Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Απριλίου 2023

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ της προστασίας των ΠΟΠ και των ΠΓΕ για τον οίνο, εκτός EUIPO

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προστασίας των ιδιαιτεροτήτων του αμπελοοινικού τομέα κατά τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓE) και απέρριψε την ανάθεση της διαχείρισης των σημάτων ποιότητας στο γραφείο για την προστασία σημάτων της ΕΕ.

 

Οι ψηφοφορίες έγιναν μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων.

 

Ενώ η νομοθετική μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) ανησυχεί τον αμπελοοινικό τομέα εδώ και αρκετούς μήνες, στις 20 Απριλίου, η ευρωβουλευτής Irène Tolleret, από το κόμμα Renew Europe, ικανοποίησε την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, τα μέλη του ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των διατάξεων σχετικά με τις ΓΕ για το κρασί στον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). «Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν κεφάλαια για τη βιωσιμότητα, γενικές αρχές προστασίας, γενικούς όρους, ομώνυμα, επισήμανση και σχέσεις με τα εμπορικά σήματα», αναφέρει η ευρωβουλευτής, ελπίζοντας ότι αυτός ο συμβιβασμός θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να λάβει θέση ισχύος κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

 

Επόμενο βήμα 31 Μαΐου

Ένα άλλο σημείο το οποίο ψηφίστηκε: η μη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τους οίνους με ΓΕ στο EUIPO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την πνευματική ιδιοκτησία των εμπορικών σημάτων). «Δηλώσαμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι ΓΕ δεν είναι απλώς εμπορικά σήματα, αλλά ότι έχουν και αγρονομική διάσταση και ότι η διαχείρισή τους πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτήν την ψηφοφορία, ελπίζουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσε να οδηγήσει η ανάθεση της διοίκησης σε μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από επωνυμίες», συνεχίζει η Irène Tolleret, η οποία υπενθυμίζει ότι αρχικά, οι ΓΕ ήταν μια γαλλική πολιτική που επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Λειτουργεί πολύ καλά και αποφέρει 75 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας στην τουριστική ελκυστικότητα στην ΕΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας νόμιμος λόγος που να δικαιολογεί μια ριζική αλλαγή στη διαχείριση των ποιοτικών σημάτων», προσθέτει.

Οι οργανισμοί του τομέα, η oriGIn UE και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (Efow), χαιρετίζουν αυτή τη θέση που θα «ενδυναμώσει το σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ» χωρίς να αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείρισή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV) επίσης δηλώνει ότι: «Εξασφαλίζει τις ιδιαιτερότητες του κρασιού στην ΚΟΑ, ενώ αξιοποιεί στο έπακρο την ενσωμάτωση του οίνου στην οριζόντια νομοθεσία για τα τρόφιμα», μέσω του προέδρου της Mauricio González Gordon, καλώντας τώρα το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικυρώσουν αυτή την προσέγγιση στην ολομέλεια.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1363 επισκέπτες συνδεδεμένους