Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

13 Ιουλίου 2022

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα αναζωογονήσει η ενεργειακή κρίση την επανακυκλοφορία φιαλών κρασιού;

Ενώ οι φιάλες εξαντλούνται και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, το ενδιαφέρον ενός συστήματος επανακυκλοφορίας δεν φαινόταν ποτέ τόσο επίκαιρο, ενώ εγείρει πολλές υλικοτεχνικές προκλήσεις. Μια μελέτη της Rabobank προσφέρει προβληματισμούς που επικυρώνουν αυτό το μονοπάτι, με μερικές επιφυλάξεις.

 

Σύμφωνα με τη Rabobank, «καμία αλλαγή δεν θα ήταν πιο ριζική - και πιθανώς πιο αποτελεσματική - από την υιοθέτηση συστημάτων επανακυκλοφορίας»

 

Όλο και περισσότερες εταιρείες σκέφτονται τη δυνατότητα ανάκτησης τουλάχιστον μέρους των φιαλών τους για επαναχρησιμοποίηση. Αναδύονται νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλοι συνεταιρισμοί που επικεντρώνονται στην επαναχρησιμοποίηση εμπορευματοκιβωτίων. Πόσο μάλλον που τα οφέλη είναι πολλαπλά. Σύμφωνα με αναλυτές της Rabobank, μια μελέτη της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο AB InBev δείχνει ότι η χρήση επιστρεφόμενων φιαλών μπορεί να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου έως και 80%. Ομοίως, ο κολοσσός της BRSA Coca Cola ισχυρίζεται ότι η επαναχρησιμοποίηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές καταναλωτή, ένα σημαντικό ζήτημα σε περιόδους πληθωρισμού. Εξ ου και η απόφασή της να αυξήσει το μερίδιο επανακυκλοφορίας στις συσκευασίες της, ώστε να φτάσει το 25% έως το 2030 (έναντι 16% το 2020). Εκτός από την πτώση στη λιανική τιμή, η Coca Cola σημείωσε επίσης αύξηση 15% στην πιθανότητα επαναγοράς του προϊόντος. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια άλλη καινοτομία που να έχει τέτοιο αντίκτυπο», σημειώνει η Rabobank.

Η ολλανδική τράπεζα επιμένει επίσης στη συσχέτιση μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και της επικράτησης των συστημάτων επανακυκλοφορίας. Έτσι, στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, το μερίδιο της επαναχρησιμοποίησης εμπορευματοκιβωτίων είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη, για παράδειγμα. Σε χώρες που σταδιακά εγκατέλειψαν την επανακυκλοφορία, καθώς η οικονομία τους έχει αναπτυχθεί, η υποδομή παραμένει στη θέση της και οι καταναλωτές έχουν ήδη συνηθίσει σε αυτόν τον τύπο διαθεσιμότητας. «Είναι πολύ πιο κερδοφόρο να προστατεύονται τα συστήματα επανακυκλοφορίας που δεν έχουν καταστραφεί ακόμη από το να τα ξαναφτιάχνεις από την αρχή», σημειώνει η Rabobank, η οποία υπογραμμίζει την πολύ πρόσφατη επαναξιοποίηση του συστήματος επανακυκλοφορίας σε χώρες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, όπως η Γερμανία. Το 2021, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των επαναχρησιμοποιημένων φιαλών είχε μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια (41,8% το 2019 έναντι 66,3% το 2004), η Bundestag τροποποίησε τους κανονισμούς της για τις συσκευασίες: από το 2023, τα εστιατόρια θα πρέπει να προσφέρουν επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Ακόμη και αν ο νόμος στερείται φιλοδοξίας σύμφωνα με τη Rabobank, δείχνει μια αλλαγή στη στάση απέναντι στην επαναχρησιμοποίηση εμπορευματοκιβωτίων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή σε άλλες συσκευασίες αργότερα.

 

Οινοποιεία και εστιατόρια, ιδανικά μέρη για συλλογή

Επιπλέον, είναι ο τομέας της εστίασης που αναφέρεται από την ολλανδική τράπεζα ως πιθανή αφετηρία για την εισαγωγή της επανακυκλοφορίας, ειδικά σε χώρες όπου το μερίδιο αυτού του κυκλώματος είναι σημαντικό. «Τα ποσοστά επιστροφής είναι περίπου 100%. Και δεδομένου ότι οι παραγωγοί/διανομείς επισκέπτονται τακτικά αυτά τα καταστήματα για να τα ανεφοδιάσουν, η συλλογή άδειων φιαλών είναι σχετικά απλή και ελάχιστα ενοχλητική». Ένα άλλο μέρος που ευνοεί ιδιαίτερα την επαναχρησιμοποίηση φιαλών: τα οινοποιεία. «Μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε όσους συχνάζουν στα οινοποιεία και τα μέλη των συλλόγων που δημιουργούνται από τα κτήματα να φέρουν πίσω τα χρησιμοποιημένα τους μπουκάλια», εκτιμά η έκθεση. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά τα κλαμπ σε μικρά κτήματα ζουν σε απόσταση 50 μιλίων από το κτήμα». Μένει να δούμε πώς θα δημιουργηθεί η υποδομή που απαιτείται για το πλύσιμο και την επαναχρησιμοποίηση των φιαλών: «Θεωρητικά, μέρος αυτής της υποδομής θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τρίτο μέρος ή με τη μορφή συνεταιρισμού από μια ονομασία… Λίγοι παραγωγοί θα είχαν απαραίτητο κεφάλαιο, για να το κάνουν να λειτουργήσει μόνοι τους, ειδικά στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο».

Επιστρέφοντας στην Coca Cola, η τυποποίηση των φιαλών είναι βασικό μέρος της λύσης. Μια προοπτική που φαίνεται πιο δύσκολη στον τομέα του κρασιού από ό,τι σε βιομηχανικούς κόσμους όπως αυτοί της μπύρας ή του BRSA. Ωστόσο, σε επίπεδο ονομασίας, αυτή η τυποποίηση συχνά υπάρχει ήδη και θα μπορούσε να βρίσκεται στην καρδιά ενός αποτελεσματικού και κερδοφόρου συστήματος ανάκτησης.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1310 επισκέπτες συνδεδεμένους