12 Σεπτεμβρίου 2023
Σχεδόν το 40% των νοτιοαφρικανών αμπελουργών είναι ζημιογόνοι
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bureau for Food and Agricultural Policy (BFAP), η έκταση των αμπελώνων της Νότιας Αφρικής έπεσε κάτω από 90.000 εκτάρια το 2022 για πρώτη φορά από το 1998. Αιτία: η έλλειψη κερδοφορίας της αμπελουργικής δραστηριότητας.
Το BFAP εκτιμά ότι η ανάκαμψη των τιμών που προκαλείται από την πτώση της διαθεσιμότητας θα πρέπει να τονώσει την ανάπτυξη νέων αμπελώνων
Η έκθεση διευκρινίζει ότι μόνο το 12% των παραγωγών είναι κερδοφόροι μακροπρόθεσμα, ενώ το 49% καταφέρνει να αποφέρει χαμηλά κέρδη ή να φτάσει στο νεκρό σημείο, έναντι 39% που καταγράφει ζημίες. Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα: η έκθεση προβλέπει ότι η έκταση του αμπελώνα αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο το 2025 με τις τιμές αυξανόμενες να οδηγούνται από τη μείωση της διαθεσιμότητας. Επιπλέον, τα αποθέματα, τα οποία είχαν εκτοξευθεί στα ύψη το 2020 και το 2021 λόγω της έλλειψης εμπορίου κατά τη διάρκεια του Covid-19, επέστρεψαν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα το 2022, αν και ήταν απαραίτητο να διαμορφωθεί σχετικά υψηλό ποσοστό μεγάλου αριθμού αποστολών χύμα κρασιού για να επιτευχθεί αυτό. Επίσης στα θετικά, η εγχώρια κατανάλωση επέστρεψε στους όγκους που καταγράφηκαν το 2017, αν και με χαμηλότερη αποτίμηση λόγω πίεσης στην αγοραστική δύναμη.
Μια σειρά από προκλήσεις
Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία βιώνει δυσκολίες απέναντι στις οποίες παραμένει αδύναμη. Ξεκινώντας από τις συχνές διακοπές ρεύματος που διαταράσσουν τις πρακτικές στο αμπέλι –όπως το πότισμα– και στο οινοποιείο. Το υψηλό κόστος εισροών λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του λιμένα και η περιορισμένη κρατική υποστήριξη αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη του τομέα. Η έκθεση BFAP επισημαίνει επίσης ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι στο μισό στο μέλλον λόγω της μείωσης της παραγωγής που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τάση είναι επιθυμητή από επαγγελματίες μάνατζερ, αλλά βραχυπρόθεσμα προκαλεί οικονομικές δυσκολίες και εκριζώσεις. Το 2022, οι εκτάσεις που εκριζώθηκαν ήταν και πάλι μεγαλύτερες από αυτές των νέων φυτεύσεων. «Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στα αποτελέσματα για τις εκμεταλλεύσεις, οι οινοπαραγωγοί που δεν είναι καθετοποιημένοι στην αλυσίδα αξίας θα συνεχίσουν είτε να ξεριζώνουν χωρίς να αντικαθιστούν αμπέλια είτε να αντικαθιστούν τα υπέργεια αμπέλια με πιο παραγωγικές ποικιλίες σταφυλιού, ή να μελετούν τις δυνατότητες κάθετης ολοκλήρωσης πέρα από το αγρόκτημα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από τον πρόσφατα διαμορφωμένο επαγγελματικό οργανισμό, South Africa Wine.
Ο άνεμος γυρίζει
«Αν και αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να προαναγγέλλει μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς κρασιού και μπράντι, αποτελεί επίσης μια ευκαιρία και καλεί όλους τους παραγωγούς να τηνα λάβουν υπόψη και να προγραμματίσουν ανάλογα», τονίζει ο Rico Basson, Διευθύνων Σύμβουλος της South Africa Wine. «Η παλίρροια γυρίζει και σιγά σιγά η κατάσταση βελτιώνεται για τον κλάδο μας... Ήρθε η ώρα να εντοπίσουμε μακροπρόθεσμους εμπορικούς εταίρους, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανατίμηση των τιμών του εμφιαλωμένου και του χύμα κρασιού και να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε την επανατοποθέτησή μας προς την premiumization, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κρασιού και του μπράντι», καταλήγει.