Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

25 Ιανουαρίου 2024

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού λίγο πιο αισιόδοξη το 2024

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πανεπιστημίου του Geisenheim σχετικά με τις προσδοκίες της παγκόσμιας οινοβιομηχανίας, ενώ οι οικονομικές ανησυχίες συνεχίζουν να βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό, οι προσδοκίες για το 2024 βελτιώνονται σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από ένα χρόνο.

 

Η εναλλακτική συσκευασία είναι ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την προσέλκυση νεότερων πελατών που όλοι αναγνωρίζουν ως πρωταρχικό στόχο για την εξισορρόπηση της αγοράς

 

«Καμία άλλη έκθεση στον κόσμο δεν περιλαμβάνει τόσους πολλούς επαγγελματίες από διαφορετικές οικογένειες του κλάδου», υπενθύμισε η καθηγήτρια Simone Loose, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων Οίνου και Ποτών στο Πανεπιστήμιο του Geisenheim, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου από τον χορηγό της εμπορικής έκθεσης ProWein. Μέχρι το τέλος του 2023, περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες από όλο τον κόσμο (εξαγωγείς, εισαγωγείς, έμποροι κρασιών, παραγωγοί, εκπρόσωποι του κλάδου CHR) ερωτήθηκαν σχετικά με τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος. Συνοψίζοντας, κατέληξαν ότι «η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης θέτουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις για τη βιομηχανία κρασιού επί του παρόντος, που επιδεινώνονται από την υποκείμενη τάση προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών».

 

Γενικευμένη αύξηση των τιμών πώλησης

Αν και η αύξηση του κόστους παραμένει η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση για το 73% των ερωτηθέντων, η σημασία του έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι (85%). Το ίδιο ισχύει για τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας (32% το 2023 έναντι 66% το 2022) και σε μικρότερο βαθμό όσον αφορά τους διεθνείς εμπορικούς πολέμους, την πολιτική υγείας και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Από την άλλη πλευρά, αντίθετη εξέλιξη σημειώνεται όσον αφορά την οικονομική κρίση (59% το 2023 έναντι 55% το 2022), τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού (48% έναντι 30%) και τη χαμηλή κερδοφορία του κλάδου (47% έναντι 38%). Όσον αφορά τις λύσεις για την αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους και την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών (72%) έχει αυξήσει τις τιμές πώλησής τους, ενώ το 64% έχει επίσης επιδιώξει να μειώσει το κόστος τους. Στον κλάδο επίσης, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει διαγράψει μη κερδοφόρα προϊόντα, ενώ το 39% των εταιρειών, έχουν τροποποιήσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων τους για να προσαρμοστούν στη ζήτηση της αγοράς, ιδίως προσανατολίζοντάς το περισσότερο προς γκάμα προϊόντων «εισόδου». Τέλος, το 40% από αυτούς αντέδρασε σταματώντας τις επενδύσεις του.

 

Θετικές τάσεις

Η πτώση της κερδοφορίας που συνδέεται με την κρίση έγινε πιο αισθητή στους παραγωγούς (60%) παρά στους εμπόρους (54%), το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του κόστους (94% έναντι 84%). Αυτή η τελευταία τάση θα συνεχιστεί το 2024, εκτιμούν οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, αλλά με πολύ πιο ήπιο τρόπο. Επιπλέον, συνολικά, ο κλάδος είναι πιο αισιόδοξος για το 2024 από ό,τι για το 2023 –ακόμα και αν παραμείνουμε κάτω από τις προσδοκίες ανάκαμψης του 2022 στο τέλος της πανδημίας– και μεταξύ των βασικών χωρών παραγωγής, η Γαλλία είναι η πιο αισιόδοξη. Η αδύναμη αισιοδοξία των Ισπανών θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μικρή συγκομιδή, πιστεύει η καθηγήτρια Loose.

 

Το εισαγωγικό επίπεδο επωφελείται από την κρίση

Όσον αφορά την κατεύθυνση της ζήτησης, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι λιγότερο θετική. Μεταξύ των κυριότερων τάσεων, οι επαγγελματίες αναμένουν πόλωση της ζήτησης στο μέλλον, με περιορισμένα κέρδη στο επίπεδο της γκάμας εισόδου και στα premium τμήματα. Για το 2023 παρατηρούν ότι η βασική γκάμα και η προσφορά premium έχουν χάσει έδαφος και αναμένουν ότι αυτή η τάση θα ενταθεί το 2024 και το 2025. Συνολικά, το επίπεδο των κρασιών της γκάμας εισόδου έχει ωφεληθεί από την πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών χωρίς άμεση προοπτική οικονομικής βελτίωσης. Αυτός ο προσανατολισμός είναι πιθανό να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στη Σκανδιναβία και τις Κάτω Χώρες, σημειώνει η έκθεση.

 

Αντιμέτωπο με τον ανταγωνισμό, το κρασί πρέπει να είναι πιο κατανοητό

Τέλος, μια πιο ανησυχητική τάση: η ευρέως παρατηρούμενη πτώση της κατανάλωσης. Οι εξηγήσεις διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή: στη Βόρεια Αμερική, στην Αυστρία και στην Ολλανδία, ο προσανατολισμός ευεξίας-ευζωίας θεωρείται ο κύριος παράγοντας, ενώ στην πρώτη περίπτωση, η αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα ποτά έρχεται αμέσως μετά. Η Γαλλία αναφέρει επίσης αυτή την αλλαγή, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Σαφώς, υπογραμμίζει η έκθεση, οι επαγγελματίες σε πολλές χώρες παρατηρούν μια έντονη τάση υπέρ των μη αλκοολούχων ποτών, εξαιτίας δημογραφικών λόγων – λόγω γήρανσης και μετανάστευσης – καθώς και λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξαναρχίσουν οι παραδοσιακές καταναλωτικές συνήθειες, εκτιμά η έκθεση. Εξ ου και η ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα (63% των ερωτηθέντων), ενώ το 73% τονίζουν ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, γεγονός που πρέπει να σχετισθεί με την ανάγκη να προσεγγιστεί ένα νεότερο κοινό (45%). Ενδιαφέρον γεγονός: η πλειονότητα των επαγγελματιών πιστεύει ότι άλλα αλκοολούχα ποτά φτάνουν στους νέους πιο εύκολα από το κρασί και ότι το κρασί πρέπει επομένως να γίνει πιο κατανοητό (62% έναντι 57% το 2022).

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1263 επισκέπτες συνδεδεμένους