Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

1 Ιουνίου 2023

Η απόσταξη γαλλικών κρασιών δεν φαίνεται (ακόμη) να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωπαϊκό αποθεματικό κρίσης

Αν και οι Βρυξέλλες προσφέρουν απελευθέρωση του αποθεματικού κρίσης στους προβληματικούς τομείς της γεωργίας, ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας δεν είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθεί από τα 40 εκατομμύρια ευρώ που ζητούνται εδώ και μήνες για την απόσταξη των πλεονασμάτων του.

 

«Πρέπει προφανώς να δράσουμε επειγόντως: αυτές είναι επείγουσες ανάγκες» υποστηρίζει ο Janusz Wojcichowski (εδώ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 25 Μαΐου)

 

Το μήνυμα ελήφθη. Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει καλά τις συγκεκριμένες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις γεωργικές δραστηριότητες: από την έκρηξη του κόστους παραγωγής έως τις εμπορικές οπισθοδρομήσεις στις αγορές, που οφείλονται στον πληθωρισμό. «Αντιμετωπίζουμε ένα είδος παγκόσμιας κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερο ή λιγότερο ισχυρές εντάσεις, αλλά παντού», αναφέρει ο Janusz Wojcichowski, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας ακολουθήσει τη συμβουλή των Υπουργών Γεωργίας, στις 30 Μαΐου. Για να βοηθήσει τους προβληματικούς τομείς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προτείνει τη χρήση κονδυλίων που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί από το γεωργικό αποθεματικό.

Από το ποσό 450 εκατ. ευρώ που διαθέτει κάθε χρόνο, αυτό το ταμείο έχει ήδη δαπανήσει 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ κατά της γρίπης των πτηνών (για Ιταλία και Πολωνία) και 56 εκατ. ευρώ για χώρες που επηρεάζονται από εισαγωγές χωρίς δασμούς ουκρανικών δημητριακών (Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία). Καθώς η Επιτροπή ζητά έγκριση από τα κράτη μέλη να δαπανηθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για βοήθεια στις 5 χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία που πλήττονται από εισαγωγές ουκρανικών δημητριακών χωρίς φόρους (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), απομένουν 250 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους τομείς στις άλλες 22 ευρωπαϊκές χώρες.

 

 

Διαφορετικοί τύποι κρίσεων

Τι απαντά στο γαλλικό αίτημα για επέκταση του προϋπολογισμού ποσού 40 εκατ. € για να ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης 3 εκατ. εκατολίτρων πλεονάζοντος κρασιού; Σε κάθε περίπτωση, ο Janusz Wojcichowski δεν έχει ακόμη στο μυαλό του αυτό το αίτημα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του, ανέφερε «ότι θα μπορούσαμε να διανείμουμε αυτά τα 250 εκατομμύρια ευρώ στα 22 άλλα κράτη μέλη που πλήττονται από διαφορετικούς τύπους κρίσεων: πρώτα η ξηρασία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι πλημμύρες στην Ιταλία, ορισμένα προβλήματα σε ορισμένους τομείς στις χώρες της Βαλτικής, μιλήσαμε επίσης για δύσκολες καταστάσεις για τους παραγωγούς μήλων στο Βέλγιο…»

Εν αναμονή του πράσινου φωτός από τις Βρυξέλλες, το αίτημα της Γαλλίας για απόσταξη κρίσης δεν είναι προτεραιότητα για τον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ακόμα κι αν το συμμερίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εάν η κρίση του κόκκινου κρασιού συζητήθηκε πράγματι στο συμβούλιο, όπως αναφέρει η επίσημη έκθεση, οι προτεραιότητες είναι το θέμα της Ουκρανίας και ο φάκελος της ξηρασίας. Όπως αποδεικνύεται από την παρέμβαση σε δημόσια συνεδρίαση του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, με επίκεντρο την έλλειψη νερού, «ένα θέμα που θα τίθεται όλο και περισσότερο σε αυτό το φόρουμ» και που θα απαιτεί «λύσεις έκτακτης ανάγκης» όπως π.χ. η ιδέα στην ιδιαίτερα άνυδρη, «δημιουργίας ζώνης των Πυρηναίων» με σκοπό την κινητοποίηση αποθεματικών κεφαλαίων. Η πολλαπλότητα των γεωργικών κρίσεων κινδυνεύει να δυσχεράνει τη διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τα γαλλικά κρασιά: δηλαδή το 16% των 250 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοιραστούν σε 22 χώρες και σε πολλούς άλλους τομείς που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 357 επισκέπτες συνδεδεμένους