Εκτύπωση
PDF

27 Ιουλίου 2023

20 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης πορτογαλικών κρασιών

Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 22ας Ιουνίου που επιτρέπει προσωρινά έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς, η Πορτογαλία εφαρμόζει με τη σειρά της την απόσταξη κρίσης ,αφού τη χρήση του μέτρου έχουν ανακοινώσει ήδη η Γαλλία και η Ισπανία.


Τα κόκκινα και τα ροζέ, τόσο DO όσο και GI, επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση στους πορτογαλικούς αμπελώνες .

Αξιοποιείται ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός 20 εκατομμυρίων ευρώ, για το μέτρο της απόσταξης κρίσης , που αποσκοπεί στην «αποφυγή μιας σοβαρής και γενικής ανισορροπίας κατά την άφιξη της νέας εσοδείας, που θα επιφέρει αυξημένες δυσκολίες για τους παραγωγούς οίνου ονομασίας προέλευσης (DO) ή Γεωγραφικής Ένδειξης (GI). Οι παραγωγοί οίνου θα στερούνταν αποθηκευτικής ικανότητας για νέα παραγωγή, κάτι που θα τους ανάγκαζε να πωλούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές», σημειώνει το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κόκκινα και ροζέ κρασιά. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη μέση μηνιαία τιμή που καταγράφηκε σε επίπεδο παραγωγής κατά την περίοδο εμπορίας 2022/2023 για κάθε τύπο και χρώμα επιλέξιμου οίνου. «Εάν δεν είναι διαθέσιμες οι καταγεγραμμένες τιμές της αγοράς, όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι τιμές υπολογίζονται από μια αρμόδια αρχή με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα», σημειώνει το IVV. Έτσι, οι ελάχιστες μέσες μηνιαίες τιμές κυμαίνονται από 0,55 € ανά λίτρο για τους GI του Trás-os-Montes έως 1,20 € για τα κρασιά DO του Távora Varosa.

 

Απότομη πτώση στην κατανάλωση

 Το IVV επισημαίνει επίσης ότι λόγω των σημερινών επιπέδων αποθεμάτων οίνου χύδην DO/GI, «ο εθνικός αμπελοοινικός τομέας έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην απόσταξη κρίσης και είναι βέβαιο ότι σημαντικοί όγκοι οίνου θα αποτελέσουν αντικείμενο συμβάσεων απόσταξης μεταξύ παραγωγών και οινοπνευματοποιών». Όπως και άλλες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πορτογαλία πλήττεται από την υποκατανάλωση. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση έως και 34%. Αυτό δεν εμποδίζει την Πορτογαλίδα Υπουργό Γεωργίας να υπολογίζει σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών φέτος.

Πράγματι, η Maria do Céu Antunes πιστεύει ότι «η δουλειά και η δέσμευση [του τομέα] θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε, μέχρι το τέλος αυτού του έτους, τον στόχο των 1.000 εκατομμυρίων ευρώ σε εξαγωγές». Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι συνολικές εξαγωγές πορτογαλικού κρασιού έφτασαν τα 210,1 εκατ. ευρώ (-0,95%) με μέση τιμή στα 2,85 ευρώ/λίτρο (+2,41%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ViniPortugal. Η Υπουργός Γεωργίας υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση του κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη, με «την πρόσφατη επίτευξη της πρώτης πιστοποίησης του Εθνικού Πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον αμπελοοινικό τομέα, που καλύπτει περισσότερα από 80 κριτήρια».

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 180 επισκέπτες συνδεδεμένους