Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Μαρτίου 2022

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Διευκόλυνση πρόσβασης στην αγγλική αγορά των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας

 

Στο πλαίσιο του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία μόλις υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που προβλέπει την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και των τελωνειακών δασμών μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από μια κατ' αρχήν συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο, η ΣΕΣ υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Από τον Ιούνιο του 2020, οι δύο χώρες διαπραγματεύονταν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο. Το κείμενο υπογράφηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, αλλά οι εθνικές κανονιστικές διαδικασίες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν τεθεί σε ισχύ. Για τον αμπελοοινικό τομέα, προβλέπει την κατάργηση των περίφημων πιστοποιητικών VI-1 που εφαρμόζονται στα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας και διευρύνει τις πρακτικές οινοποίησης της Νέας Ζηλανδίας που επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για να επιταχυνθεί η διαδικασία αποδοχής ορισμένων οινολογικών πρακτικών. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση χλωριούχου αμμωνίου στην οινοποίηση, αλγινικού οξέος και άγαρ για διαύγαση, χλωριούχου αργύρου και σιδηροκυανιούχου καλίου (με μέγιστο όριο 0,1 mg/kg) για τη σταθεροποίηση και τη συντήρηση οίνων.

 

Δεν υπάρχει εγγύηση πτώσης λιανικής τιμής

Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν οι δασμοί στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά. Επί του παρόντος, τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας που εισέρχονται στη βρετανική επικράτεια πρέπει να πληρώνουν δασμούς που κυμαίνονται από 10 έως 26 £ ανά εκατόλιτρο (δηλαδή από 12 έως 31 ευρώ), ανάλογα με το αν είναι ήσυχα ή αφρώδη κρασιά. Θεωρητικά, τα κρασιά της Νέας Ζηλανδίας θα πρέπει επομένως να είναι φθηνότερα στο στάδιο της λιανικής, ένα πλεονέκτημα που διαφημίζει η βρετανική κυβέρνηση κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Αλλά για την Wine and Spirit Association, τα κέρδη είναι πολύ λιγότερο προφανή. «Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να ποσοτικοποιηθεί επακριβώς η πτώση ως προς την τιμή, ειδικά από τη στιγμή που περιμένουμε να μάθουμε εάν θα ενεργοποιηθούν οι προτάσεις που αφορούν την αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης». «Όπως επιβεβαιώσαμε κατά την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία, κάθε όφελος που παρέχεται από την κατάργηση των δασμών θα μπορούσε να χαθεί εάν το κρασί φορολογηθεί στον βαθμό αυτό».

Έτσι, η WSTA δεν αντιλαμβάνεται καμία ιδιαίτερη απειλή για τον γαλλικό τομέα: «Από την πλευρά μας, δεν βλέπουμε κανένα άμεσο αντίκτυπο για τους Γάλλους εξαγωγείς εκτός από τον ανταγωνισμό που υπάρχει ήδη, ιδίως στις ανταγωνιστικές ποικιλίες σταφυλιών που προσφέρονται από τη Νέα Ζηλανδία και Γαλλία όπως Sauvignon Blanc και Pinot Noir».

 

Μακροπρόθεσμο όραμα

Για την ένωση, όπως και για την Ένωση Παραγωγών της Νέας Ζηλανδίας, τα πλεονεκτήματα βρίσκονται μάλλον στο μακροπρόθεσμο όραμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Οι εισαγωγείς κρασιού θα επωφεληθούν γενικά από περισσότερη βεβαιότητα και μακροπρόθεσμη ευελιξία στο μάρκετινγκ των κρασιών της Νέας Ζηλανδίας», δήλωσε ο διευθυντής του WSTA, Miles Beale, αναφερόμενος σε μια ενισχυμένη προσφορά προς τους Βρετανούς καταναλωτές. Για τον Philip Gregan, διευθυντή της New Zealand Winegrowers, η συμφωνία «θα ενθαρρύνει τους εξαγωγείς να επικεντρωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο», γνωρίζοντας ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια NZD (244 εκατομμύρια ευρώ). Συνολικά, η χώρα εξήγαγε κρασιά αξίας 1,95 δισεκατομμυρίων NZD (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2021, μειωμένη κατά 3% από το 2020 λόγω της πτώσης της παραγωγής κατά 19% πέρυσι. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δώσει νέα ώθηση στις εξαγωγές οινοπνευματωδών ποτών στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες πραγματοποιούν επί του παρόντος ετήσιο τζίρο 15 εκατ. £ (18 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 818 επισκέπτες συνδεδεμένους