Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Σεπτεμβρίου 2022

Η ασάφεια παραμένει στη μελλοντική επισήμανση των συστατικών του κρασιού

Η υποχρέωση επισήμανσης της θρεπτικής αξίας και των συστατικών στα μπουκάλια κρασιού από τον Νοέμβριο του 2023 εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτήματα.

 

Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι το όριο πάνω από το οποίο πρέπει να εμφανίζονται τα συστατικά στις ετικέτες των κρασιών.

Για τον Damien Kalanquin, σύμβουλο οινολόγο για τα εργαστήρια Dubernet, παράλληλα με τους νέους κανονισμούς βιολογικών προϊόντων και τις νέες πρακτικές και επεξεργασίες που μπορούν να εφαρμοσθούν στην οινολογία, «τα μεγαλύτερα ρυθμιστικά νέα μέτρα που αφορούν την υποχρέωση επισήμανσης της θρεπτικής αξίας και των συστατικών στις φιάλες κρασιών από τον Νοέμβριο του 2023», ήταν το αντικείμενο ανάλυσης κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης πριν τη συγκομιδή που διοργανώθηκε στις 23 Αυγούστου στη Narbonne, στη Γαλλία.

Ο οινολόγος παρουσίασε στη συνέλευση τις δυσκολίες διάκρισης μεταξύ συστατικών, τεχνολογικών πρόσθετων και βοηθητικών. «Οι τανίνες είναι ξεκάθαρα πρόσθετα και θα πρέπει να αναγράφονται στη λίστα συστατικών. Η περίπτωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι πιο περίπλοκη. Παράγεται από ζυμομύκητες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, και επομένως υπάρχει φυσικά. Από την άλλη, γίνεται πρόσθετο στην περίπτωση της ενανθράκωσης. Και είναι βοηθητικό όταν χρησιμοποιείται για την αδρανοποίηση δεξαμενής».

Όσον αφορά τις φυσικές ενώσεις των σταφυλιών, όπως τα υπολειμματικά σάκχαρα ή το τρυγικό οξύ, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε πρέπει να εμφανίζεται η προσθήκη τους στη λίστα των συστατικών. «Μπορούμε να περιμένουμε κάποια ευελιξία τους πρώτους μήνες της εφαρμογής των κανονισμών».

Η ενεργειακή αξία ενός κρασιού είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί. Παίζουν ρόλο μόνο η αλκοόλη, τα σάκχαρα και η γλυκερίνη. Πρόβλημα που υπάρχει στην πλειοψηφία των τροφίμων είναι η εμφάνιση των πληροφοριών για την περιεκτικότητα σε λιπαρά. «Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ποτέ στο κρασί. Θα πρέπει να τα δοσομετρούμε κάθε φορά για να αποδείξουμε την απουσία τους; ρωτά ο Damien Kalanquin, ο οποίος ελπίζει ότι ο κλάδος και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους και θα αποφύγουν περιττές αναλύσεις.

 

Η διατροφική σήμανση και τα συστατικά του κρασιού γίνονται (ανερχόμενη) πραγματικότητα

Ο οινολόγος αναρωτιέται επίσης από ποια ποσότητα και πάνω πρέπει να εμφανίζονται τα συστατικά. «Το όριο για το SO2 είναι 10 mg/L ή 5 mg/L για τις δυνητικά αλλεργιογόνες ενώσεις, αλλά τι γίνεται με τις άλλες; Στη χημεία το μηδέν δεν υπάρχει, υπάρχει πάντα ένα όριο ποσοτικοποίησης. Είναι αυτό το όριο που θα διατηρηθεί, γνωρίζοντας ότι διαφέρει από το ένα εργαστήριο στο άλλο; »

Τα εργαστήρια Dubernet και οι συνάδελφοί τους έχουν δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να διατηρήσουν την έννοια του de minimis, μια τιμή κάτω από την οποία το αποτέλεσμα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για το δοσολογικό προϊόν, καθώς και για τα υπολείμματα φυτοϋγειονομικών προϊόντων.

Ο Damien Kalanquin ολοκλήρωσε την ομιλία του υπενθυμίζοντας στη συνέλευση ότι το κόστος επισήμανσης θα ελαχιστοποιηθεί, καθώς τα εργαστήρια έχουν κατευθυνθεί στο να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία με σχετικά μέτριο κόστος, περίπου 250 ευρώ για περίπου δεκαπέντε ετικέτες. "Παραμένει το ερώτημα εάν άλλες πληροφορίες για τα οινοποιεία ή το κτήμα θα μπορούν να εμφανιστούν στον ιστότοπο".

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 900 επισκέπτες συνδεδεμένους