Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Δεκεμβρίου 2023

Δυσκολίες και εκριζώσεις για τον αμπελώνα της Χιλής

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα υπεραποθέματα και η υποτονική κατανάλωση κρασιού επιβαρύνουν τη βιομηχανία κρασιού της Χιλής που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

 

Τα τρία τέταρτα των αμπελώνων της Χιλής είναι φυτεμένα με κόκκινες ποικιλίες γεγονός, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα σε μια παγκόσμια αγορά που επί του παρόντος επικεντρώνεται στους λευκούς οίνους

 

Η Αυστραλία δεν είναι το μόνο θύμα της πτώσης/κλεισίματος της κινεζικής αγοράς κρασιού. Παρά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της με την Κίνα και τον εικονικό αποκλεισμό της Αυστραλίας από το 2021, οι εξαγωγές της Χιλής στην Κίνα αυτή μειώθηκαν κατά 9% σε όγκο και 9,6% σε αξία το 2022. Οι μειώσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές καθώς η Χιλή κατέχει μερίδιο σχεδόν 30% σε όγκο αυτής της αγοράς και η Κίνα αντιπροσωπεύει τον κύριο προορισμό της σε αξία. Όμως τα άσχημα νέα για τη βιομηχανία της Χιλής δεν σταματούν εδώ: πέρυσι, οι δύο πυλώνες των εξαγωγών της, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μείωσαν τις εισαγωγές τους σε όγκο κατά 17% και 8% αντίστοιχα.

 

Μια προσφορά λιγότερο προσαρμοσμένη στη διεθνή ζήτηση

Γενικότερα, οι καλές επιδόσεις της Χιλής αλλού (Μεξικό, Ιαπωνία, Καναδάς και Ιρλανδία) κατέστησαν δυνατό τον περιορισμό των απωλειών στο -0,6% σε όγκο και -2% σε αξία το 2022. Φέτος, τα αποτελέσματα είναι πολύ λιγότερο θετικά: κατά τη διάρκεια των πρώτων δέκα μηνών του έτους, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 22% σε όγκο και αξία σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την Odepa (γραφείο αγροτικών μελετών και πολιτικών). Πρέπει να τονισθεί ότι με έναν αμπελώνα πολύ έντονα προσανατολισμένο στις ερυθρές ποικιλίες (74%), η Χιλή δεν είναι στην καλύτερη θέση σε μια παγκόσμια αγορά που προσανατολίζεται σε αναζήτηση λευκών και αφρωδών οίνων. Η τοποθέτησή της στην βασική γκάμα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη ούτε στην εποχή της premiumization, μια τάση που σίγουρα επιβραδύνθηκε από την οικονομική κρίση, αλλά που παραμένει ως μοτίβο της διεθνούς αγοράς. Σε αυτό προστίθενται και πιο κυκλικά φαινόμενα, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, οι υλικοτεχνικές διαταραχές και η άνοδος της τιμής των εισροών, που συνδυάζονται για να αυξήσουν τον όγκο των αποθεμάτων, σχεδόν κατά 10% τον Δεκέμβριο του 2022.

Αλλά για ορισμένους παρατηρητές, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι επαγγελματίες της Χιλής δεν είναι προσωρινή. «Η Χιλή δεν κατάφερε να αποκτήσει φήμη για την ποιότητα, την προέλευση και τις τιμές της. Τα κρασιά της έχουν γίνει απλά εμπορεύματα», δηλώνει απογοητευμένος ο Luca Hodgkinson, διευθυντής και συνιδρυτής της Χιλιανής εταιρείας Pro Bulk Wine, η οποία εμπορεύεται περίπου 2,5 εκατομμύρια λίτρα ποιοτικών χύμα κρασιών κάθε χρόνο, τόσο Χιλιανών όσο και Αργεντίνικων. Σημειώνοντας την ελεύθερη πτώση της κινεζικής αγοράς, τονίζει την παντελή απουσία προώθησης των κρασιών της Χιλής εδώ και χρόνια: «Έφτασα στη Χιλή το 2006 και οι τιμές είναι χαμηλότερες σήμερα από ό,τι ήταν εκείνη τη στιγμή. Όταν λαμβάνουμε υπόψη τον πληθωρισμό, η κατάσταση είναι θλιβερή». Για τον Γάλλο οινολόγο, η αιτία βρίσκεται στη δομή των οινοβιομηχανιών: «Το έλλειμμα εικόνας της Χιλής συνδέεται με το γεγονός ότι οι κύριοι παίκτες της αγοράς είναι μεγάλες εταιρείες που αναζητούν γρήγορες αποδόσεις των επενδύσεων». Και να λυπούμαστε: «Η ποιότητα των κρασιών στη Χιλή είναι εξαιρετική, αλλά δεν έχουν πραγματική ταυτότητα».

 

Ο ρυθμός εκριζώσεων αυξάνεται

Πέντε μήνες πριν από την επόμενη συγκομιδή, με μάλλον περιορισμένη δραστηριότητα μεταξύ των διεθνών αγοραστών σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti, η κατάσταση κινδυνεύει να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Αυτό, παρά του ότι η συγκομιδή του 2023 είναι μειωμένη κατά 11,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρυθμός εκριζώσεων αμπελιών θα μπορούσε να αυξηθεί. Εάν και το ποσοστό είναι ακόμα σχετικά περιορισμένο, σε λιγότερο από ένα τοις εκατό, στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας, η επιφάνεια του αμπελώνα μειώθηκε κατά 4,5% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, για να πάει από 136.166 σε 130.086 εκτάρια vitis vinifera, σύμφωνα με την Odepa. Αυτό ενδυναμώνεται, γνωρίζοντας ότι ελλείψει επικαιροποιημένων στοιχείων, ορισμένοι παρατηρητές προβλέπουν επιτάχυνση των εκριζώσεων και της εγκατάλειψης των αμπελώνων. Οι βραχυπρόθεσμες ελπίδες σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την αφύπνιση της κινεζικής αγοράς και τη βελτίωση της οικονομίας. Τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν προς επίλυση. Όπως θυμάται ο πρώην πρόεδρος της Vinos de Chile, Aurelio Montes, «χρειάζονται μία ή δύο γενιές για να αλλάξεις την εικόνα μιας χώρας, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 993 επισκέπτες συνδεδεμένους