Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Σεπτεμβρίου 2023

Νέος συλλογικός φορέας για κρασιά με λίγο ή καθόλου αλκοόλ

Παρόλο που η κατανάλωση κρασιού μειώνεται στη Γαλλία, εμφανίζεται μια βασική τάση που προωθεί κρασιά με λίγο ή καθόλου αλκοόλ (Όχι/Χαμηλό). Αυτή η θέση, που μέχρι στιγμής αποφεύγεται από τους επαγγελματίες του κλάδου, επιτρέπει την ανάδυση μιας συλλογικότητας, η οποία θα κάνει τη μεγάλη της πρεμιέρα στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

Συνιδρυτής από τον Sébastien Thomas, η γαλλική start-up «Moderato» προσφέρει κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και έχει ενταχθεί στο συλλογικό φορέα No/Low


Το ποτήρι είναι μισοάδειο. Εάν η έκφραση αυτή μπορεί να σας κάνει να χαμογελάσετε, είναι ωστόσο μια αντανάκλαση της κατανάλωσης κρασιού που συνεχίζει να πέφτει. Στη Γαλλία, ενώ η κατανάλωση κατά μέσο όρο ήταν 120 λίτρα κρασιού τη δεκαετία του 1960, το 2022 η κατανάλωση έπεσε στα 40 λίτρα. Αυτή η τάση τουλάχιστον που επίσης τροφοδοτείται από την αλλαγή συμπεριφοράς από τον νόμο Evin και τις τροποποιημένες καταναλωτικές συνήθειες, επιτρέπει στα κρασιά χωρίς αλκοόλ να πάρουν μια θέση στον ήλιο.

Στον απόηχο αυτής της ανερχόμενης τάσης, η ομάδα No/Low wine θα παρουσιάσει τους στόχους της στις 11 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της B&S Tech, ειδικού στην ανάπτυξη και παραγωγή ποτών No/Low, και της Moderato, ενός από τους πρωτοπόρους των μειωμένων και χωρίς αλκοόλ κρασιών στη Γαλλία, η ομάδα κρασιών No/Low έχει ήδη περίπου δέκα μέλη.

Μεταξύ αυτών των μελών, ειδικοί, οινολόγοι, έμποροι κρασιών αλλά και αμπελουργοί ακόμη και καρδιολόγος. «Δουλεύουμε σε αυτό το έργο για λίγο, δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες ή είναι πολύ ανόμοιοι, αυτοί που συγκροτούν αυτή τη συλλογικότητα, η ιδέα είναι να ομοσπονδιοποιήσουμε αλλά και να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις», εξηγεί ο Sébastien Thomas, συνιδρυτής της Moderato. εγγονός ενός αμπελουργού στο Cognac.


Υπάρχει πολλή παιδαγωγική διάθεση στην προσέγγισή μας

«Η ιδέα είναι να μην καταργήσουμε τη χρήση ζάχαρης στον τομέα, ακόμη λιγότερο στους οινοποιούς που θα ήθελαν να ξεκινήσουν», τονίζει ο Sébastien Thomas. Για να ανοίξει λοιπόν το πεδίο και να πείσει ίσως τους πιο απρόθυμους, αυτή η νέα συλλογικότητα σκοπεύει να αναπτύξει ένα συμπαγές οικοσύστημα αντιμετωπίζοντας πολλά ζητήματα που είναι εγγενή στην παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ: παραγωγή, ποιότητα, κανονισμοί... «Παρατηρούμε ότι η παραγωγή των κρασιών χωρίς αλκοόλ είναι ακόμα ασαφής, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οι καταναλωτές συχνά δεν γνωρίζουν πραγματικά σε ποιον απευθύνονται, ο ρόλος μας είναι επίσης να εκπαιδεύουμε, υπάρχει πολλή παιδαγωγική στην προσέγγισή μας», συνεχίζει ο Sébastien Thomas.

Εάν και η συλλογικότητα είναι ακόμα στα σπάργανα, υπόσχεται να αναπτυχθεί επενδύοντας σε εμπορικές εκθέσεις, και συγκεκριμένα στη Wine Paris που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2024 στο Paris Expo Porte de Versailles, αλλά και με τη διοργάνωση στρογγυλών τραπεζιών, συνεδρίων, καθώς και με την κινητοποίηση των αρχών.

Στη Γαλλία, το 2022, το 56% των ενηλίκων καταναλωτών δήλωσαν ότι θα ήθελαν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ. Ακόμα κι αν εξακολουθεί να θεωρείται εξειδικευμένη, η αγορά του μη αλκοολούχου κρασιού αυξήθηκε κατά 7% και αντιπροσώπευε περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία παγκοσμίως την ίδια χρονιά. Το 2032, σύμφωνα με τους ειδικούς, με την υποστήριξη της ανάπτυξης μεθόδων αφαίρεσης αλκοόλ, η αγορά θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 11%.



ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1338 επισκέπτες συνδεδεμένους