Εκτύπωση
PDF

27 Νοεμβρίου 2023

ΚΕΟΣΟΕ: Μετά την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλαγή στρατηγικής στα θέματα παραοικονομίας. Όχι προς το παρόν στα αιτήματα για επιδότηση εκρίζωσης 

Με αντικείμενο τα οξυμένα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου της χώρας, συνεδρίασε στις 22 Νοεμβρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ.

Σημαντική βαρύτητα δόθηκε στην κατάσταση της παραγωγής και της αγοράς μετά τον τρυγητό του 2023 και στις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται τόσο για τον πρωτογενή τομέα, όσο και για την μεταποίηση και την αγορά, με δεδομένα:

  • την σημαντική μείωση της παραγωγής κατά 40%, εξαιτίας των ακραίων κλιματικών φαινομένων
  • την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, λόγω της ανάγκης εφαρμογής περισσότερων φυτοπροστατευτικών παρεμβάσεων , της αύξησης των τιμών των αντίστοιχων προϊόντων, αλλά και των ημερομισθίων των εργατών γης
  • την αύξηση των τιμών των ξηρών υλικών (φιάλες, χαρτοκιβώτια, κλπ.)
  • την μικρή αύξηση των τιμών εξαγοράς σταφυλιών που ήταν αναντίστοιχη με την μείωση της προσφοράς και την αύξηση του κόστους των συντελεστών παραγωγής
  • την πρωτοφανή φέτος ένταση της παραοικονομίας, η οποία πλήττει κατά κύριο λόγο τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, αφού  παράνομο προϊόν σε χαμηλές τιμές διοχετεύεται σε τμήματα της αγοράς, που δραστηριοποιούνται οι συνεταιρισμοί
  • την αδυναμία και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού να προβεί σε οποιουσδήποτε ελέγχους

Ο συνδυασμός των δεδομένων που επισημάνθηκαν έχει δημιουργήσει πλέον αρνητικό περιβάλλον δραστηριοποίησης, κυρίως στον αμπελουργικό πληθυσμό, ο οποίος σύμφωνα και με πληροφορίες των οποίων αποδέκτης είναι η ΚΕΟΣΟΕ σε μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, οι αμπελουργοί βρίσκονται στα πρόθυρα εγκατάλειψης της καλλιέργειας και μάλιστα ζητούν πριμοδότηση για την εγκατάλειψη, ανάλογη με αυτές ,που αφορούν πρόσφατες αποφάσεις για εκρίζωση 100.000 στρεμμάτων στο Bordeaux της Γαλλίας.

Για το παραπάνω θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ θεωρεί ότι δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απεικονίζονται στα διαχρονικά ζημιογόνα αποτελέσματα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, παρά το ότι σε ανεπτυγμένες αμπελοοινικά χώρες, όπως η Γαλλία εφαρμόζεται η πρακτική των επιδοτούμενων εκριζώσεων, στην οποία όμως  υπάρχουν και αιτήματα από  τους Γάλλους αμπελουργούς, για  ορισμό κατώτατης εγγυημένης τιμής για τα εισκομιζόμενα σταφύλια.

Ωστόσο για όλα τα θέματα, η ΚΕΟΣΟΕ εξετάζει και το ζήτημα αλλαγής της Στρατηγικής που έχει μέχρι σήμερα, με στόχο την επέλευση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά οίνου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ, απασχόλησε επίσης εκτός των άλλων θεμάτων, η παρέμβαση με προτάσεις που απέστειλε στην ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να συμπεριληφθούν, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή τις οφειλές που  έχουν περιέλθει στην κατοχή Διαχειριστών Πιστώσεων (Services) ή Αγοραστών Πιστώσεων (Funds).

Για το θέμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΟΣΟΕ στην δίκαιη μεταχείριση των αγροτών, οι οποίοι έχουν λάβει κρατική βεβαίωση ότι έχουν πληγεί από έκτακτα φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, κλπ.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις,  η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΟΣΟΕ αφορά την αναγκαιότητα πλήρους διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών σε δανειστές, καθώς και τη ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών με σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής (άνω της 20ετίας) και με χαμηλό επιτόκιο.

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 371 επισκέπτες συνδεδεμένους