Εκτύπωση
PDF

21 Σεπτεμβρίου 2023

Τρύγος δύο ταχυτήτων στον ιταλικό αμπελώνα

Σταθερότητα στην παραγωγή στο Βορρά και μειώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 30% ή μερικές φορές ακόμη και 45% στο Κέντρο και στο Νότο: αυτές είναι οι προβλέψεις που εκδόθηκαν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου από εκπροσώπους της ιταλικής βιομηχανίας κρασιού στη Ρώμη.

 

Κατά την παρουσίαση των προβλέψεων στη Ρώμη την Τρίτη 12/9/23, ο Lamberto Frescobaldi επέμεινε, «σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές επιλογές υπέρ της ποιότητας και της διαρθρωτικής μεταρρύθμισης του τομέα»

 Όσο πιο νότια κατεβαίνουμε φέτος, τόσο μεγαλύτερη ζημιά παρατηρούμε από την κλιματική αλλαγή που βαραίνει το δυναμικό παραγωγής. Συνολικά, οι προβλέψεις του Παρατηρητηρίου Assoenologi, Ismea και Unione Italiana Vini (UIV), που παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας, δείχνουν ιταλική σοδειά ελαφρώς χαμηλότερη από 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μείωση 12% σε σύγκριση με τα 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα του προηγούμενου έτους. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, θα είναι η χαμηλότερη συγκομιδή των τελευταίων έξι ετών, «χαρακτηρίζεται για άλλη μια φορά από τις χρόνιες πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που, με τα αβέβαια και συχνά ακραία καιρικά μοτίβα (+70% ημέρες βροχής σε σύγκριση με τους πρώτους οκτώ μήνες του περασμένου έτους), οδήγησαν σε σημαντικές ποσοτικές διαφορές σε ολόκληρη την Ιταλία», σημειώνουν οι επαγγελματίες εκπρόσωποι.

 

Ο περονόσπορος πανταχού παρών στο Κέντρο και στο Νότο

Φέτος, ο ιταλικός αμπελώνας χωρίζεται στα δύο: ο Βορράς άντεξε καλά και επιβεβαίωσε τα περσινά επίπεδα παραγωγής (+0,8%), ενώ το Κέντρο, ο Νότος και τα νησιά της Ιταλίας υπέστησαν πτώση της τάξης του 20% και 30% αντίστοιχα. Ο περονόσπορος εξηγεί τις σημαντικές απώλειες, που υπολογίζονται σε -25% στην Απουλία, -30% στη Σικελία και -40% στο Abruzzo. Η έκθεση του Παρατηρητηρίου, που εκπονήθηκε με παρακολούθηση από το Υπουργείο Γεωργίας και Περιφερειών, επισημαίνει επίσης πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων. Εκτός από τον περονόσπορο, υπάρχουν και άλλες ασθένειες όπως το ωίδιο και η χρυσίζουσα χλώρωση, καθώς και το χαλάζι και άλλα δυσμενή καιρικά φαινόμενα.

 

Ρεκόρ αποθεμάτων φέτος

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Assoenologi, Riccardo Cotarella επιβεβαίωσε ότι είναι μια πολύ περίπλοκη συγκομιδή όπου «η τεχνική και επιστημονική γνώση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μετριαστεί η ζημιά που προκαλείται από ένα όλο και πιο τρελό κλίμα». Η απώλεια παραγωγής είναι πάντα πολύ επιζήμια σε ατομικό επίπεδο, αλλά η πτώση του όγκου δεν είναι γενικά κακή είδηση. «Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να παράγουμε 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα όπως στις πρόσφατες σοδειές και δεν πρέπει να επιδρά μια μυκητιακή ασθένεια που θα εξισορροπεί ξανά μια κατάσταση, που οδήγησε σε ρεκόρ αποθεμάτων τα τελευταία χρόνια», επέμεινε ο πρόεδρος της Unione italiana vini, Lamberto Frescobaldi. Και ο τελευταίος ζητά συγκεκριμένη πρόοδο που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του ιταλικού αμπελώνα «ο οποίος είναι κατά μέσο όρο παλιός, δύσκολος στη μηχανοποίηση και δαπανηρός στη διαχείριση». Η μείωση των αποδόσεων των generic οίνων, η γενική αναμόρφωση του συστήματος AOP και IGP, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της αγοράς, και η υπαγωγή των νέων φυτεύσεων στο δυναμικό των ονομασιών προέλευσης, είναι όλοι μηχανισμοί που θεωρούνται απαραίτητοι «για την αντιμετώπιση τόσο της κυκλικής κατάστασης των αγορών όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών στη ζήτηση και στις καταναλωτικές συνήθειες.

 

Μειώστε το χάσμα αξίας με τη Γαλλία

Τέλος, ο ειδικός επίτροπος της Ismea, Livio Proietti, συμφώνησε, εκτιμώντας ότι «η συρρίκνωση της παραγωγής φέτος δεν πρέπει να αποτελεί στοιχείο ανησυχίας, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των αποθεμάτων, που ξεπέρασε τα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι ετών. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η απώλεια της ηγετικής θέσης της Ιταλίας όσον αφορά τους όγκους παραγωγής, αλλά η επιβράδυνση της εγχώριας και ξένης ζήτησης, η οποία επιβαρύνει τις τιμές, ιδιαίτερα των επιτραπέζιων οίνων και των IGT. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε το χάσμα αξίας που μας χωρίζει από τη Γαλλία και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική θέση των ποιοτικών κρασιών, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και τα συνηθισμένα κρασιά θα ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο, αυτά των ανταγωνιστών τους».

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 191 επισκέπτες συνδεδεμένους