Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Ιανουαρίου 2023

Πρόεδρος οινοποιητικών συνεταιρισμών Γαλλίας: Μετρά σωστά ο τομέας του κρασιού τον κίνδυνο να μην κάνουμε τίποτα;

Στη συνάντηση του προέδρου των συνεταιριστικών οινοποιείων, Joël Boueilh που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Γεωργίας στα τέλη του μήνα, ο αμπελοοινικός τομέας επεξεργάζεται και θα υποβάλλει ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που βασίζεται σε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης για τα επόμενα χρόνια.

 

Ο Joël Boueilh επιθυμεί «να οδηγήσει την αμπελουργία προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Θα πρέπει να υπάρξει μόνο ένα καλό αποτέλεσμα το 2023 για τον αμπελοοινικό τομέα, αυτό θα ήταν η επίλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες του. Τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων παραγωγής και εμπορίου του τομέα αμπέλου και οίνου με τον υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιλυθούν «τα προβλήματα της αγοράς κρασιού και η γαλλική υπερπαραγωγή». Ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Cooperateurs, απαριθμεί όλες τις αβεβαιότητες της επερχόμενης περιόδου 2023. Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η κατανάλωση κρασιού παραπαίει: «Δεν πρέπει να το κρύβουμε, διανύουμε τη χρονιά όλων των κινδύνων» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Saint-Mont (Gers).

Εάν ο τομέας υποβάλλει συλλογικά αιτήματα για έκτακτα μέτρα (πριμοδοτούμενη εκρίζωση, απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης κ.λπ.), είναι απαραίτητο να βαθμονομηθούν τα αιτήματα για να αποφευχθούν παρενέργειες, επισημαίνει ο Joël Boueilh, ώστε να αποφευχθεί ότι «μια καλή ιδέα για μια περιοχή έχει δραματικές συνέπειες για τον γείτονά της». Για παράδειγμα, το αίτημα για οριστικό ξερίζωμα των πλεοναζόντων αμπελιών στο Μπορντό θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στο Μπερζεράκ. Πέρα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, «έχουμε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για τη γαλλική αμπελοκαλλιέργεια», ανακοινώνει ο Joël Boueilh, ο οποίος παρακαλεί να «πάμε την αμπελοκαλλιέργεια προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό που οδεύουμε: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς, δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

 

Σχέδιο δράσης

Ο τομέας δεν χρειάζεται άλλη μια έκθεση, αλλά μια σφαιρική αμφισβήτηση για να καταλήξει σε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης, πιστεύει ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων: «υπήρξαν ήδη τομεακά σχέδια στο παρελθόν, τα οποία κάνουν εξαιρετικές αναφορές για το ράφι, αλλά ποια είναι η εφαρμογή τους;» Για τον Joël Boueilh, «ο γαλλικός τομέας υποφέρει από υπερβολική αυτοπροστασία. Το να μην αλλάζεις τίποτα είναι πιο επικίνδυνο από το να φαντάζεσαι πράγματα που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα σήμερα, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εξελίξεις στο μέλλον». 

Ζητώντας να απελευθερωθούν ιδέες και φαντασία, ο αμπελουργός από τη νοτιοδυτική Γαλλία ζητά μια ευρεία σάρωση: διάρθρωση της προσφοράς, καινοτομία στα προφίλ προϊόντων, νέα βοηθήματα μάρκετινγκ... «Μετράει σωστά ο οινοπαραγωγός τον κίνδυνο να μην κάνει τίποτα; Καθημερινά βιώνουμε υποκατανάλωση και έλλειψη προσαρμογής στην αγορά. Είναι κρασιά που μένουν στις δεξαμενές, κόκκινα κατά τόπους, ροζέ αλλού» καταλήγει.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 357 επισκέπτες συνδεδεμένους