Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Σεπτεμβρίου 2022

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις οινοποιών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βοήθεια... και μετριοπάθεια

Η συνάντηση των αντιπροσωπευτικών φορέων του οίνου της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας συμφωνούν στην ανάγκη υποστήριξης, εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων και στην επίδειξη προσοχής απέναντι στις τάσεις στην υγεία.

 

Εκπρόσωποι των τριών κορυφαίων οινοπαραγωγών χωρών συναντήθηκαν για δύο ημέρες στο Conegliano.

Οι επτά πληγές της Αιγύπτου έπεσαν στα αμπέλια της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. «Από το 2019 μέχρι σήμερα, οι τρεις χώρες μας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια σειρά από άνευ προηγουμένου κρίσεις: τα αμερικανικά αντίποινα για τα ευρωπαϊκά κρασιά στη σύγκρουση Boeing-Airbus, την πανδημία [Covid-19] με το επακόλουθο κλείσιμο του τομέα της εστίασης, τις δυσκολίες στην εύρεση αγορών στην περίοδο μετά την πανδημία και την έλλειψη πρώτων υλών, τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, κρίσεις στις οποίες προστίθεται η ολοένα και πιο εμφανής επίδραση της κλιματικής αλλαγής». Αυτή ήταν η λίστα που συνέταξε η ομάδα επαφής των ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών παραγωγών οίνου* που συναντήθηκε στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στο Conegliano (Ιταλική περιφέρεια του Βένετο).

Απευθυνόμενοι στις κυβερνήσεις τους και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οργανώσεις οίνου από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία «προειδοποιούν για τους κινδύνους για την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα» στο πλαίσιο αλληλοδιαδόχων κλιματικών, οικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων. Ζητώντας «αποζημίωση για την αύξηση του ενεργειακού κόστους» και «έκτακτα μέτρα στήριξης και ευελιξίας, παρόμοια με εκείνα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας που προκαλεί η πανδημία του Covid-19» (απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης, αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης… αλλά όχι εκρίζωση, που είναι διαρθρωτικό μέτρο και όχι βραχυπρόθεσμο).

 

Απαγορευτικότητα

Ένα άλλο αίτημα ήταν, αυτό της μετριοπάθειας των Βρυξελλών στις πολιτικές τους για την υγεία. Φοβούμενοι ένα «νέο κύμα «απαγορευτικότητας», οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κρασιού αναφέρουν ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί για μια σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες: οι αντιπροσωπείες ζήτησαν να ληφθούν υπόψη όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε στη γνώμη της Commission για το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο την περασμένη άνοιξη, ώστε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της κατάχρησης αλκοόλ και στην αποφυγή δυσανάλογων πολιτικών - όπως ο πρόσφατος ιρλανδικός κανόνας - που βλάπτουν τις κοινότητες και τις αμπελουργικές περιοχές, την άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας, καθώς και την ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής και την γαστρονομική κουλτούρα, της οποίας το κρασί είναι αναπόσπαστο μέρος. »

Για αυτούς τους οργανισμούς, είναι επιτακτική ανάγκη να «διατηρηθεί η πολιτική προώθησης ως εργαλείο για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των κρασιών», να «διατηρηθούν οι κανόνες σχετικά με τη διατροφική επισήμανση και οι κατάλογοι συστατικών που έχουν ήδη αποφασιστεί στο πλαίσιο των κανονισμών της Κοινής Γεωργικής Πολιτική (PAC), συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής επισήμανσης» και «αποφάσισαν να ζητήσουν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιταχθούν στην ιρλανδική πρόταση για τις προειδοποιήσεις για την υγεία, υποβάλλοντας λεπτομερή γνώμη στο πλαίσιο της διαδικασίας “Πρόληψη των εμποδίων στο εμπόριο (TRIS)”».

 

*: Αυτή η ομάδα αποτελείται από τους : FNSEA - Commission Viticole, La Coopération agricole - Vignerons Coopérateurs de France (VCF), Vignerons Indépendants de France (VIF), d’Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentari, Assoenologi, Confederazione Italiana Agricoltori, Coldiretti, Confagricoltura, Copagri, Federdoc, Federvini, Fivi et Unione Italiana Vini, de l’Asociación Empresarial Vinos de España (AEVE), Asociación de Jóvenes Agricultores (ASAJA), Cooperativas Agro-Alimentarias de España, Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas (CECRV), Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), Federación Española del Vino (FEV), Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE) y la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1268 επισκέπτες συνδεδεμένους