Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Οκτωβρίου 2021

Πτώση πωλήσεων: Η αμερικανική κατανάλωση κρασιού υφίσταται επιπτώσεις μετά την Covid

 

Τα ροζέ και οι αφρώδεις συνεχίζουν να σαγηνεύουν το αμερικανικό κοινό.

Η συνολική δυναμική των πωλήσεων κρασιού στην αγορά των ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας έχει ξεθωριάσει, σύμφωνα με τα στοιχεία που μόλις δημοσίευσαν οι αναλυτές της SipSource *. Από την άλλη πλευρά, τα ροζέ συνέχισαν την αδιάκοπη πρόοδό τους και η Champagne ανέκαμψε δυναμικά.

Αυτό ήταν ίσως αναμενόμενο: η επιστροφή του κλάδου CHR, δεν έχει τη δυναμική που ξεκίνησε μεν από τα κρασιά με την κορύφωση της κρίσης Covid, αλλά μονοπώλησε μέρος του προϋπολογισμού λόγω της οικιακής κατανάλωσης των αμερικανικών νοικοκυριών. Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης είναι πιο διατεθειμένοι φέτος να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε οινοπνευματώδη ποτά παρά σε κρασιά. Υποκείμενη τάση ή περίοδος προσαρμογής; Γενικά οι πωλήσεις κρασιού μειώθηκαν κατά 3,8% τους δώδεκα μήνες που έληξαν τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με την SipSource. Και αυτή η πτώση τείνει να γίνει πιο έντονη, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη στο τέλος του πρώτου εξαμήνου (-5,8%) από ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

 

Μειώνεται σίγουρα η κατανάλωση κρασιού στους νέους;

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν επίσης θετικά στοιχεία, ξεκινώντας από τις πωλήσεις της Champagne, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 25,5% σε διάστημα δώδεκα μηνών στο κύκλωμα CHR. Αυτή η τάση έχει επιβράδυνση επειδή οι πωλήσεις το 2020 είχαν επηρεαστεί πολύ, αλλά παραμένει καλός οιωνός.

 

Τα ροζέ είναι πάντα σε άνοδο

Όσον αφορά τα ροζέ, τα στοιχεία της Nielsen δείχνουν ότι η ανάπτυξή τους παραμένει αμετάβλητη, παρά την πανδημία. Κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών έως τον Ιούνιο του 2021, το μερίδιο των ροζέ μεταξύ των πωλήσεων ήσυχων οίνων για οικιακή κατανάλωση αυξήθηκε κατά 4,4% έναντι 4,2% το 2020 και 3,8% το 2019. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Danny Brager, πρώην αναλυτή στη Nielsen, "τα τελευταία δεδομένα για αυτές τις 52 εβδομάδες δείχνουν ότι η κατηγορία των ροζέ υπερβαίνει σε αξία εκείνες των κατηγοριών όπως το moscato, το merlot, τα μείγματα λευκών, το riesling και το malbec ». Επιπλέον, η τάση είναι σαφώς υπέρ των ξηρών προφίλ, κάτι που προφανώς είναι ευνοϊκό για τα γαλλικά προϊόντα.

Πράγματι, μια έρευνα που διεξήχθη από την Wine Opinions μεταξύ 2.000 συνηθισμένων καταναλωτών κρασιού δείχνει ότι το 35% των ερωτηθέντων προτιμούν τα «πολύ ξηρά» ροζέ, στους οποίους προστίθεται το 30% των ερωτηθέντων που προτιμούν τα «μάλλον ξηρά» στυλ. Μόνο στο 20% αρέσει μια γλυκιά έκδοση, έναντι 15% που εκτιμούν όλα τα στυλ. Επιπλέον, οι λάτρεις των ροζέ είναι άνδρες (49%) και γυναίκες (51%), γνωρίζοντας ότι οι περιστασιακοί καταναλωτές ροζέ είναι κυρίως άνδρες (54%). Εκτός από τα ροζέ και τους αφρώδεις οίνους, η κατάταξη premium οίνων παραμένει σταθερή. Οι πωλήσεις ήσυχων οίνων τοποθετημένων άνω των $11 αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ το τμήμα κάτω των $11 μειώθηκε κατά 8,7% σε δωδεκάμηνη βάση. Όπως σημειώνει η Wine Opinions, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, η συνολική ανάπτυξη δεν θα είναι πλέον δυναμική, καθώς τα κρασιά που πωλούνται κάτω των $11 αντιπροσωπεύουν το 76,5% των πωλήσεων.

 

*: Η SipSource είναι μια συνεργασία μεταξύ της Wine & Spirits Wholesalers of America, της Nielsen, της Vermont Information Processing και της Analyste Kearney. Συλλέγουν δεδομένα από εταιρείες μέλη της WSWA, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων διανομέων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 370 επισκέπτες συνδεδεμένους