Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Ιουλίου 2023

Ο περονόσπορος «γονατίζει και τους ιταλικούς αμπελώνες»

Ο γαλλικός (όπως και ο ελληνικός) αμπελώνας δεν είναι ο μόνος που προσβάλλεται φέτος από περονόσπορο. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο σε πολλές ιταλικές περιοχές ευνόησαν την ανάπτυξη αυτής της μάστιγας σε μεγάλο μέρος της χώρας.


Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο φέτος ευνόησαν την εξάπλωση του περονόσπορου σε ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο

Ζητώντας επείγουσα δράση για την υποστήριξη των αμπελουργών που έχουν πέσει θύματα των ζημιών από τον περονόσπορο τις τελευταίες εβδομάδες, η ιταλική γεωργική οργάνωση Confagricoltura αναφέρει ότι η μυκητιακή ασθένεια «γονατίζει την τρέχουσα παραγωγή. Ο περονόσπορος έχει βυθίσει τον ιταλικό αμπελοοινικό τομέα σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί κάτι περισσότερο από άμεση δράση», προτρέπει το συνδικάτο. Πράγματι, λίγες περιοχές παρέμειναν αλώβητες, με το φαινόμενο να επηρεάζει ιδιαίτερα αυτές του Κέντρου και του Νότου, που συνήθως μαστίζονται από φαινόμενα ξηρασίας και όχι υγρασίας.

Μια πρώτη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από την Unione Italiana Vini υπολογίζει απώλειες που κυμαίνονται από 30 έως 60% στις περιοχές του Abruzzo και της Molise ,όπου βρέχει συνεχώς από τις αρχές Απριλίου. Ο περονόσπορος είναι επίσης ευρέως διαδεδομένος στις περιοχές της Μπασιλικάτα, της Απουλίας και της Σικελίας, όπου εκτιμάται ότι όσοι δεν έχουν παρέμβει σε ψεκασμούς σε πλήρη κύκλο για λόγους κόστους, θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Η κατάσταση στην Τοσκάνη, τη Λιγουρία, την Εμίλια-Ρομάνια, την Ούμπρια και το Μάρκε περιγράφεται ως λιγότερο σοβαρή, αλλά εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Και λογικά, οι βιολογικοί αμπελουργοί επηρεάζονται ιδιαίτερα.

 

Βραχυπρόθεσμη βοήθεια, μακροπρόθεσμες στρατηγικές

Η εποχή που ήταν ιδιαίτερα βροχερή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, όμως και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης. Ξεκινώντας από την αδυναμία εισόδου στα αμπέλια για φυτοπροστασία την κατάλληλη στιγμή, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εντελώς ασυνήθιστη πτυχή αυτού του φαινομένου η οποία ακινητοποίησε πολλούς αμπελουργούς, ειδικά στα νότια της χώρας. Μια κατάσταση που ωθεί την Confagricoltura να ζητήσει συγκρότηση τεχνικής στρογγυλής τραπέζης για τον καθορισμό δράσεων που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Εκτός από την οικονομική κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, η ένωση διερωτάται για τη δυνατότητα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει μια ορισμένη ευελιξία που θα επέτρεπε τη χρήση κεφαλαίων από την ΚΟΑ του οίνου για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που προκαλείται από ασθένειες των φυτών.

«Πρόσθετοι πόροι για αποζημίωση μπορούν να βρεθούν στο πρόσφατο μέτρο της Επιτροπής για την έκτακτη οικονομική στήριξη. Αυτά τα μέτρα – που προορίζονται, για παράδειγμα, να αντισταθμίσουν το εισόδημα που χάνεται από προβλήματα παραγωγής – χρηματοδοτούνται μέχρι το ανώτατο όριο των 330 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο ΕΕ, εκ των οποίων το μερίδιο της Ιταλίας ανέρχεται σε 60,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί μια συνεισφορά από το κράτος έως και 200% του ποσού που χορηγείται από τις Βρυξέλλες». Η Ένωση πιστεύει επίσης ότι πρέπει να χορηγηθεί κατάλληλη παρέκκλιση στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, όσον αφορά τα όρια χρήσης χαλκού, αλλά προτείνει μακροπρόθεσμα ,η παρακολούθηση και η πρόληψη, μέσω κατάλληλων θεραπειών, καθώς και νέων γονιδιωματικών τεχνολογιών ,θα πρέπει να αποτελούν τη βάση των στρατηγικών ελέγχου που θα εφαρμοστούν στο μέλλον.

 

Οι τιμές ….. σε αναμονή

Μένει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει η εξάπλωση του περονόσπορου στη συγκομιδή φέτος, γνωρίζοντας ότι άλλα καιρικά φαινόμενα έχουν προστεθεί στις βροχοπτώσεις. Πρόσφατα, η Μπολόνια υπέστη μια καταιγίδα, όπου χαλάζι και άνεμος παρέσυραν τα πάντα, ξεριζώνοντας αμπέλια . Ομολογουμένως, δεν βρίσκονται όλες οι ποικιλίες σταφυλιού στο ίδιο σκάφος, ορισμένες αντιστέκονται καλύτερα από άλλες, και η εξαιρετική γονιμότητα φέτος θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν ορισμένες από τις απώλειες. Εάν τα αποθέματα είναι υψηλά, 2,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα υψηλότερα από εκείνα του 2022 στο τέλος Απριλίου 2023, οι τρέχουσες αβεβαιότητες σχετικά με τους όγκους που θα συγκομιστούν έχουν ωθήσει ορισμένους παραγωγούς να αναστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, σημειώνει ο διεθνής χρηματιστής Ciatti. Για το τελευταίο, η πίεση του περονόσπορου σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους και την έντονη ζήτηση σταφυλιών από τον τομέα του συμπυκνωμένου γλεύκους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σταθερές ή και αυξητικές τιμές ,για τη συγκομιδή του 2023.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 201 επισκέπτες συνδεδεμένους