Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Νοεμβρίου 2023

Η παγκόσμια συγκομιδή του 2023 είναι η χαμηλότερη από το 1961

Ο συνδυασμός δυσμενών κλιματικών γεγονότων και στα δύο ημισφαίρια είχε ως αποτέλεσμα ιστορικά χαμηλή παγκόσμια παραγωγή κρασιού. Η Γαλλία γίνεται και πάλι η πρώτη παραγωγός χώρα χάρη στις έντονες βροχοπτώσεις που υπονόμευσαν την ιταλική συγκομιδή.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος στατιστικών του OIV Girogio Delgrosso επιβεβαίωσε τη χαμηλή παγκόσμια συγκομιδή για το 2023

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) εκτιμά ότι το 2023 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού θα κυμαίνεται μεταξύ 241 και 246 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (Mhl), με μέση τιμή 244,1 Mhl. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο οργανισμός επιβεβαιώνει «την πτώση της τάξης του 7% σε σύγκριση με τον χαμηλό μέσο όρο παραγωγής του 2022, μετά από σταθερή τάση για 4 χρόνια». Το 2023 χαρακτηρίζεται μάλιστα από τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή κρασιού τα τελευταία 60 χρόνια, από το 1961, «λόγω του συνδυασμού εξαιρετικά χαμηλών ποσοτήτων στο νότιο ημισφαίριο, καθώς και στις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτές οι ενδιάμεσες προβλέψεις του OIV βασίζονται στη συλλογή δεδομένων από 39 χώρες παραγωγής, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 94% της παραγωγής το 2022.

Η Ιταλία και η Ισπανία καταγράφουν πράγματι σημαντική πτώση στους όγκους τους σε σχέση με το 2022 (αντίστοιχα -13 και -19% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που εναλλάξ έχουν τροφοδοτήσει την εμφάνιση περονόσπορου και της ξηρασίας. Η ιταλική συγκομιδή πέφτει ακόμη και κάτω από τον συμβολικό πήχη των 44 Mhl (με 43,9 Mhl), «τη χαμηλότερη συγκομιδή της από την ιστορική μικρή συγκομιδή του 2017», υπογραμμίζει ο Giorgio Delgrosso, υπεύθυνος του τμήματος στατιστικών του OIV. Οι έντονες βροχοπτώσεις που γνώρισε η χώρα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τον περονόσπορο στο κέντρο και τις νότιες περιοχές, ενώ μέρος των υπεραλπικών αμπελώνων επλήγη από πλημμύρες, χαλάζι ή ξηρασία. Στην Ισπανία, ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι επιπτώσεις της ξηρασίας που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη συγκομιδή (30,7 Mhl), «τη χαμηλότερη των τελευταίων 20 ετών», τονίζει ο Giorgio Delgrosso.

 

Γαλλία 1η παραγωγός χώρα οίνου

Συνεπώς, η Γαλλία γίνεται και πάλι ο μεγαλύτερος παραγωγός το 2023, αφού παρήγε όγκο ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (45,8 εκατομμύρια hl (Mhl), +3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, οι πρώτες εκτιμήσεις συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν παραγωγή (25,2 Mhl) όχι μόνο υψηλότερη από το 2022, αλλά και 4% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, της οποίας η παραγωγή του 2023 (3,6 Mhl) είναι 14% υψηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νότια Αφρική, Βραζιλία) παράγει όγκους κρασιού πολύ χαμηλότερους από αυτόν που παρήχθη το 2022 και τους αντίστοιχους πενταετείς μέσους όρους τους. Η Αργεντινή υπέστη απότομη μείωση (-29%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και της χαλαζόπτωσης, η Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 22% κάτω από τα 10 Mhl (9,9 Mhl) και η Χιλή μόλις έφτασε αυτό το όριο (10 Mhl), πτώση κατά 18% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Σε αυτήν την ακτή των Άνδεων, είναι οι γιγαντιαίες πυρκαγιές και η ξηρασία που μείωσαν σημαντικά την παραγωγή το 2023.

 

Αλλάζει το πρόσωπο της παγκόσμιας παραγωγής μακροπρόθεσμα

Ο εκπρόσωπος του OIV υπογραμμίζει ότι η σειρά των κλιματικών κινδύνων κινδυνεύει να γίνει κανόνας στο μέλλον και να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην παραγωγή. Αντίστοιχα, ο κλάδος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει βιώσιμα, τη γενικευμένη πτώση της κατανάλωσης και τα γεωπολιτικά και οικονομικά περιβάλλοντα λιγότερο ευνοϊκά για την κατανάλωση κρασιού και τις δαπάνες για αυτό. «Ο κόσμος του κρασιού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις τα τελευταία 5 χρόνια, οι συνέπειες των οποίων κινδυνεύουν να αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας παραγωγής μακροπρόθεσμα», υποστηρίζει περαιτέρω ο στατιστικολόγος του OIV, «ιδιαίτερα περισσότερο, γιατί το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών για το κρασί δεν είναι προφανής και ότι ο ανταγωνισμός των ποτών με λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ θα αυξηθεί.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 402 επισκέπτες συνδεδεμένους