Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Φεβρουαρίου 2022

Συνδυασμό μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού κλάδου για ακρίβεια και κορωνοϊό ζητά το ΜέΡΑ25

Το νέο καθοριστικό πλήγμα που δέχονται ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των μνημονίων, της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί και της πανδημίας της covid-19, μέσω του κύματος των ανατιμήσεων στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, στα καύσιμα, στα υλικά συσκευασίας και στο κόστος διακίνησης, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέρΑ25 και ζητά από την κυβέρνηση συνδυασμένα μέτρα αντιμετώπισής του.

Όπως τονίζεται, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, οι προαναφερθείσες διαπιστώσεις είναι προϊόν πανελλήνιας σύσκεψης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών, που διοργάνωσε η Κεντρική Αμπελοοινική Συνεταιριστική τους Οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ στις 18 Ιανουαρίου 2022, και ζητείται η μετάταξη λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, η αυστηροποίηση των ελέγχων της αγοράς τους και της αγοράς οίνου, η ένταξη του κλάδου στις ενισχύσεις λόγω covid-19, καθώς και η ενεργοποίηση εκτάκτων μέτρων, όπως η απόσταξη κρίσης, ο πράσινος τρύγος και η αποθεματοποίηση.

 

Η ερώτηση

Αναλυτικότερα, στην εισήγηση τη εν λόγω ερώτησης, με θέμα «Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια ναρκοθετούν την ελληνική αμπελουργία και οδηγούν τους αμπελουργούς σε απόγνωση», αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία ανατιμήσεων διαχρονικά, για το 2016, το 2020 και το 2021, που παρατέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου, για τα κυρίως χρησιμοποιούμενα λιπάσματα και φυτοφάρμακα στις διάφορες φάσεις της καλλιέργειας, καταδεικνύεται αύξηση των τιμών αγοράς τους από τον παραγωγό από 48% έως 180%, καθώς και αύξηση των συντελεστών ενέργειας (καύσιμα, ηλεκτρισμός) σε ποσοστό 28,5% και 45% αντίστοιχα.

Επειδή, αν συγκριθούν οι ανατιμήσεις στα φυτοφάρμακα και λιπάσματα (48% - 180%) και στην ενέργεια (28,5% - 45%) με τις τιμές σταφυλιών και οίνου, που βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2019 διαπιστώνεται επί της ουσίας μηδενικό αμπελουργικό εισόδημα και αναστολή κάθε καλλιεργητικής φροντίδας.

Επειδή, η αλγεινή αυτή κατάσταση όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά και ενισχύθηκε από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων προέδρων των οινοποιητικών συνεταιρισμών οι οποίοι μεταφέροντας το κλίμα της αγοράς οίνου, επικεντρώθηκαν στο ότι ένα από τα κύρια κανάλια της, αυτό της εστίασης, ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ στο λιανικό εμπόριο s/m, η εορταστική αγορά ήταν υποτονική, εξαιτίας της φοβικής πλέον συμπεριφοράς των καταναλωτών. Οι πρόεδροι των οινοποιητικών συνεταιρισμών, θεωρούν ότι ο αμπελοοινικός κλάδος βρίσκεται σε βαθιά κρίση, κρίση που οδηγεί εν τέλει σε χρεωκοπία.

Επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 5153/22 της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που σας παρουσιάστηκε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, διαπιστώνεται πως, σχετικά με την αγορά οίνου, η επαναφορά ορισμένων περιορισμών στον τομέα των ξενοδοχείων και της εστίασης λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας covid-19 σε ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε. δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα.

Επειδή, ειδικά για τους συνεταιρισμούς διαπιστώθηκε, ότι δραστηριοποιούνται σε ένα τεχνηέντως αρνητικό για τη συνεταιριστική ιδέα περιβάλλον, που διαχρονικά τους αποδυναμώνει συστηματικά, καθιστώντας και τους υγιείς συνεταιρισμούς, μη βιώσιμους και έρμαια των ασφυκτικών και μη ρεαλιστικών όρων των funds - εισπρακτικών εταιρειών, που τους «κατασπαράσσουν» επιβουλευόμενοι την ακίνητη περιουσία τους και μόνο.

Επειδή, όπως επισημάνθηκε, ενώ διεθνώς οι συνεταιρισμοί αποτελούν το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής, στην Ελλάδα, παρά τις ρηματικές υπέρ των συνεταιρισμών διατυπώσεις από όλες τις κυβερνήσεις, οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες του αγροτικού τομέα, η ασυδοσία λόγω της ανυπαρξίας ελέγχων και η υποστελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, τους ωθούν με μαθηματική βεβαιότητα στην εξαφάνισή τους.

Επειδή, σε μία ύστατη προσπάθεια για την ανακοπή αυτής της καταστροφικής πορείας, οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως:

· η μετάταξη των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ,

· ο αυστηρός έλεγχος της αγοράς τους, καθώς και της αγοράς οίνου,

· η ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στις ενισχύσεις λόγω της covid-19, αφού για δύο συνεχείς χρονιές είναι ζημιογόνα και

· η ενεργοποίηση εκτάκτων μέτρων στον αμπελοοινικό τομέα (απόσταξη – πράσινο τρύγο – αποθεματοποίηση)»

 

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 ρωτούν τους Υπουργούς αν:

• Προτίθενται να προχωρήσουν στην μετάταξη των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και στην αυστηροποίηση των ελέγχων της αγοράς τους και της αγοράς οίνου, όπως ζητούν οι οινοποιητικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις;

• Δεδομένου ότι για δύο χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια για δύο συνεχείς χρονιές είναι ζημιογόνα, προτίθενται να την εντάξουν στις ενισχύσεις λόγω της covid-19;

• Προτίθενται να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση εκτάκτων μέτρων στον αμπελοοινικό τομέα, όπως η απόσταξη κρίσης, ο πράσινος τρύγος και η αποθεματοποίηση;

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1275 επισκέπτες συνδεδεμένους