Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

30 Αυγούστου 2022

H συγκομιδή σταφυλιών οινοποιίας στην Ευρώπη

Η υψηλή ζέστη του καλοκαιριού πλήττει τον όγκο στην πλειονότητα των αμπελουργικών χωρών.

Είτε στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία ή αλλού, οι ακραίες θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανατρέψει τις αρχικές προσδοκίες συγκομιδής. Μένει να δούμε ποια θα είναι η πρώτη χώρα παραγωγής στην Ευρώπη φέτος, η Ιταλία ή η Γαλλία;

 

Στην Καλιφόρνια, επίσης, αναμένεται συγκομιδή κάτω του μέσου όρου

 Είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για τη συγκομιδή σταφυλιών φέτος, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ασυνήθιστες και ακόμη πιο απρόβλεπτες. Ένα γεγονός είναι σίγουρο: όλες οι χώρες παραγωγής σε όλη την Ευρώπη θα έχουν βιώσει μια ιδιαίτερα πρώιμη σοδειά το 2022. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, περιοχές όπως η Montilla-Moriles και τα Κανάρια Νησιά, αλλά και η Penedés τρύγησαν τα πρώτα σταφύλια ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα. «Η συγκομιδή θα είναι σύντομη», υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας της περιοχής Castilla-La Mancha, Francisco Martinez Arroyo. Και μπορούμε να προβλέψουμε ήδη ότι σε όγκο, θα υπάρξει «σημαντική μείωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και 33% σε σχέση με δύο χρόνια πριν». Είτε σε αρδευόμενους είτε μη αμπελώνες, η καταπόνηση του νερού, ακόμη και τα εγκαύματα στα τσαμπιά, οδήγησαν σε απότομη αναθεώρηση προς τα κάτω των ποσοτήτων που αρχικά αναμένονταν φέτος. Οι περιφερειακοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν στα μέσα Αυγούστου συγκομιδή περίπου στα 19-19,5 Mhl για την πρώτη ισπανική περιοχή παραγωγής, δηλαδή 13% λιγότερο από πέρυσι, και 36-36,5 Mhl σε εθνικό επίπεδο, όγκος που αντιπροσωπεύει υποχώρηση περίπου κατά 10%.

 

Διψήφια πτώση αναμένεται τώρα στην Ιταλία

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ιταλικούς αμπελώνες, όπου η ξηρασία και οι θερμοκρασίες που πλησιάζουν τακτικά τους 40°C, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παρόμοια μείωση. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η εθνική παραγωγή θα μειωθεί στα 45,5 Mhl, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής γεωργικής οργάνωσης Coldiretti, η οποία υπενθυμίζει ότι οι κλιματικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν παραμένουν καθοριστικές. Παρά το χαμηλότερο από το κανονικό εύρος θερμοκρασίας, την αναζωπύρωση ασθενειών όπως το flavescence dorée και τις εισβολές ιαπωνικών σκαθαριών, η ποιότητα των σταφυλιών θεωρείται καλή ή και πολύ καλή φέτος. Όλοι οι μεγάλοι ιταλικοί αμπελώνες, από την άλλη πλευρά, αναμένουν μειώσεις όγκου, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν το -20 έως -30% σε κορυφαίες περιοχές όπως η Emilia-Romagna, ειδικά σε λοφώδεις περιοχές όπου η άρδευση είναι λιγότερο συχνή. Οι Ιταλοί αμπελουργοί αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες δυσκολίες στην προσέλκυση εποχιακών εργαζομένων, αναφέρει η Coldiretti, λόγω των γραφειοκρατικών περιορισμών που επιβραδύνουν τις προσλήψεις. «Από το Τρεντίνο στο Βένετο, μέσω Emilia και Basilicata, η κατάσταση έχει γίνει δραματική», καταγγέλλει η ιταλική ένωση.

 

Η Πορτογαλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης αναμένονται και φέτος μειώσεις στην παραγωγή. Στην Πορτογαλία, το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου προβλέπει συγκομιδή 6,7 Mhl, 9% λιγότερο από πέρυσι. Αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική ανάλογα με την περιοχή: το Douro/Porto και η Λισαβόνα αναμένεται να παρουσιάσουν μειώσεις περίπου 20%, άλλοι αμπελώνες όπως ο Minho ίσωςπαρουσιάσουν αυξήσεις 10%. Στη Γερμανία, όπου οι προβλέψεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, μια καλή ανθοφορία προμήνυε μια καλή συγκομιδή τον Ιούνιο, αλλά και εκεί, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερους όγκους. Ο γερμανικός τρύγος του 2022 θα χαρακτηριστεί επίσης από πρωιμότητα, καθώς οι ποικιλίες σταφυλιών που προορίζονται για την παραγωγή νέων κρασιών ή Federweisser ήδη συγκομίζονται. Για πιο κλασικές ποικιλίες όπως το Müller-Thurgau και τα pinots που προορίζονται για αφρώδη κρασιά, ο τρύγος θα ξεκινήσει νωρίς, προς τα τέλη Αυγούστου. Τέλος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πρώτες αμερικανικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή περίπου 3,5 εκατομμυρίων τόνων στην Καλιφόρνια. Εάν αυτές οι προβλέψεις είναι ρεαλιστικές, η συγκομιδή θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη του 2021 (3,6 Mt).

  

Αναμενόταν επιβράδυνση της αγοράς, αλλά παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών

 Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μια μέση ή ελαφρώς χαμηλότερη συγκομιδή από αυτή του 2021 δεν θα ήταν απαραίτητα κακά νέα. «Η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι», υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Confragicoltura, Federico Castellucci. «Είναι λοιπόν λογικό να φανταστούμε μια επιβράδυνση στην αγορά κρασιού μεσοπρόθεσμα, με λιγότερες συναλλαγές σε όγκο και αξία». Συμβουλεύει τους Ιταλούς φορείς να επικεντρωθούν περισσότερο στις εξαγωγικές αγορές, στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες. Στην Ισπανία, ο αντίκτυπος της προς τα κάτω της αναθεώρησης των προβλέψεων συγκομιδής δεν άργησε να έρθει: σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε ήδη αύξηση των τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς σταφυλιών και ο διεθνής μεσίτης Ciatti παρατηρεί σταθεροποίηση των τιμών του κόκκινου και του λευκού κρασιού χύμα, ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρή αύξηση. Επικαλούμενος τα χαμηλά αποθέματα, ο υπουργός Γεωργίας της Castilla-La Mancha προβλέπει «κερδοφορία για όλους, ειδικά για τους αμπελουργούς».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 425 επισκέπτες συνδεδεμένους