Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Φεβρουαρίου 2023

Απόσταξη κρασιών, εκριζώσεις, δάνεια... Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ανοίγει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης

Ο Υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Marc Fesneau ανακοίνωσε ποσό 160 εκατ. ευρώ για απόσταξη, προτού ανακοινώσει χρηματοδότηση για δομικές εκριζώσεις και παράταση της περιόδου αποπληρωμής για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.

 

Ο Υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες του κλάδου οίνου της Γαλλίας

 

Στις 6 Φεβρουαρίου το πρωί πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συνάντηση από ολόκληρη τη γαλλική οινοποιία. Αν και υπήρχαν λόγια, προφανώς δεν ήταν στον αέρα. Ο Υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau επιβεβαίωσε στους εκπροσώπους του κλάδου τη συμφωνία του για τη χρηματοδότηση κυκλικής απόσταξης κρασιών, την πιθανή κινητοποίηση κονδυλίων για εκριζώσεις αμπελιών στις περιοχές που το απαιτούν, καθώς και για τη δυνατότητα παράτασης της αποπληρωμής των δανείων με κρατική εγγύηση που λήφθηκαν κατά την υγειονομική κρίση του Covid από 6 σε 10 χρόνια.

 

«Μέχρι τώρα, και εντός των ορίων των ποσών που επιτρέπονται από τις ευρωπαϊκές διατάξεις, έχουμε 40 εκατομμύρια ευρώ εθνικών πιστώσεων που συμπληρώνονται με 40 εκατομμύρια από το κονδύλιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ΕΓΤΕ) που αφιερώνεται στον αμπελοοινικό τομέα και επιτρέπει διενέργεια απόσταξης που θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Μια δεύτερη περίοδος απόσταξης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο με την ίδια κατανομή μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πιστώσεων για να φτάσει το 2023 τα 160 εκατ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο», ανακοινώνει το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας σε συνέχεια της κλαδικής συνάντησης. Κατανέμοντας τη χρηματοδοτική προσπάθεια σε δύο διαδοχικά έτη της ΚΟΑ του οίνου (από τον Οκτώβριο έως τον Οκτώβριο), το υπουργείο παρέχει μια συνεκτική χρηματοδοτική βοήθεια στον τομέα. Ως εκ τούτου, η απόσταξη ανακοινώνεται επίσημα «αλλά δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν φτάσουμε στο κατώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ συνολική χρηματοδότηση, επιμένω σταθερά σε αυτό», επισήμανε ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού οινικού συμβουλίου του FranceAgriMer.

 

200 εκατομμύρια ευρώ ή τίποτα

Στη συνάντηση, συζητήθηκε η απαιτούμενη χρηματοδοτική επέκταση τουλάχιστον κατά 40 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να βρει πηγή χρηματοδότησής «από το αποθεματικό ταμείο κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χορηγείται κάθε χρόνο για ποσό 450 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέσιμο για όλες τις χώρες και τους τομείς». Ωστόσο, σχετικά με αυτήν την απαραίτητη επέκταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer, δεν πρέπει να ελπίζουμε σε απάντηση πριν από τον Μάρτιο και τη συνάντηση των ενδιαφερόμενων υπουργών. «200 εκατ. ευρώ καθιστούν δυνατή την επίτευξη ενός σχεδίου χρηματοδότησης παρόμοιας με αυτήν της προηγούμενης απόσταξης κρίσης του 2020, η οποία χρηματοδότησε με 211 εκατ. ευρώ την απόσταξη 2,6 εκατ. hl. Στη συνέχεια εναπόκειται στον τομέα να συνεργαστεί για να καθορίσει τις μεθόδους κατάτμησης μεταξύ των κατηγοριών κρασιού και των αναγκών απόσταξης ανά περιοχή, γιατί δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε τιμές υψηλότερες από αυτές που καθοδηγούν αυτήν τη στιγμή την αγορά», συνεχίζει ο Jérôme Despey.

«Αλλά οι υπολογισμοί δεν τελειώνουν εδώ», σύμφωνα με τον Gérard Bancillon, πρόεδρο της συνομοσπονδίας κρασιών ΠΓΕ της Γαλλίας, «οι παρατηρήσεις από τις διάφορες διεπαγγελματικές οργανώσεις μας κάνουν να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για απόσταξη 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή έχουμε ανάγκη 240 εκατομμυρίων ευρώ για μέση αξία 80 ευρώ/hl». Ενώ πριν από τη συνάντηση συμφωνήθηκε μια κατάτμηση της αποζημίωσης απόσταξης ανά ποιότητα κρασιού και ίσως ανά χρώμα, οι συνθήκες της αγοράς λευκού κρασιού το κρατούν μακριά από αυτό το μέτρο απόσταξης. «Εναπόκειται στον κλάδο να επιλέξει μεταξύ του όγκου προς απόσταξη και της αμοιβής του, τώρα είναι δουλειά μας να προτείνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο κατανομής προσαρμοσμένο σε αυτή τη χρηματοδότηση», συνεχίζει ο Jérôme Despey. Εάν η πόρτα δεν κλείσει, η χρήση της ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθήκευση θα απαιτήσει περαιτέρω συζήτηση, «γιατί σε αντίθεση με την απόσταξη, δεν υπάρχει επί του παρόντος ρυθμιστικός μηχανισμός για αυτό το μέτρο σε ευρωπαϊκή κλίμακα», διευκρινίζει ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer.

Όσον αφορά το θέμα της παράτασης αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του γαλλικού Δημοσίου, που λήφθησαν από τους οινοποιούς λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Γεωργίας και ο πρωθυπουργός, συμφωνούν στην επέκταση αποπληρωμής από 6 σε 10 χρόνια.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των εκριζώσεων, ιδίως για την περιοχή του Bordeaux και αποφασίστηκε να διερευνηθούν και να κινητοποιηθούν πόροι, από τα αναπορρόφητα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1311 επισκέπτες συνδεδεμένους