9 Ιουνίου 2022
«Το να υιοθετήσουμε την αποανάπτυξη ως μόνη οικολογική λύση είναι μια οπισθοδρόμηση» σύμφωνα με τον Αλβέρτο Β' του Μονακό
Ο πρίγκιπας των Μονεγάσκων πιστεύει ότι η ανθρωπότητα έχει αρκετούς πόρους για εφευρετικότητα και προσαρμογή, ώστε να βρει λύσεις στις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
«Σήμερα πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε, να κυκλοφορούμε, να τρέφουμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο, σεβόμενοι περισσότερο τους φυσικούς περιορισμούς» υποδεικνύει ο Μονεγάσκος πρίγκιπας.
«Για τις αγροτικές επιφάνειες, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υπεύθυνη διαχείρισή τους μπορεί μόνο να αυξήσει την κερδοφορία τους, αρκεί να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό την 1η Ιουνίου στην Αρλ, κατά τη διάρκεια του πρώτου διεθνούς φόρουμ για βιώσιμα εδάφη, που οργάνωσε ο Όμιλος Moët Hennessy (θυγατρική εταιρεία κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH). Ζητώντας την κινητοποίηση των εταιρειών και την υποστήριξη από τις δημόσιες αρχές όσον αφορά την αγρο-οικολογική μετάβαση, ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι αν και «οι κοινωνίες μας δεν ήταν πάντα σε θέση να προστατεύσουν τα εδάφη τους τον τελευταίο αιώνα», αποδεικνύεται ότι «η διαδικασία ευαισθητοποίησης […] προχωρά σημαντικά σήμερα, αλλά ακόμα άνισα. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε γύρω από το ζήτημα του κλίματος, μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση, αν και ακόμη ανεπαρκούς για να αντιστρέψει την καταστροφική σπείρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά υπάρχει πλέον, ξεδιπλώνεται και τελικά οδηγεί στη δράση».
Η επιθυμία να δράσουμε έρχεται σε αντίθεση με μια αντιπολίτευση, τονίζει ο Albert II του Μονακό, πιστεύοντας ότι «το πραγματικό πολιτικό χάσμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος έχει αλλάξει. Αντιτίθεται στους ρεαλιστές και τους σκεπτικιστές όλο και λιγότερο και μετατίθεται μεταξύ αυτών που παραδέχονται την απειλή και εκείνων που την απορρίπτουν. Από εδώ και πέρα, ο αρχηγός των Μονεγάσκων πιστεύει ότι «η πραγματική συζήτηση βρίσκεται σε αυτούς που πιστεύουν στην ικανότητά μας για καινοτομία, με εφευρετικότητα και πρόοδο και εκείνους που βλέπουν τη σωτηρία μόνο στην αυτοκτονική επιδίωξη του "business as usual" και σε αυτούς που επιλέγουν «μια μορφή απόσυρσης από τον κόσμο, ή για να χρησιμοποιήσω μια πολύ γνωστή πλέον λέξη: αποανάπτυξη».
Τριπλή παλινδρόμηση
Υποστηρικτής της πρώτης προσέγγισης, ο Albert II του Μονακό απορρίπτει την εναλλακτική της δραστικής μείωσης των καταναλωτικών προτύπων. «Πιστεύω ότι η αποανάπτυξη ως η μόνη λύση στην περιβαλλοντική κρίση θα οδηγούσε σε τριπλή οπισθοδρόμηση» επισημαίνει ο αρχηγός του κράτους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «μια κοινωνική οπισθοδρόμηση», επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοί μας δεν διακρίνονται από την υπερβολική άνεση, θέρμανση, φαγητό, κλπ., αλλά μάλλον από την έλλειψής τους, «μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση», γιατί ο δεύτερος δρόμος θα μπορούσε να ακολουθηθεί μόνο υπό πίεση (δεν πιστεύω ότι κανένας λαός στον κόσμο θα δεχόταν πρόθυμα να δει τον εαυτό του να στερείται τα αγαθά που χρειάζεται και την πρόοδο την οποία μπορεί εύλογα να επιδιώκει) και «μια οπισθοδρόμηση του πολιτισμού» αφού θα έπρεπε να απαρνηθεί αυτό που κάνει την ανθρωπότητα σπουδαία: την ικανότητά της να προχωρά μπροστά, να θέτει προκλήσεις, να ξεπερνά τα εμπόδια.
Για να επιτύχουμε μια «πιο αποδεκτή και βιώσιμη κοινωνία», ο μονάρχης πιστεύει ότι «πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση, όπως εσείς και εγώ, να έχουμε ευημερία. Δεν πρέπει, ωστόσο, να εγκαταλείψουμε την καινοτομία και την πρόοδο».