θα είναι η νέα πραγματικότητα».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1378 επισκέπτες συνδεδεμένους