Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Ιουλίου 2022

Ισχυρή στήριξη στον οινικό τομέα από την ισπανική Κυβέρνηση.

Σε παρουσίαση των στόχων του ισπανικού οινολογικού κλάδου έως και το 2027, που πραγματοποιήθηκε στις 20 τρέχοντος μηνός στην έδρα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ισπανός Υπουργός, κ. Λουΐς Πλάνα, κατέστησε σαφή την απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στον εν λόγω τομέα. Οι στόχοι τέθηκαν κατόπιν έρευνας της συμβουλευτικής KPMG σε συνεργασία με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE) και αφορά την επέκταση του ισπανικού κρασιού παγκοσμίως καθώς και την εσωτερική κατανάλωση.

Ο ισπανικός τομέας έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει το ποσοστό διάθεσης ισπανικών οίνων στη διεθνή αγορά στο 10,2% του συνόλου, από 8,3%, που βρίσκεται σήμερα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι εξαγωγές πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,3 δις ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να σημειώσουν άνοδο 1,2 δις ευρώ από τις τρέχουσες εξαγωγές ή αυξημένες κατά 40%.

Παράλληλα, επιθυμούν αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης κατά 3%, φθάνοντας πωλήσεις ύψους 3,75 δις ευρώ έως και το 2027 έναντι των 2,37 δις ευρώ, που ανέρχονται τα τελευταία έτη. Παράλληλα, τίθεται και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του τομέα, ενώ, έως και το 2027, επιθυμούν το 26% της εθνικής παραγωγής να είναι οικολογική και, έως και το 2035, ο τομέας να παράγει με μηδενικούς ρύπους. Για να εκπληρωθούν αυτές οι προβλέψεις, πέραν της ευθύνης του τομέα και των επαγγελματιών του κλάδου, ο Διεπαγγελματικός Οργανισμός ζήτησε και τη στήριξη του κράτους και της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην παρουσιάζεται το προϊόν ως ένα αλκοολούχο ποτό αλλά αντίθετα να εστιάζεται στα θετικά χαρακτηριστικά για την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλάνας δήλωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των οινοποιών, θέτοντας το ζήτημα ως πρωτεύον για το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο κλάδος πρέπει να εργαστεί προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, έχοντας ως σημαντικότερα στοιχεία τη βελτίωση της ποιότητας, τη βιωσιμότητα και την ισπανική επωνυμία, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εκμεταλλευόμενη τις τουριστικές αφίξεις στη χώρα και ενισχύοντας τον οινοτουρισμό. Ανέφερε ότι οι ανταγωνιστές της Ισπανίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως, κερδίζουν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης αξίας των οίνων τους.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το διεθνές συνέδριο οίνου του 2023, του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου (OIV). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Jerez de Frontera του Cádiz, στην Ανδαλουσία, μεταξύ 5 και 9 Ιουνίου επόμενου έτους.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 106 επισκέπτες συνδεδεμένους