Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: 11,4 εκατομμύρια hl κρασιά λιγότερα θα παράγονται στην Ευρώπη, στα επόμενα 12 χρόνια λόγω έλλειψης αγορών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, νερού…

Σύμφωνα με μια «αισιόδοξη τάση», η Επιτροπή υπολογίζει σε ευρωπαϊκή μείωση 7% στην κατανάλωση και την παραγωγή κρασιού έως το 2035 ενόψει των νέων καταναλωτικών προτύπων, της κλιματικής αλλαγής, κ.λπ.

 

«Η ευρωπαϊκή κατανάλωση κρασιού μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης για την υγεία, της αλλαγής των καταναλωτικών προτύπων μεταξύ των νέων και του ανταγωνισμού από άλλα ποτά», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της.

 Το 2035, οι ευρωπαϊκοί αμπελώνες θα εκτείνονται σε 3,1 εκατομμύρια εκτάρια (-3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 2018-2022) και θα παράγουν 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού (-7%), με εγχώρια κατανάλωση 119 εκατομμύρια hl (-7%) και οι εξαγωγές θα ανέρχονται σε 32 εκατομμύρια hl (+3%) σύμφωνα με την έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2023-2035 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ επισημαίνει ότι γενικά "οι μακροοικονομικές προβλέψεις και οι προσδοκίες για την απόδοση των καλλιεργειών είναι εγγενώς αβέβαιες" και ότι "αυτή η έκθεση προοπτικών δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως πρόβλεψη". Οι Βρυξέλλες εξηγούν ότι αυτές οι "προβολές αντιστοιχούν στις μέσες τάσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν οι γεωργικές αγορές εάν οι τρέχουσες πολιτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει αμετάβλητο κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια πρόβλεψη, εφόσον όλα τα πράγματα είναι αμετάβλητα.

Ωστόσο, όσον αφορά τις προβλεπόμενες μειώσεις για το κρασί, «αυτή η τάση θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον αισιόδοξη, αφού θα μπορούσε να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος μεγαλύτερης πτώσης στο μέλλον» υποστηρίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή της Ένωσης θα ακολουθήσει την πτωτική τάση κατανάλωση. Με βάση μια ετήσια πτώση 1%, οι Βρυξέλλες υποθέτουν πτώση κάτω από το όριο των 20 λίτρων οίνου που καταναλώνονται ετησίως ανά κάτοικο στην Ευρώπη το 2035. Πέφτοντας στα 19,9 λίτρα/κάτοικο το χρόνο, η κατανάλωση θα μειωνόταν κατά 2,4 λίτρα σε 12 χρόνια, αλλά όχι ομοιόμορφα: η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη για τα κόκκινα κρασιά, ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί για κρασιά χωρίς αλκοόλ, κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθώς και για λευκά, ροζέ και αφρώδη κρασιά. Αυτό σημαίνει «μια γενική προσαρμογή του τομέα στις νέες τάσεις», αναφέρει η Επιτροπή, γεγονός που προκαλεί άλλες αναπόφευκτες προσαρμογές.

Να σημειωθεί ότι ήδη καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης οίνου κατά 1% στη Γαλλία και αντίστοιχα αύξηση 11% της μπύρας.

Η παραγωγή κρασιού το 2035 θα μειωθεί επίσης «από τη μειωμένη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους πρόσθετους περιορισμούς στην άρδευση σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αστάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής». Το 2035, η μέση απόδοση κρασιού θα μπορούσε να μειωθεί στα 47,5 hl/ha, πτώση 3% σε 12 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή.

 

Μείωση 1% στην κατανάλωση κρασιού, άλμα 11% για μπύρα

Ενώ οι εξαγωγές θεωρούνται ως το εμπορικό εργαλείο του μέλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτική: «ακόμα και αν παραμείνουν αβεβαιότητες, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού [θα αυξηθούν] με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από εκείνον των τελευταίων ετών» επειδή «η ζήτηση σε ορισμένες παραδοσιακές εξαγωγικές αγορές φτάνει σε επίπεδα κορεσμού». Αναμένοντας ετήσια αύξηση του όγκου των εξαγωγών κατά 0,3%, οι Βρυξέλλες προσθέτουν ότι «η επιβράδυνση του όγκου των εξαγωγών θα μπορούσε να αποδοθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό στα κρασιά χαμηλού και μεσαίου επιπέδου (χαμηλές και μεσαίες τιμές), καθώς και σε «μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων τις κύριες εξαγωγικές αγορές». Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κρασιού θα μειώνονταν κατά 2% κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2035.

 

*: Η έκθεση «βασίζεται σε ένα σύνολο μακροοικονομικών υποθέσεων που κρίθηκαν ως οι πιο εύλογες κατά τη στιγμή της μελέτης», εξηγεί η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι «η αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις γεωπολιτικές και εμπορικές σχέσεις παραμένει υψηλή για τα επόμενα 12 χρόνια». Για τις Βρυξέλλες, «είναι επομένως σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές αποτελούν αναφορά για το μελλοντικό έργο της Επιτροπής και ότι αυτή η αναφορά καθιστά δυνατή τη δοκιμή διαφορετικών εξελίξεων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1350 επισκέπτες συνδεδεμένους