24 Μαρτίου 2022
Γαλλία: Το σχέδιο ανθεκτικότητας δεν είναι κατάλληλο για τον αμπελοοινικό τομέα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία
Απογοητευμένος από τη «μη ανταπόκριση» του αρμόδιου στελέχους στα αιτήματα για χρηματική βοήθεια, ο πρόεδρος των Vignerons Indépendants στη Γαλλία δημοσιοποιεί την αγανάκτησή του που προέρχεται από τη διαπίστωση ότι εκτοξεύθηκαν τα έξοδα αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προσφέρουμε πραγματικά εργαλεία για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της αμπελοκαλλιέργειας, έτσι ώστε το κόστος να είναι αποδεκτό και απορροφήσιμο για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» τονίζει ο Jean-Marie Fabre.
Ήδη επηρεασμένο από την κρίση του κορωνοϊού, το κόστος παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα γνώρισε μια νέα εκρηκτική άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Σήμερα, οι εταιρείες μας βλέπουν αύξηση τουλάχιστον 20% σε όλές τις κατηγορίες εργασιών τους», υπογραμμίζει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons Indépendants de France. Επισημαίνει ότι αυτή η άνοδος του κόστους δεν περιορίζεται στο Off-Road Diesel (GNR) και τα λιπάσματα, αλλά επηρεάζει επίσης τα υλικά συσκευασίας (κάψουλες, μπουκάλια, χαρτί κ.λπ.) και το κόστος logistics («όταν εκτελούνται οι παραγγελίες…»). Αποτέλεσμα: «Η αύξηση σε αυτά τα στοιχεία κόστους μειώνει τα περιθώρια κέρδους μας, στο μηδέν. Τα περιθώριά μας εξαϋλώθηκαν σε μερικές εβδομάδες σύγκρουσης» σημειώνει ο αμπελουργός-οινοποιός από τη Fitou, εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία εργαλείων ανθεκτικότητας προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του αμπελοοινικού τομέα.
Ενώ η κυβέρνηση μόλις παρουσίασε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, «υπάρχουν λίγα μέτρα που μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της πραγματικότητας των επιχειρήσεών μας» αναφέρει με απογοήτευση ο Jean-Marie Fabre. Εάν και η έκπτωση των 15 λεπτών/λίτρο ισχύει για τους επαγγελματίες του κλάδου (και για όλους τους επαγγελματίες), δεν θα υπάρχουν οινοποιεία των οποίων η ενεργειακή δαπάνη αντιπροσωπεύει το 3% των χρεώσεων, ως και εκ τούτου δεν θα υπάρχουν δυνατότητες αναβολής κοινωνικών/φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ και το καθεστώς μερικής διαθεσιμότητας θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς ο τομέας θα χρειαστεί όλους τους υπαλλήλους του (πλήρους απασχόλησης και περιστασιακούς) για την έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση της πιστωτικής ικανότητας των τραπεζών από 25% σε 35% για Δάνειο με Εγγύηση του Δημοσίου (PGE), ο Jean-Marie Fabre διαβλέπει κίνδυνο για πρόσθετο χρέος, όταν η δυνατότητα τραπεζικής επέκτασης γίνεται σε προβληματικές περιοχές.