Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Φεβρουαρίου 2022

Ευρωπαϊκή τροπολογία για να για να βγει από τη συζήτηση κατά του καρκίνου, η χωρίς διάκριση αναφορά στο αλκοόλ

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την έκθεση της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, BECA).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που μελετά η ευρωβουλή δεν είναι άμεσα δεσμευτικό, αλλά θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικούς νόμους που θα δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν 73 ευρωβουλευτές υπογράψουν την τροπολογία του Ιταλού βουλευτή Herbert Dorfmann, η σύνοδος της ολομέλειας θα πρέπει να τοποθετηθεί σχετικά με την επικινδυνότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Με χειρουργική ακρίβεια, η προτεινόμενη τροπολογία τροποποιεί οριακά την αρχική έκθεση για να χαρακτηρίσει τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ. Εκεί που το αρχικό κείμενο δαιμονοποιεί όλη την κατανάλωση αλκοόλ, είτε μέτρια είτε υπερβολική, ο Herbert Dorfmann εστιάζει στην καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης.

Η διατύπωση που «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για πολλούς καρκίνους» θα μπορούσε να αναδιατυπωθεί σε «υπογραμμίζει ότι η επιβλαβής κατανάλωση είναι παράγοντας κινδύνου κ.λπ. Ομοίως, η υπενθύμιση της μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη» θα γίνει «η αποχή είναι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όσον αφορά την πρόληψη». Πάνω απ 'όλα, το κείμενο δεν θα ζητά πλέον να επισημαίνονται οι φιάλες με «προειδοποιητικές δηλώσεις για την υγεία», αλλά με «πληροφορίες για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση».

 

Τι θα ήταν τα γεύματά μας χωρίς ένα ποτήρι κρασί;

Ακολουθώντας στενά τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, αυτή η έκθεση θα μπορούσε, ως έχει, να έχει άνευ προηγουμένου συνέπειες στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού. Ο φόβος του αμπελοοινικού τομέα είναι να οδηγηθεί σε αποσύνδεση ο τομέας, που θεωρείται πηγή δηλητηρίου. Εξ ου και η υποστήριξη του κλάδου για αυτήν την τροπολογία, που πολεμά την ιδέα ότι κάθε κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής. «Ο στόχος μου στην έκθεση είναι να κάνω τη διαφορά μεταξύ της χρήσης και της κατάχρησης αλκοολούχων ποτών» δηλώνει ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann. «Η κατανάλωση μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών είναι μέρος του πολιτισμού μας στην Ευρώπη, τονώνει την οικονομία, συχνά σε δύσκολες αγροτικές περιοχές με λίγες παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις, και δημιουργεί μοναδικά τοπία που θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο. Τι θα ήταν η Toscane, η Champagne, η Moselle ή το σπίτι μου χωρίς τα αμπέλια; Αυτές θα ήταν φτωχές και άσχημες περιοχές. Και τι θα ήταν τα γεύματα και τα δείπνα μας χωρίς ένα ποτήρι ποιοτικό κρασί; Μια πλήξη» επισημαίνει ο Ιταλός εκλεγμένος εκπρόσωπος από το Νότιο Τιρόλο.

Ο Herbert Dorfmann προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι μια επικίνδυνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου, δυστυχώς, του καρκίνου. Θέλω απλώς να υπογραμμίσω αυτήν την πραγματικότητα. Και είναι σαφές ότι, αν δεν είμαστε συγκεκριμένοι σε αυτό το θέμα, η έκθεση της Επιτροπής κινδυνεύει να γίνει το τέλειο πρόσχημα για όσους θέλουν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση που προορίζεται για την προώθηση των ποιοτικών κρασιών μας. Αυτό ισχύει ήδη: απλώς δείτε τις οδηγίες για τα έργα που είναι επιλέξιμα για προώθηση φέτος. Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την προώθηση της γεωργίας, που θεσπίζεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθεί θεματικές προτεραιότητες. Αυτή τη στιγμή προωθούνται η βιολογική γεωργία, η αειφόρος γεωργία και η καλή διαβίωση των ζώων, γεγονός που ανεβάζει τα ποσοστά των τομέων που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στη χρήση κεφαλαίων προώθησης.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 925 επισκέπτες συνδεδεμένους