Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Μαρτίου 2023

WINE IN MODERATION
Ο κλάδος του κρασιού «δεν πρέπει να τον αποκλείσει τα μηνύματα για υπεύθυνη κατανάλωση»

Αντιμέτωπος με τις πιέσεις των υγιεινιστών για την κατανάλωση κρασιού, ευθύνη του αμπελοοινικού κλάδου είναι να μεταφέρει εκπαιδευτικά μηνύματα για την υπεύθυνη χρήση των προϊόντων του, τονίζει πρόεδρος της Wine In Moderation, η οποία θα λανσάρει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για επαγγελματίες.

 

«Πρέπει να είμαστε ενεργοί. Έχουμε την ευθύνη να δώσουμε στους καταναλωτές που απολαμβάνουν το κρασί τρόπους να το κάνουν χωρίς να επηρεάσουν την υγεία τους», ανακοινώνει ο Sandro Sartor, πρόεδρος της Wine In Moderation.

 

Οι ευρωπαϊκές συζητήσεις για το πρόσφατο σχέδιο για τον καρκίνο και η θέση σε ισχύ της μελλοντικής ιρλανδικής επισήμανσης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το αλκοόλ μαρτυρούν «μια μεγάλη πίεση που δέχεται ο τομέας και μια μεγάλη συζήτηση για το κρασί και την υγεία» αναγνωρίζει ο Sandro Sartor, πρόεδρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Wine in Moderation, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 19 Μαρτίου στην εμπορική έκθεση ProWein (19-21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ). Για να μην είμαστε θεατές, αλλά πρωταγωνιστές, «ως τομέας, πρέπει να φροντίσουμε να εκπαιδεύουμε τους καταναλωτές στην κατανάλωση με μέτρο», επισημαίνει ο Τοσκανός έμπορος, ο οποίος ανακοίνωσε την κυκλοφορία τον Μάιο, μιας εκπαιδευτικής ενότητας για επαγγελματίες του κρασιού (οινοπαραγωγοί, έμποροι, έμποροι κρασιού, σομελιέ κ.λπ.). Προσβάσιμο πρόσωπο με πρόσωπο ή εξ αποστάσεως, αυτό το εργαλείο οφείλει να διδάσκει τα επιστημονικά και ρυθμιστικά στοιχεία της υπεύθυνης κατανάλωσης κρασιού προκειμένου να τα μεταδώσει στους καταναλωτές με τους οποίους αλληλεπιδρούν καθημερινά οι υπόλοιποι επαγγελματίες του κλάδου (από την υποδοχή στο οινοποιείο μέχρι το σέρβις στο εστιατόριο).

Βασικά, «υπάρχει μια επιστημονική διαφορά μεταξύ της μέτριας και της υπερβολικής κατανάλωσης», τονίζει ο Sandro Sartor. Ενώ ακούμε τους επικριτές που κατηγορούν τον τομέα του κρασιού για δημιουργία λόμπι μέσω της προώθησης της υπεύθυνης κατανάλωσης, ο πρόεδρος του Wine In Moderation ακυρώνει ένα επιχείρημά τους υπέρ των απαγορεύσεων: «Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε την υπεύθυνη κατανάλωση. Κάποιοι πιστεύουν ότι στη Wine in Moderation επικοινωνούμε ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερο κρασί και να έχουμε περισσότερα κέρδη από αυτό. Αυτό είναι λάθος: δεν θα ήταν βιώσιμο».

 

Ότι είναι κακό για την υγεία σας είναι βιώσιμο

Ενώ ο αμπελοοινικός τομέας αναπτύσσει τις δεσμεύσεις του για βιώσιμη ανάπτυξη, «δεν πρόκειται μόνο για περιβαλλοντικό ζήτημα» επισημαίνει ο Sandro Sartor, τονίζοντας ότι «ό,τι είναι κακό για την υγεία σου δεν σημαίνει ότι είναι βιώσιμο. Μπορούμε να είμαστε συνεπείς με το περιβάλλον, αλλά αν οι καταναλωτές δεν είναι μετριοπαθείς, θα βλάψουν την υγεία τους και η εικόνα μας θα καταστραφεί». Επικοινωνήστε λογικά για να διατηρήσετε βιώσιμα την κουλτούρα του κρασιού.

Σε μια άλλη ανακοίνωσή της στις 19 Μαρτίου η Wine In Moderation περιλαμβάνει την υπογραφή τριετούς συνεργασίας με την ProWein για να μεταδοθεί αυτό το μήνυμα στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις του Γερμανού διοργανωτή. «Πιστεύουμε ως βιομηχανία ότι η μετριοπαθής κατανάλωση είναι βιώσιμη. Εάν πιστεύουμε ότι η κατανάλωση κρασιού είναι συμβατή με την υγεία, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο καταναλωτής το γνωρίζει» καταλήγει ο Sandro Sartor.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 452 επισκέπτες συνδεδεμένους