Εκτύπωση
PDF

15 Ιουνίου 2023

Απαραίτητη η προετοιμασία για τη νέα σήμανση των συστατικών και τη θρεπτική αξία των κρασιών

Οι νέοι κανόνες επισήμανσης θα ισχύουν για τα κρασιά από τις 8 Δεκεμβρίου. Στόχος: η ενημέρωση του καταναλωτή για τη διατροφική αξία και τον κατάλογο των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα κρασιά.

 

Περισσότεροι από 900 αμπελουργοί και φορείς του αμπελοοινικού τομέα έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε 3 ειδικούς κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώθηκε στις 12 Ιουνίου, στη Γαλλία

Η Νομική Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Εμπόρων-Κτηνοτρόφων της Μεγάλης Βουργουνδίας (FNEB), η Peggy Robin συνοδεύει εκατό οινοποιεία που εδρεύουν στους αμπελώνες της Βουργουνδίας, του Μποζολέ, της Σαβοΐας-Μπουγκέ και της Γιούρα. «Αυτή τη στιγμή, πολλοί από αυτούς μας ρωτούν για τους μελλοντικούς κανονισμούς σχετικά με την επισήμανση των συστατικών και τη θρεπτική αξία», λέει στην εισαγωγή ενός διαδικτυακού σεμιναρίου με στόχο να βοηθήσει τους οινοποιούς να προετοιμαστούν.

Όπως η πλειονότητα των φορέων στον τομέα, τα μέλη του FNEB πρέπει να δουν πιο ξεκάθαρα το εύρος της μεταρρύθμισης. «Αφορά όλους τους επαγγελματίες, ακόμη και αν, λόγω του μεγάλου αριθμού των ετικετών τους, θα είναι πιο περίπλοκη η εφαρμογή του από μεγάλες δομές». Οι εταιρείες πρέπει να προβλέπουν. "Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή κατ' εξουσιοδότηση πράξη που επικυρώνει όλες τις μεθόδους επισήμανσης για τα συστατικά και τις θερμίδες δεν έχει εμφανιστεί ακόμα και δεν θα εμφανιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, γεγονός που θα αφήσει στους χρήστες λίγο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς" αναφέρει η νομικός διευθυντής.

Αυτό που γνωρίζουν σίγουρα οι ειδικοί είναι ότι επηρεάζονται όλα τα κρασιά που διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι Οίνοι που εισάγονται και διατίθενται στην αγορά και στην ΕΕ. Παραμένει ένα ερώτημα σχετικά με τα κρασιά που εξάγονται εκτός ΕΕ. «Θα θέλαμε μια υποτιμητική λύση για να μην μας απαγορεύεται η πρόσβαση σε ορισμένες αγορές».

Εάν η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου 2023, «δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι εξαιρούνται οι τρύγοι του 2022 και προγενέστερο! Και για τον τρύγο του 2023, είναι βέβαιο ότι από τον νέο κανόνα εξαιρούνται μόνο τα κρασιά που έχουν παραχθεί και έχουν σημανθεί πριν από τις 8 Δεκεμβρίου; Ποιο θα είναι το χρονικό όριο εκποίησης των αποθεμάτων και η ενδεχόμενη ανοχή της ελεγκτικής διοίκησης; συνεχίζει η Peggy Robin.

Στη λίστα των συστατικών πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα ή σε έναν QR-Code, και τα μέσα υπολογισμού της θρεπτικής αξίας των κρασιών. Η Peggy Robin εξηγεί ότι και οι οινοποιοί αναρωτιούνται πολύ για την αποϋλοποίηση της ετικέτας. «Αυτό είναι ένα ουσιαστικό θέμα για τις εταιρείες μας, οι οποίες δεν πρέπει να τροποποιούν τις ετικέτες τους με κάθε αλλαγή συστατικού ή χώρας προορισμού», επιμένει η νομικός διευθυντής.

 

Επιλέγοντας τον σωστό κωδικό QR

Η Peggy Robin ολοκληρώνει την παρέμβασή της υπενθυμίζοντας ότι καμία εταιρεία δεν εξαιρείται, αλλά όλοι οι επαγγελματίες έχουν κάθε συμφέρον να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με διάφορα κριτήρια, από το επίπεδο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έως τη δυνατότητα χρήσης του QR Code για άλλες ψηφιακές συσκευές.

Δίνει τον λόγο στον Ignacio Sanchez Recarte, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων στον Τομέα Οίνου (CEEV), ο οποίος δημιούργησε την πλατφόρμα U-Label, χωρίς να αντλεί δικαιώματα από αυτήν. «Δεν έχουμε περιθώρια για λάθη. Ο ΠΟΥ, ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, μέρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΜΚΟ καταναλωτών κατά του αλκοόλ, περιμένουν απλώς αυτό για να μας αναγκάσουν να κοινοποιήσουμε τα πάντα στην ετικέτα», προειδοποιεί. Ο Ignacio Sanchez Recarte φοβάται ότι οι πάροχοι που προσφέρουν πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα του ψηφιακού μέσου.

Από την πρακτική πλευρά, ο γενικός γραμματέας ανέφερε στους 900 ακροατές ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να αναφέρουν στην ετικέτα την παρουσία ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες. Αυτό θα ισχύει ήδη για τη δήλωση "περιέχει θειώδη". Το ίδιο ισχύει και για την ενεργειακή αξία για 100 ml σε KJ και σε Kcal, με το σύμβολο "E".

Ο κωδικός QR (ο μόνος εξουσιοδοτημένος τρόπος σύνδεσης της ετικέτας της φιάλης και της ηλεκτρονικής ετικέτας) θα κατευθύνει τον καταναλωτή στη λίστα των συστατικών και στην πλήρη διατροφική δήλωση. Πρέπει να τοποθετηθεί στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις υπόλοιπες υποχρεωτικές πληροφορίες.

 

Απλοποιημένη λίστα συστατικών

Καλά νέα σύμφωνα με τον Ignacio Sanchez Recarte, η κατ' εξουσιοδότηση πράξη που ενέκρινε η Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες απλοποιεί τον τρόπο καταχώρισης των συστατικών: ο όρος "σταφύλι" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της πρώτης ύλης. ο όρος «συμπυκνωμένο γλεύκος» μπορεί να αντικαταστήσει το «MCR»· Τα «θειώδη», «αυγά», «γάλα»… μπορεί να αντικαταστήσουν την ακριβή ονομασία του πρόσθετου· θα είναι δυνατό να γραφεί «περιέχει τρυγικό, και/ή κιτρικό και/ή γαλακτικό οξύ», υπό την προϋπόθεση ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα από τα τρία προϊόντα. Για τα αέρια εμφιάλωσης, οι όροι "αργό", "άζωτο" ή "CO2" μπορούν να αντικατασταθούν από τις λέξεις "εμφιαλωμένο σε προστατευτική ατμόσφαιρα". Τέλος, οι οινοποιοί θα εξουσιοδοτηθούν να χρησιμοποιούν "liqueur de tirage" ή "liqueur d'expedition" χωρίς να αναφέρουν τη σύνθεση αυτών των λικέρ.

Οι οινοποιοί θα μπορούν να αναλύουν τη θρεπτική αξία των οίνων τους ή απλά να την υπολογίζουν από γνωστές μέσες τιμές που σχετίζονται με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται (τύποι σακχάρων, υπολειμματικό επίπεδο, περιεκτικότητα σε αλκοόλ κ.λπ.). «Προσπαθούσαμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει ότι το αλάτι, η πρωτεΐνη και το λίπος είναι ασήμαντα στο κρασί, κάτι που θα απέτρεπε τον χρήστη να περάσει από ένα εργαστήριο», προσθέτει ο Ignacio Sanchez Recarte.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της CEEV, το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι οι νέοι κανονισμοί θα αφορούν μόνο κρασιά που παράγονται (χωρίς σήμανση) μετά τις 8 Δεκεμβρίου.

Πολλά ερωτήματα απομένουν ακόμη να κριθούν: η δυνατότητα τοποθέτησης δύο κωδικών QR σε μια ετικέτα, η διαχείριση των παρτίδων ή ο διαχωρισμός των πληροφοριών μάρκετινγκ.

Ο ειδικός στην οινοποίηση στο IFV, ο Philippe Cottereau κλείνει το σεμινάριο αναφέροντας στους οινοποιούς τις οινολογικές διεργασίες που δεν υπόκεινται σε επισήμανση και τις δυνατότητες εναλλακτικών ουσιών στα πρόσθετα, «πολύ πιο περιορισμένες για τα βιολογικά».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο στα γαλλικά πατώντας στον σύνδεσμο:

https://www.dailymotion.com/video/x8lp9y1

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 316 επισκέπτες συνδεδεμένους