Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Απριλίου 2023

Σε κρίση ο τομέας – 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάζοντος οίνου προς απόσταξη στην Ισπανία;

Η πτώση των όγκων, τόσο για εξαγωγές όσο και για την εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με την πληθωριστική σπείρα των εισροών έχουν τροφοδοτήσει μια μεγάλη κρίση στον ισπανικό αμπελοοινικό τομέα, όπου τα αιτήματα για μέτρα στήριξης αυξάνονται με την πάροδο των εβδομάδων.

 

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα τέλη Μαρτίου, η επιτροπή κρασιού των ισπανικών συνεταιρισμών αγροδιατροφής ζήτησε απόσταξη κρίσης για την απόσυρση 3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

 

Με έντονες διαμαρτυρίες στις συνεδριάσεις με θέμα την κρίση, ο κλάδος του κρασιού στην Ισπανία προσπαθεί να βοηθήσει τους παραγωγούς που υποφέρουν από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, ταυτόχρονα με την πτώση των τιμών του κρασιού. Σύμφωνα με την αγροτική ένωση COAG, ενώ τα κόστη παρουσιάζουν αύξηση 55% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, οι τιμές μειώνονται κατά 9,5%, με τα κόκκινα κρασιά χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη να μειώνονται από 42,93 €/hl το 2022 στο κατώτατο όριο τιμών δηλαδή στα 38,83 €/hl αυτή την χρονιά. Ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, η εγχώρια κατανάλωση έχει χάσει 8% σε ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά έχει πλήξει τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 9,7% στο δωδεκάμηνο που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Τα αποθέματα στα τέλη Ιανουαρίου έφτασαν τα 52 εκατομμύρια εκατόλιτρα, «ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό των περιόδων που προηγήθηκαν των μέτρων παρέμβασης που συνδέονται με τον Covid», επιβεβαιώνει η COAG. Αποτέλεσμα: «Η αγορά βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι τιμές πέφτουν, ειδικά των ερυθρών κρασιών». Ακόμη χειρότερα, οι πωλήσεις μειώνονται: «Στην περίπτωση των λευκών κρασιών, το 73% της παραγωγής πωλήθηκε. Για τα κόκκινα η κατάσταση είναι χειρότερη, με το 42% των κρασιών να πωλούνται μόνο», σημειώνει από την πλευρά της η αγροτική ένωση Apag Extremadura Asaja. Όπως συνοψίζει η διεθνής χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti σε παγκόσμιο επίπεδο, "για ολόκληρο τον τομέα του κρασιού και του γλεύκους σταφυλιών, οι αγοραστές είναι πολύ ευαίσθητοι στις τιμές και προτιμούν να περιμένουν παρά να καταλήξουν με αποθέματα ή να έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά".

 

Ζητούν 3 Mhl για απόσταξη κρίσης

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι διάφοροι επαγγελματικοί φορείς ζητούν κρατική ενίσχυση. Ο οινικός κλάδος των αγροδιατροφικών συνεταιρισμών, ζητά απόσταξη κρίσης «σε επαρκείς ποσότητες για να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση», για τα κόκκινα κρασιά. Πρόκειται για 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, τα μισά από τα οποία θα πρέπει να αποσταχθούν αμέσως και τα άλλα μισά στην αρχή της επόμενης περιόδου. Φυσικά, το τίμημα που θα καταβληθεί βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο απαιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Ενώ ορισμένες περιοχές παραγωγής αναλαμβάνουν ανεξάρτητη δράση, άλλες είναι πιο προσεκτικές. «Αυτή είναι η περίπτωση της Castilla-La Mancha, η οποία επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε επίδραση της απόσταξης στις τιμές της αγοράς» αναφέρει η περιφερειακή οργάνωση Asaja. Και αυτό για να επισημάνει τις αβεβαιότητες σχετικά με τον όγκο της επόμενης συγκομιδής: «Η συγκομιδή μπορεί να επηρεαστεί από την ξηρασία, αν δεν βρέξει, μπορεί να είναι μικρή και να αλλάξει τη λειτουργία της αγοράς, όπως τα αποθέματα και τις τιμές σταφυλιών για την επόμενη περίοδο». Ενώ η κύρια περιοχή παραγωγής της Ισπανίας προτιμά κίνητρα κατανάλωσης και εξαγωγών, άλλες θα ήθελαν να «ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας», υποστηρίζοντας την απόσταξη κρίσης. Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλανάς τάσσεται υπέρ της πράσινης συγκομιδής και δηλώνει υπέρ των περιφερειακών αποφάσεων για την απόσταξη κρίσης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 129 επισκέπτες συνδεδεμένους