Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Ιουνίου 2022

Η CNAOC στη Γαλλία υποστηρίζει την οριστική εγκατάλειψη αμπελώνων στο Bordeaux.

Οι ομοσπονδία Ονομασιών Προστατευόμενης Προέλευσης προβληματίζεται σχετικά με τις πιθανές μεθόδους χρηματοδότησης που σχετίζονται με τη μείωση της υπερπαραγωγής της Περιφέρειας Gironde. Ερώτηση για το θέμα υποβλήθηκε στην κυβέρνηση από Γάλλο γερουσιαστή.

 

«Είμαστε σαφώς αντιμέτωποι με μια δομική ανισορροπία στα κρασιά του Μπορντό. Τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα, δεν βλέπουμε πώς θα ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο Éric Tesson.

 

Αντικείμενο συζήτησης στον γαλλικό αμπελοοινικό τομέα, έχει γίνει το αίτημα για ενίσχυση της οριστικής εκρίζωσης που υπεβλήθη επίσημα από τους φορείς του Μπορντό, ενώ εδώ κι ένα μήνα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Οίνων και Αποσταγμάτων AOC (CNAOC) που συνεδρίασε στις 23 Ιουνίου (στο Παρίσι). «Αποφασίσαμε απλώς να υποστηρίξουμε το αίτημα και να το μεταφέρουμε», συνοψίζει ο Jérôme Bauer, ο πρόεδρος του CNAOC, υποδεικνύοντας ότι «το Μπορντό βρίσκεται σήμερα σε μια κατάσταση που δεν είναι κυκλική, αλλά δομική. Έχουν ανάγκη εκριζώσεων που όλοι καταλαβαίνουμε. Ειδικά αφού το Μπορντό μπορεί να εξομοιωθεί με άλλες περιοχές.

Υποστηρίζοντας κατ' αρχήν, το αίτημα ο φορέας των οίνων ΠΟΠ, ζητά τώρα λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους των ρυθμίσεων (σχετικές περιοχές, ποσό πριμοδότησης, συνθήκες πρόσβασης για την αποφυγή απροσδόκητων επιπτώσεων, προορισμός των εκριζωμένων αγροτεμαχίων κ.λπ.) και κυρίως τη χρηματοδότησή του . Μια πρόσφατη πρόταση από το Μπορντό προέβλεπε έναν μηχανισμό για τη χρήση ευρωπαϊκών κεφαλαίων από την Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου (OCM vin) που διατίθεται συνήθως στη Gironde για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων στα οινοποιεία (δηλαδή περίπου είκοσι εκατομμύρια ευρώ ετησίως, γνωρίζοντας ότι σήμερα στους αμπελώνες του Μπορντό απαιτούνται εκριζώσεις 15 έως 20.000 εκταρίων αμπέλου). Δεν υπάρχει συναίνεση στον κλάδο ως προς αυτή την ιδέα χρήσης κονδυλίων της ΚΟΑ, ανεξάρτητα από όσους θέλουν να κατευθύνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την αναδιάρθρωση και όχι στην καταστροφή αμπελώνων, καθώς και όσους δεν επιθυμούν να περιφερειοποιήσουν την κοινοτική βοήθεια.

«Υπάρχει ανάγκη για δουλειά» επισημαίνει ο Éric Tesson, ο διευθυντής του CNAOC, ο οποίος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες ζήτησαν να πραγματοποιήσουν μια συγκεκριμένη συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από τη συγκομιδή, για να εξετάσουν τι θα μπορούσε να προβλεφθεί. Αφορά όλους, άμεσα ή έμμεσα», ειδικά από τη στιγμή που από τους φορείς του Μπορντό έχει εκφρασθεί «χαρακτήρας του επείγοντος». «Πρέπει πρώτα να γράψετε το σενάριο και να σκεφτείτε το εργαλείο για να προσδιορίσετε πού να αναζητήσετε χρηματοδότηση», υποστηρίζει ο Jérôme Bauer.

 

Ερώτηση της Γερουσίας

Παρών στις τελευταίες συνεδριάσεις κρίσης των φορέων του Μπορντό, ο γερουσιαστής της Gironde Florence Lassarade (Les Républicains), μόλις κατέθεσε μια ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των εκριζώσεων στον Υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau. Επιθυμώντας την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος ζητά «την καθιέρωση δημόσιας χρηματοδότησης για την εκρίζωση των αμπελιών στο Μπορντό, που αυτή τη στιγμή είναι σε υπερπαραγωγή» προσθέτοντας ότι «οι εκπρόσωποι της αμπελουργίας του Μπορντό ζητούν να μπορούν να κινούνται χρηματοδοτώντας με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ αναδιάρθρωσης, επενδύσεων σε οινοποιεία και εκρίζωσης για 3 ή 4 χρόνια, σε επίπεδο συγκεκριμένων αμπελουργικών περιοχών».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1339 επισκέπτες συνδεδεμένους