Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Σεπτεμβρίου 2022

Μειωμένη παραγωγή σταφυλιών κατά 10% τόσο για την Ιταλία όσο και την Ισπανία

Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση περίπου 10% στην παραγωγή, είτε στην Ισπανία είτε στην Ιταλία, αλλά η ποιότητα είναι πηγή ελπίδας.

 

Η περιοχή Castilla-La Mancha αναμένει πτώση περίπου 10% στην παραγωγή της φέτος

Ποτέ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο δυσμενείς και εχθρικές όσο φέτος. Το πόρισμα του Ιταλικού Κέντρου Ερευνών Τροφίμων (CREA) είναι αδιαμφισβήτητο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων σίγουρα ευνόησε την υγεία των σταφυλιών, το ωίδιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο φέτος στην Ιταλία, περιορίστηκε σε λίγες εστίες και ο βοτρύτης δεν επηρεάζει καν τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες σταφυλιού. Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτήρισαν την άνοιξη και το καλοκαίρι θα εμποδίσουν τους Ιταλούς αμπελουργούς να φέρουν άφθονη σοδειά.

Πολλές κορυφαίες περιοχές, όπως η Friuli-Venezia-Giulia, η Λομβαρδία, η Emilia-Romagna και η Σικελία θα παρουσιάσουν μειώσεις μεταξύ 5 και 10%, ακόμη και έως -20% σε ορισμένους αμπελώνες της Δυτικής Σικελίας. Αντίθετα, το Trentino-Alto Adige, η Τοσκάνη και η Απουλία αναμένουν μικρές αυξήσεις στην παραγωγή, και αφορούν απλές προσαρμογές σε σχέση με πέρυσι. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τοσκάνη, το 2021 είχε πληγεί από ισχυρούς παγετούς. Οι αποδόσεις εξαρτώνται φυσικά από την ύπαρξη αρδευτικών δικτύων. Στους αρδευόμενους αμπελώνες της Απουλίας, η αύξηση θα μπορούσε έτσι να φτάσει το 10%.

 

Μια ιστορική πρωιμότητα

Ποιοτικά, τα σταφύλια είναι συνολικά υγιή με υψηλότερη από την κανονική περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χρωστικές. Αλλά η έλλειψη θερμικού εύρους επηρεάζει την ποιότητα σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, γνωρίζοντας ότι συνολικά, η πρόοδος σε σύγκριση με το 2021 είναι σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ημερών ανάλογα με τον τομέα. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία, όπου οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής περιγράφουν το 2022 ως μια από τις πρώιμες συγκομιδές 2 έως 3 εβδομάδων. Στα τέλη Αυγούστου, ο οργανισμός προέβλεψε συγκομιδή 36,29 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ή 9% λιγότερο από το 2021 (39,9 Mhl) και 13% λιγότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (41,99 Mhl). Η πτώση της παραγωγής αφορά όλη την Ισπανία, με εξαίρεση την Εξτρεμαδούρα και τη Ναβάρρα. Έτσι, η Castilla-la Mancha θα χάσει 2,6 Mhl σε σύγκριση με το 2021, η Καταλονία περίπου 820.000 hl και η Rioja 215.000 hl, για παράδειγμα. Αν και οι συνεταιρισμοί δεν αποκλείουν την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω σε περίπτωση βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο, οι χαλαζοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου σε αρκετούς αμπελώνες –πάνω από 4.300 εκτάρια επλήγησαν στην περιοχή της Βαλένθια– θα μπορούσαν αντίθετα να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση.

Και στην Ισπανία, τα σταφύλια είναι καλής ποιότητας και απαλλαγμένα από ασθένειες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί απαραίτητα όλους τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή. Οι αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια, τις συσκευασίες και τις εισροές, για να αναφέρουμε μερικές, δεν θα αντικατοπτρίζονται στις τιμές που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές. Αρκετά αγροτικά σωματεία κινητοποιούνται για να καταγγείλουν τιμές που είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Ενώ η εθνική διεπαγγελματική OIVE συνιστά τη χρήση εγκεκριμένων συμβάσεων για την πώληση και την αγορά κρασιού για αυτή τη νέα σοδειά, τα συνδικάτα εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία πραγματικής διαπραγμάτευσης τιμών και την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών που ορίζουν ότι η συμφωνηθείσα τιμή είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. ενώ δεν είναι έτσι. Επαγγελματικοί φορείς επισημαίνουν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος, την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και μια αγορά που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ώστε να δικαιολογήσει τη βελτίωση των τιμών.

Τέλος, και στις δύο χώρες, όπως και στη Γαλλία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Οι Ισπανοί αποδοκιμάζουν τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της υπερβολικής ζέστης –που πλησιάζει τακτικά τους 40°C– η CREA στην Ιταλία χαιρετίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου απέναντι στις «ιδιοτροπίες αυτού του ασυνήθιστου κλίματος». Επικαλούμενη ερευνητικές καινοτομίες και ανθεκτικές στο στρες ποικιλίες, υποστηρίζει ότι «το έτος 2022 στέφει τους ιταλικούς αμπελώνες ως ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 500 επισκέπτες συνδεδεμένους