Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Ιουνίου 2023

Λίγο ακόμα και τα κρασιά με ΠΓΕ θα απεξαρτούνταν από την περιοχή παραγωγής και δεν θα σήμαιναν πια τίποτα

Με την κατάργηση τριών τροπολογιών, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν στο παρά πέντε τη μη μετεγκατάσταση της παραγωγής κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Τουλάχιστον εάν οι νέες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις δεν αλλάξουν την κατάσταση για τον κανόνα 85/15.

 

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κείμενο συνεχίζει το ταξίδι του πριν από τον τριμερή διάλογο

 

Φαίνεται ότι πλησίασε επικίνδυνα το ενδεχόμενο οι οίνοι με ΠΓΕ να μην σημαίνουν πλέον Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αλλά Γενική Διάκριση Προέλευσης. Ψηφίζοντας την Πέμπτη 1 Ιουνίου στην ολομέλεια την αναθεώρηση του κανονισμού για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σηματοδότησε πρώτα την προσήλωσή του σε ένα συγκεκριμένο σύστημα προστασίας των κρασιών εγκρίνοντας την έκθεση της Γεωργικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Comagri). Αλλά οι ευρωβουλευτές ήθελαν επίσης να διατηρήσουν τη σύνδεση με το terroir των οίνων ΠΓΕ απορρίπτοντας τρεις τροπολογίες στην έκθεση Comagri, οι οποίες θα είχαν καταφέρει να τροποποιήσουν διακριτικά, αλλά ουσιαστικά, την αγκύρωση των οίνων ΠΓΕ στα εδάφη τους. Οι τροπολογίες 264, 266 και 267 πρότειναν ότι το υποχρεωτικό ελάχιστο μερίδιο του 85% των πρώτων υλών που προέρχονται από την περιοχή παραγωγής δεν θα πρέπει πλέον να περιορίζεται μόνο στα σταφύλια, αλλά να επεκταθεί στα γλεύκη και στα κρασιά. Υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι τα γλεύκη και τα κρασιά από άλλους αμπελώνες θα περιλαμβάνονται πλέον στο μείγμα ενός κρασιού με ΠΓΕ, και αυτό με απόλυτη νομιμότητα.

Εάν τα Κράτη-Μέλη επιβάλλουν στους οίνους ΠΓΕ την προέλευση του 100% των σταφυλιών της από την οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί περιορίζουν επί του παρόντος αυτό το μερίδιο στο 85%, το υπόλοιπο 15% μπορεί να προέρχεται από άλλους αμπελώνες του κράτους μέλους για την ΓΕ. Μια επέκταση στα γλεύκη και στα κρασιά θα μπορούσε να έχει θέσει υπό αμφισβήτηση όλη την σύνδεση με το terroir των κρασιών ΠΓΕ, καθώς και το οικονομικό μοντέλο του. Ο ιστορικός δεσμός μπορεί να τεθεί σε ανταγωνισμό με άλλες προμήθειες, δυνητικά πιο ανταγωνιστικές.

 

Κινητοποίηση

«Με το γλεύκος και το κρασί, αμφισβητήσαμε την προέλευση» συνοψίζει η Christelle Jacquemot, διευθύντρια των οίνων με ΠΓΕ, η οποία δεν συγκρατεί έναν αναστεναγμό ανακούφισης: «μας καθησυχάζει η ψήφος των ευρωπαίων βουλευτών και η κινητοποίηση των Γάλλων βουλευτών. Τεχνικά, αυτή η χωριστή ψηφοφορία των τριών τροπολογιών σε σύγκριση με την υπόλοιπη έκθεση Comagri επιτεύχθηκε από την ευρωβουλευτή Languedoc Irène Tolleret (ομάδα Renew), η οποία σημείωσε ότι αυτές οι τρεις προτάσεις δεν είχαν εγκριθεί κατά τους συμβιβασμούς στην Comagri.

«Ήταν μια πρόταση για ευελιξία των ΠΓΕ. Αλλά αυτή η ευελιξία ήταν πολύ σημαντική, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία των ΠΓΕ. Ζήτησα ξεχωριστή ψηφοφορία στην ολομέλεια, καθώς το θέμα είναι πολύ σημαντικό για να το ψηφίσουν μόνο οι 46 βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας», εξηγεί η Irène Tolleret, προσθέτοντας ότι «οι γεωγραφικές ενδείξεις έχουν το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσουν την τοπική παραγωγή και όχι μετεγκαταστημένη βάσει της οποίας δημιουργούμε αξία».

Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητηθεί τώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από αυτήν την Τρίτη, 6 Ιουνίου υπό τη σουηδική προεδρία, οι συζητήσεις του τριμερούς διαλόγου θα ακολουθήσουν και ο τομέας των ΠΓΕ, θα παρακολουθεί τυχόν πρόταση επέκτασης του κανόνα 85/15 στα γλεύκη και τα κρασιά. Ένας γνώστης των μυστηρίων των Βρυξελλών λέει ότι αυτές οι τρεις τροπολογίες του εισηγητή του κειμένου, Paolo de Castro, Ιταλού ευρωβουλευτή (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), δεν υποστηρίχθηκαν μόνο από ευρωπαίους εμπόρους που ενδιαφέρονται για διευρυμένη προμήθεια στους ΠΓΕ, αλλά και από υπεραλπικούς αμπελώνες βλέποντας τις παραγωγικές τους δυνατότητες να φτάνουν σε ένα οροπέδιο, όταν δεν θα μπορούν πλέον να φυτέψουν. Αυτοί οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπουν στον πειρασμό από τη δυνατότητα επέκτασης της περιοχής εφοδιασμού τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς… Ο κίνδυνος ελλοχεύει: Τα κρασιά με ΠΓΕ ως κρασιά τοπικά, ή γενικά παντού;

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1275 επισκέπτες συνδεδεμένους