Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

16 Ιανουαρίου 2024

Η Καλιφόρνια καθιστά υποχρεωτική τη συλλογή και την ανακύκλωση φιαλών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών

Περιγράφεται ως «μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές για τον τομέα του κρασιού στην Καλιφόρνια μετά την απαγόρευση» από ορισμένους Αμερικανούς δημοσιογράφους, η έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου ενός νέου νόμου που καθιερώνει την υποχρεωτική συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην ηγετική πολιτεία κατανάλωσης κρασιού στις ΗΠΑ, την Καλιφόρνια.

 

Οι υποχρεωτικές πληροφορίες σχετικά με την επισήμανση θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025, για προϊόντα που συσκευάζονται από το 2024

 

Συγκεκριμένα υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από τον Κυβερνήτη Gavin Newsom, ο νέος νόμος ενσωματώνει πλέον τις συσκευασίες κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών –φιαλών, πλαστικών συσκευασιών, Bag-In-Box – στο πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια ολόκληρη σειρά υποχρεώσεων για κάθε εταιρεία που εμπορεύεται κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά εντός της Πολιτείας, που περιλαμβάνει τους παραγωγούς, τους εμφιαλωτές και τους χονδρεμπόρους, έως τους λιανοπωλητές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν 10 σεντς $ (9 σεντς €) ανά φιάλη 750 ml, τα οποία θα λάβουν πίσω όταν επιστρέψουν τη φιάλη σε πιστοποιημένα κέντρα, είτε σε κέντρα ανακύκλωσης είτε σε σημεία πώλησης. Για δοχεία που περιέχουν λιγότερο από 710 ml, το ποσό ορίζεται στα 5 λεπτά και αυξάνεται στα 25 λεπτά για συσκευασίες τύπου πλαστικής θήκης ή BIB, ανεξάρτητα από τη μορφή τους.

Σε αυτό προστίθενται επιπλέον διοικητικές διατυπώσεις. Κάθε επαγγελματίας στον τομέα πρέπει να εγγραφεί στη διοίκηση που είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση στην Καλιφόρνια – CalRecycle – και να πληρώσει ένα τέλος.

 

Υποχρεωτική επισήμανση για όλους το 2025

Σε δεύτερο χρόνο, από την 1η Ιουλίου 2025, αρχίζει η ισχύς της ειδικής σήμανσης – με τίτλο California Redemption Value – που θα γίνει υποχρεωτική για κάθε προϊόν που συσκευάζεται από το 2024 και διατίθεται στην αγορά σε αυτήν την πολιτεία της δυτικής Αμερικής. Μεταξύ των επιλογών, γίνεται λόγος για χρήση ενός κωδικού QR για την αντικατάσταση των υποχρεωτικών πληροφοριών στην ετικέτα. Η μεταχρονολογημένη εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης θα επιτρέψει στις εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων στην Καλιφόρνια – να συμμορφωθούν με τα πρότυπα, γνωρίζοντας ότι μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν να υιοθετήσουν τις υποχρεωτικές πληροφορίες από φέτος.

 

Ένα σύνολο μέτρων

Ο απώτερος στόχος αυτού του νέου νόμου είναι να χρηματοδοτήσει το σύστημα ανακύκλωσης στην Καλιφόρνια και να μειώσει την ποσότητα των εμπορευματοκιβωτίων που καταλήγουν σε χωματερές χωρίς διαλογή. Προϋπολογισμός 285 εκατ. ευρώ (ή 260 εκατ. ευρώ) διατέθηκε από το κράτος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ανακύκλωσης και για πρώτη φορά, το πρόγραμμα καθιστά τους λιανοπωλητές υπεύθυνους και για τη συλλογή εμπορευματοκιβωτίων. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτήσει διάφορα μέτρα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ανακύκλωσης στην Καλιφόρνια. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενθάρρυνση της χρήσης υαλοπινάκων για την παραγωγή νέων φιαλών, τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων για την παροχή κάδων συλλογής σε εστιατόρια και άλλα σημεία πώλησης και την ενθάρρυνση της σιδηροδρομικής μεταφοράς κενών εμπορευματοκιβωτίων σε μονάδες επεξεργασίας. Η Καλιφόρνια δεν είναι κακός μαθητής όσον αφορά την ανακύκλωση δοχείων ποτών – το 70% από αυτά ανακυκλώνεται σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο 33% για τις γυάλινες φιάλες – οι δημόσιες αρχές της επιδιώκουν να κάνουν την ανακύκλωση πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, σε μια Πολιτεία όπου η βιομηχανία κρασιού επηρεάζεται, σαφώς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 505 επισκέπτες συνδεδεμένους