26 Οκτωβρίου 2022
«Επείγει» η χρηματοδότηση των εκριζώσεων, απόσταξης και της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για τους Γάλλους
Μόλις τέλειωσε ο τρύγος και τα αιτήματα για μείωση των πλεονασμάτων κρασιού επανέρχονται με ισχύ στις απαιτήσεις του κλάδου.
Τα αμπέλια ξεριζώθηκαν αυτό το φθινόπωρο στους αμπελώνες του Μπορντό.
«Επειγόντως, είναι απαραίτητο να εργαστούμε με τα νομικά και τεχνικά πλαίσια που υπάρχουν», αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού οινικού συμβουλίου της FranceAgriMer. Σε συνάντηση την 19η Οκτωβρίου, εκπρόσωποι του κλάδου και της διοίκησης μπόρεσαν να συζητήσουν εκτενώς τις ανάγκες παρέμβασης για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης σε πολλές αμπελουργικές περιοχές (Μπορντό, Côtes-du-Rhône, Languedoc κ.λπ.). «Ο αμπελοοινικός τομέας αναμένει γρήγορες αντιδράσεις για γνωστές καταστάσεις σε διαφορετικές αμπελουργικές περιοχές» συνοψίζει ο Jérôme Despey, ο οποίος ζητά «ένα σχέδιο υποστήριξης προσαρμοσμένο στις ανησυχίες κάθε περιοχής. Όλα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα: εκριζώσεις, απόσταξη, αποθεματοποίηση».
Ζητώντας «να κρατήσουν το λόγο τους», ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-des-Mourgues (Hérault) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αφεθούμε σε «πανικό»: «η εθνική συγκομιδή είναι στο μέσο όρο μετά από μια μικρή σοδειά του 2021. Τα αποθέματα μειώνονται, οι εξαγωγές διατηρήθηκαν το 2021..." Και αν ορισμένες αμπελουργικές περιοχές φαίνονται να είναι σε ζοφερή κατάσταση, άλλες τα πάνε καλά: Βουργουνδία, Σαμπάνια, Κονιάκ, Προβηγκία... "Υπάρχουν περιοχές που πάνε πολύ καλά και πρέπει επίσης να βοηθηθούν μπροστά στην άνοδο της τιμής των πρώτων υλών, για τις ταμειακές ροές τους ( δάνεια με κρατική εγγύηση)… Δεν θέλω να γενικεύσω σε εθνικό επίπεδο» τονίζει ο Jérôme Despey.
Απόσταξη κρίσης
Για τις προβληματικές περιοχές, ο επείγων χαρακτήρας μιας παρέμβασης είναι κοινός παρά τις διακρίσεις μεταξύ οικονομικής κρίσης (που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πτώσης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους παραγωγής) και δομικών αλλαγών (με την υποκατανάλωση που παρατηρείται στα κόκκινα κρασιά). Αντιμέτωποι με τοπικές ανισορροπίες, «υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Πρέπει να το επεξεργαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα νομικά και τα τεχνικά εργαλεία που υπάρχουν», τονίζει ο Jérôme Despey. Όσον αφορά την απόσταξη κρίσης, το εργαλείο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου (Wine CMO). Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι των αμπελώνων της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει έκτακτη απόσταξη, όπως κατά την κρίση του Covid. Όμως οι επιστροφές από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι το μήνυμα δεν παρελήφθη. Ο Jérôme Despey τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση: ένα Κράτος Μέλος μπορεί να αφιερώσει εθνικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης (με ανώτατο όριο το 15% της συνολικής ΚΟΑ οίνου για αυτήν την κρατική ενίσχυση).
Όσον αφορά την ιδιωτική εκρίζωση, το σύστημα δεν είναι πλέον ενσωματωμένο στην ΚΟΑ οίνου. Όμως ο πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη τρόπος να χρησιμοποιηθεί στο κοινοτικό πλαίσιο: στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ). Το τελευταίο θα καταστήσει δυνατή την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων που χρησιμοποιούνται από τις περιφέρειες, οι οποίες μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το κράτος, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εκριζώσεις «που θα επιτρέψει την απομάκρυνση των αμπελιών. Αυτά τα εδάφη δεν έχουν σχέση πλέον με το αγροτικό επάγγελμα, αλλά μπορούν να προσανατολιστούν στην κατεύθυνση αναδασώσεων ή περιβαλλοντικά μέτρα…» εξηγεί ο Jérôme Despey. «Έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο: πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα γίνουν αυστηρές δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις.