Εκτύπωση
PDF

25 Οκτωβρίου 2023

Γάλλοι αμπελουργοί εναντίον ισπανικών κρασιών στα σύνορα


Το πρωί της Πέμπτης, 300-400 οινοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της νότιας Γαλλίας συγκεντρώθηκαν στα ισπανικά σύνορα για να μπλοκάρουν τα φορτηγά, ξεφορτώνοντας φορτηγά γεμάτα κόκκινα, λευκά και αφρώδη κρασιά και γεμίζοντας τον δρόμο με αυτά. [EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO]

Εκατοντάδες Γάλλοι οινοπαραγωγοί έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο στα ισπανικά σύνορα καταστρέφοντας όλο το φορτίο των φορτηγών που μετέφερε τον ισπανικό οίνο cava στη μέση του διασυνοριακού δρόμου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην γαλλική κυβέρνηση που δείχνει να υποστηρίζει τα φθηνά αλκοολούχα ποτά από το εξωτερικό.

Το πρωί της Πέμπτης, 300-400 οινοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της νότιας Γαλλίας συγκεντρώθηκαν στα ισπανικά σύνορα για να μπλοκάρουν τη διέλευση, ξεφορτώνοντας φορτηγά γεμάτα κόκκινα, λευκά και αφρώδη κρασιά και γεμίζοντας τον δρόμο με αυτά.

«Ανάμεσα στον ξένο ανταγωνισμό […], τους κανονισμούς που μας έχουν επιβληθεί και την ιστορική ξηρασία που απειλεί τη φετινή συγκομιδή μας, ζητάμε από τον υπουργό Γεωργίας να μας σώσει», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Bleu ο Pierre Hylari, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών των Ανατολικών Πυρηναίων.

Οι εισαγωγές αμπελοοινικών προϊόντων, κυρίως από την Ισπανία και το Μαρόκο, κατέκλυσαν τη γαλλική αγορά το 2022 με περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού στη μισή τιμή μερικές φορές των τοπικών κρασιών.

Για τις εισαγωγές χύμα κρασιού, το 65% προέρχεται από την Ισπανία. Οι ισπανικές φιάλες πωλούνται λίγο κάτω από 1 ευρώ το λίτρο, ενώ εκείνες οι φιάλες που παράγονται και πωλούνται στη νότια Γαλλία πωλούνται πάνω από 3 ευρώ.

Όσον αφορά τα αιτήματά τους προς τη γαλλική κυβέρνηση, ο Frédéric Rouanet, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών της Aude, δήλωσε στο Euractiv ότι αυτή θα πρέπει να εισαγάγει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την αμπελοκαλλιέργεια για να βγάλει τον τομέα από την κρίση.

«Ζητάμε απαλλαγές από τα τέλη, στρεμματικές ενισχύσεις, τραπεζικές ενισχύσεις, δυνατότητες άρδευσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει για να βγούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε ο αμπελουργός στο Euractiv.

Στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένωση αμπελουργών του Μπορντό επανέλαβε πρόσφατα το αίτημά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει ενισχύσεις για την εκρίζωση των αμπελώνων, δεδομένου ότι έχει την αρμοδιότητα να χορηγεί τέτοιες ενισχύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων.

«Αυτή η ημέρα ήταν μια εισαγωγή στον οικονομικό πόλεμο που θα διεξάγουμε», δήλωσε ο Rouanet, καλώντας σε νέα διαμαρτυρία στις 25 Νοεμβρίου.

Από Hugo Struna | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 105 επισκέπτες συνδεδεμένους