Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Αυγούστου 2021

Η Μεγάλη Βρετανία βγάζει τα πρώτα κρασιά βιώσιμης ανάπτυξης στην αγορά

 

Τα κρασιά βιώσιμης ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας πιστοποιούν την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών στον αμπελώνα και στο οινοποιείο.

Η Wine GB ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου ότι τα πρώτα κρασιά έλαβαν πιστοποίησή τους με την ετικέτα της. Είναι ένα ακόμη βήμα στις δομές της αγγλικής βιομηχανίας οίνου.

Η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να επαγγελματικοποιεί και να διαρθρώνει την αγορά των κρασιών της. Στις 16 Αυγούστου, η Wine GB ανακοίνωσε την πιστοποίηση 10 κρασιών που παράγονται από τέσσερις παραγωγούς σύμφωνα με το πρότυπό της που ονομάζεται "Sustainable Wines of Great Britain" (SWGB). Προς το παρόν, οι καταναλωτές θα μπορούν να καταναλώνουν μόνο ήρεμους οίνους πιστοποιημένους. Οι πιστοποιημένοι αφρώδεις οίνοι θα ακολουθήσουν σεβόμενοι τη ρυθμιστική περίοδο παλαίωσής τους. Αυτά τα δέκα κρασιά σύντομα θα τα ακολουθήσουν άλλα. Πράγματι, 61 οινοποιεία είναι μέλη της SWGB, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της έκτασης που φυτεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαδικασία πιστοποίησης συνίσταται σε μια ετήσια αυτοαξιολόγηση εκπλήρωσης των προδιαγραφών ώστε να ανταποκριθούν στους στόχους της SWGB. Οι στόχοι αυτοί αφορούν την προστασία του εδάφους, του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιοποικιλότητας στους αμπελώνες. Στοχεύουν επίσης στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, στη βελτιστοποίηση της χρήσης του νερού (ειδικά στο οινοποιείο), στη διαχείριση των υδάτων και της ενέργειας καθώς και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχεται από τις συσκευασίες. Επιπλέον, τα μέλη της SWGB πρέπει να επιτυγχάνουν συγκεκριμένο αποτύπωμα άνθρακα στον αμπελώνα και στο οινοποιείο κάθε χρόνο. Οι αυτοαξιολογήσεις αναθεωρούνται και αναλύονται κάθε τρία χρόνια από μια ανεξάρτητη επιτροπή που αποφασίζει για τη χορήγηση πιστοποίησης.

Η πιστοποίηση σκοπεύει να αναπτυχθεί χάρη στη συμμετοχή της αγγλικής διανομής μεγάλης κλίμακας, που συμμετέχει στο έργο. Η Waitrose και η Marks & Spencer συγκαταλέγονται στις μάρκες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή της.

Ο πρόεδρος της Wine GB Simon Thorpe MW δήλωσε: «Το Wine GB αναγνωρίζει τη σημασία της βιωσιμότητας για την αγγλική βιομηχανία οίνου και γι 'αυτό την έχουμε συμπεριλάβει ως έναν από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες μας. Φιλοδοξούμε, μέσω της πιστοποίησης SWGB, να βάλουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της βιομηχανίας μας».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 400 επισκέπτες συνδεδεμένους