Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Δεκεμβρίου 2022

Η Νότια Αφρική θα έχει μικρότερη συγκομιδή το 2023, σε ένα περίπλοκο εμπορικό πλαίσιο

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν χαμηλότερη σοδειά στη Νότια Αφρική σε σύγκριση με το 2022, κυρίως λόγω των γενικά ξηρότερων καιρικών συνθηκών φέτος.

 

Ορισμένες περιοχές της Νότιας Αφρικής είχαν μια καλή σεζόν με εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής, αλλά κάτω από το μέσο όρο βροχοπτώσεων, εξ ου και η χαμηλότερη πρόβλεψη συγκομιδής για το 2023

 

Στην πρώτη από τις τέσσερις προβλέψεις συγκομιδής της, νοτιοαφρικανικός επαγγελματικός οργανισμός Vinpro, σε συνεργασία με τη Sawis, εκτιμά ότι η παραγωγή του επόμενου έτους θα μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022. Με βάση τις αναφορές από συμβούλους και παραγωγούς κρασιού, η Vinpro επισημαίνει μια «υγιεινή αλλά ξηρή περίοδο». Ο Conrad Schutte, Διευθυντής της Ομάδας Vineyard Advisors, εξηγεί: «Σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο, η αναμενόμενη καθαρή μείωση αποδίδεται κυρίως σε όλους τους αμπελώνες μας που γνώρισαν μια πιο ξηρή εποχή, με εξαίρεση το North Cape που γνώρισε τις δικές του σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή. Η κακή ανθοφορία και καρπόδεση σε διάφορες περιοχές, καθώς και οι εκριζώσεις, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της εκτίμησής μας για την συγκομιδή του 2023».

Εάν οι μη αρδευόμενες περιοχές είναι αναγκαστικά οι πιο επηρεασμένες, εκείνες που εφαρμόζουν εντατική άρδευση –όπως οι Klein Karoo και Robertson– έχουν επηρεαστεί από προβλήματα τροφοδοσίας. «Η μείωση του φορτίου έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες, αναγκάζοντας τα μοντέλα άρδευσης να τροποποιηθούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο Conrad Schutte, ο οποίος διευκρινίζει επίσης ότι, «αν και η εποχή φαίνεται πολλά υποσχόμενη, πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να αλλάξουν, μέχρι τη συγκομιδή».

 

Η ζήτηση επηρεάζεται από τον πληθωρισμό κόστους

Όσον αφορά το μάρκετινγκ, η Νότια Αφρική μπόρεσε να εκμεταλλευτεί πλήρως την έλλειψη Sauvignon Blanc στη Νέα Ζηλανδία για να αλλάξει τις τιμές της και να εδραιωθεί σε νέες αγορές. «Οι τιμές των Sauvignon Blancs μας, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ακόμα κι αν έπρεπε να παραμείνουμε ρεαλιστές», εξηγεί ο Ben Jordann, διευθυντής επιχειρήσεων στη νοτιοαφρικανική εταιρεία Cape Wine Exporters, η οποία εμπορεύεται 150.000 hl χύμα και 1,5 εκατομμύρια κιβώτια συσκευασμένου κρασιού. . Χαιρετίζοντας την ευκαιρία που προσφέρεται «να τονίσουμε την πολλαπλότητα των προφίλ κρασιού που μπορούμε να προσφέρουμε». Όμως αναγνωρίζει ότι αυτή η ισχυρή ζήτηση αρχίζει να εξαντλείται, υπό τη διπλή επίδραση της επιστροφής της Νέας Ζηλανδίας και του πληθωρισμού κόστους.

«Αισθανόμαστε ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά υπάρχει μια επιβράδυνση, που συνδέεται κυρίως με τον πληθωρισμό. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας λόγω της αύξησης της τιμής των ξηρών υλικών. Οι πελάτες παραμένουν πιστοί σε μια επωνυμία, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο». Όπως παντού αλλού, η Νότια Αφρική υποφέρει από την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους, «το οποίο έχει εκτιναχθεί κατά 34% φέτος με πρόσθετη αύξηση 30% που αναμένεται το επόμενο έτος». Ως εκ τούτου, οι τιμές των Cape Wine Exporters «θα αυξηθούν πιθανώς κατά 5 έως 10% λαμβανομένης υπόψη της προβληματικής κατάστασης».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 489 επισκέπτες συνδεδεμένους