Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Ιανουαρίου 2024

Στους 10 καταναλωτές, οι 3 αγοράζουν κρασιά χωρίς αλκοόλ, των οποίων η κατανάλωση απογειώνεται

Τα ιδιωτικά οινοποιεία και οι συνεταιρισμοί επικεντρώνονται στο κρασί χωρίς αλκοόλ. Κάποιοι εκμεταλλεύονται το Dry January για να αναδείξουν τις συλλογές τους.

 

Ο Fabien Revol, ιδιοκτήτης του Domaine de Brau, στο Villemoustaussou στην Aude με τη σειρά κρασιών Cypher

 

Στις 11 Ιανουαρίου 2024, η ένωση Bordeaux Families προσκαλεί πελάτες και προσωπικότητες για να ανακαλύψουν τη νέα μονάδα αφαίρεσης αλκοόλ στα κρασιά με απόσταξη κενού. Η μονάδα που λειτουργεί από τις 4 Δεκεμβρίου και εδρεύει στο Sauveterre de Guyenne, μπορεί να αφαιρέσει μερικώς ή πλήρως το αλκοόλ σε 250 hl κρασιού την ημέρα. Η Bordeaux Families επίσης έχει επενδύσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση και θα τα χρησιμοποιήσει για την αποαλκοολοποίηση των κρασιών της, καθώς και άλλων παραγωγών, ως υπηρεσία.

 

“Εκπληκτικά αποτελέσματα”

Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου, η εταιρεία θα προβεί σε γευστική δοκιμή της σειράς προϊόντων nolow (με λίγο ή καθόλου αλκοόλ) που ετοιμάζεται να τοποθετήσει στα ράφια. Υπό την επωνυμία των αφρωδών οίνων Louis Vallon, έχει δημιουργήσει δύο εκδόσεις οίνων χωρίς αλκοόλ, που ονομάζεται το ένα Zéphyr και το άλλο Perles de Louis Vallon. Με την επωνυμία Sauv’Terre, δημιουργεί τρία αρωματισμένα μη αλκοολούχα ποτά με βάση το λευκό, το κόκκινο και το ροζέ. Σε αυτά προστίθενται τρία κρασιά ΠΓΕ Atlantique «χαμηλού αλκοόλ» (9 βαθμοί), ένα merlot, ένα sauvignon blanc και ένα ροζέ, με την επωνυμία Voiles de l'Atlantique.

«Επεκτείνουμε τις υπάρχουσες μάρκες μας σε αυτό το τμήμα nolow. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Η απόσταξη υπό κενό επιτρέπει τη διατήρηση των ιδιοτήτων των κρασιών βάσης. Προσφέρουμε νέα προϊόντα για διαφορετικές στιγμές ζωής και κατανάλωσης. Τα κρασιά μας 9 βαθμών μπορείτε να τα απολαύσετε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με φίλους και τα κρασιά μας μηδενικού βαθμού ως απεριτίφ», εξηγεί ο Philippe Cazaux, διευθυντής του Bordeaux Families.

 

«Πρέπει να προσαρμοστείς»

Ήταν το 2019 που ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη συζήτηση για κρασιά μερικώς ή πλήρως αποαλκοολωμένα. «Καθώς η κατανάλωση δεν είναι πλέον τακτική, καταλάβαμε ότι έπρεπε να προσαρμοστούμε», λέει ο Philipe Cazaux. Χρειάστηκαν δύο χρόνια εισφορών πριν αποφασίσουμε να επενδύσουμε σε αυτό το τμήμα, καθώς τα μέλη του συνεταιρισμού είναι πολύ προσκολλημένα στην ποιότητα των κρασιών που παράγει η εταιρεία τους.

Ο συνεταιρισμός Berticot, από την πλευρά του, είναι ήδη παρών σε προϊόντα χωρίς αλκοόλ και υπολογίζει στον Dry January για να ενισχύσει τις πωλήσεις του. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο συνεταιρισμός κυκλοφόρησε ένα δελτίο τύπου που τόνισε ότι ανταποκρινόταν στην πρόκληση του Dry January, «ένα κίνημα που ακολουθείται από το ένα τρίτο των Γάλλων άνω των 18 ετών», με τον Bertic0%t και το No Limit, τα δύο μη αλκοολούχα κρασιά. «Προχωρούμε σταδιακά σε αυτό το εξειδικευμένο τμήμα», εξηγεί η Chloé Maixandeau, διευθύντρια μάρκετινγκ της Terre de Vignerons. Το 2020, πελάτες του εξωτερικού μας ζήτησαν κρασιά με πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Δεν μπορούσαμε να στερηθούμε αυτές τις αγορές που ήταν διαθέσιμες σε εμάς».

 

“Μετά τη δοκιμή, τα μέλη μας εκτίμησαν τα προϊόντα”

Πριν ξεκινήσει, ο συνεταιρισμός έπρεπε να πείσει τα μέλη του. «Η ποιότητα των κρασιών χωρίς αλκοόλ τους ανησυχούσε», αποκαλύπτει η Chloé Maixandeau. Αφού δοκίμασαν τα προϊόντα που δημιουργήσαμε, τα εκτίμησαν και κατάλαβαν ότι ήταν λογικό να τα πουλήσουμε με την επωνυμία Berticot για να τα κεφαλαιοποιήσουμε με το όνομά μας».

Το Bertic0%t είναι αφιερωμένο στη μαζική διανομή και το No Limit σε εμπόρους κρασιού και CHR. Από την κυκλοφορία τους στο Wine Paris 2023, ο συνεταιρισμός έχει πουλήσει 25.000 μπουκάλια. «Σκεφτόμαστε ένα αφρώδες ροζέ που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2024», προσθέτει η Chloé Maixandeau.

 

Έχουν ήδη πουληθεί 6000 φιάλες από τις 8000

Ο οινοποιός Fabien Revol είναι επικεφαλής ενός κτήματος 20 εκταρίων, πιστοποιημένο βιολογικό από το 1989. Τον Ιούνιο, κυκλοφόρησε ένα βιολογικό ροζέ χωρίς αλκοόλ, 100% Grenache, με αυτό το εμπορικό σήμα. Είναι «η μη αλκοολούχα εκδοχή του μπεστ σέλερ ροζέ Brau Pop With Love», αναφέρει. Από τα 8.000 μπουκάλια που έχει βγάλει, έχει ήδη πουλήσει 6.000. «Επέλεξα ένα μπουκάλι τύπου Βουργουνδίας με ετικέτα που δεν ταιριάζει στους παραδοσιακούς κωδικούς κρασιού», προσθέτει.

Και για ένα άλλο οινοποιείο το Moderato η αγορά ανοίγει. Δημιουργήθηκε το 2020 από τους Sébastien Thomas και Fabien Marchand-Cassagne, αυτή η εταιρεία λάνσαρε τη σειρά «La Cuvée Révolutionnaire» τον περασμένο Νοέμβριο: ένα λευκό, ένα κόκκινο και ένα αφρώδες κρασί χωρίς αλκοόλ, που παράγεται σε 30.000 μπουκάλια για το παραδοσιακό κύκλωμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, θα προσφέρει το La Cuvée Originale σε λευκό, ροζέ και αφρώδες (που θα αντικαταστήσει την κλασική σειρά) για μαζική διανομή και εξαγωγή.

«Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Seeds τον περασμένο Νοέμβριο, σε δείγμα 1000 ατόμων, μας καθησυχάζει. Το 56% των καταναλωτών αλκοόλ δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωσή τους ή ότι δεν πίνουν πλέον. Περισσότεροι από ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για το κρασί χωρίς αλκοόλ. Στο χέρι μας είναι να καθησυχάσουμε, να προσφέρουμε ποιότητα και να εξηγήσουμε τι είναι αυτά τα κρασιά», εξηγεί ο Sébastien Thomas.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1281 επισκέπτες συνδεδεμένους