Εκτύπωση
PDF

10 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ


Εκδόθηκε η με αριθμό  Πρωτοκόλλου: 916/102034 8/04/2024 Υπουργική απόφαση με θέμα «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2018/273 και (Ε.Ε) αριθ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις».

Η ανωτέρω απόφαση προβλέπει εκτός των άλλων ότι κατ’ εξαίρεση για τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης του έτους 2024, η υποβολή των αιτήσεων  θα γίνει  από την 10η Απριλίου 2024 μέχρι και την 26η Απριλίου 2024.

Σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση επέρχεται :

  • Στη μοριοδότηση του κριτηρίου Δ.  Εκτάσεις που προορίζονται  για νέα φύτευση στο πλαίσιο της  διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το οποίο την υψηλότερη βαθμολόγηση (0,30), λαμβάνει  η  αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος όταν είναι μεγαλύτερη των 20 στρ. έως και 50 στρέμματα, εκτός από τις Περιφέρειες ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ στις οποίες τη μεγαλύτερη βαθμολόγηση, λαμβάνει το εύρος των εκτάσεων από 3 έως 10 στρέμματα.
  • Προστίθεται  το κριτήριο Ε. Μέλος συλλογικού φορέα, ήτοι οινοποιητικού συνεταιρισμού/αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών/αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα, το οποίο βαθμολογείται με 0,15 μόρια με σύνολο τη μονάδα.
  • Η Ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στα 3 στρέμματα, εκτός των Περιφερειών ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ, για τις οποίες η Ελάχιστη αιτούμενη έκταση ορίζεται στο 1 στρέμμα.
  • Η κατανομή των εκτάσεων στην περίπτωση μη απορρόφησης των δικαιούμενων εκτάσεων (1%) από μια Περιφέρεια, θα διανέμεται στις υπόλοιπες με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος της κάθε Περιφέρειας κατ’ έτος, που  προκύπτει από το υπερβάλλον  πλήθος των επιλέξιμων αιτημάτων, σε στρέμματα.
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας των αιτούντων που κατατάσσονται τελευταίοι ,καταργείται η αναλογική κατανομή μικρότερων από τις αιτηθείσες εκτάσεις και η  προτεραιότητα παρέχεται στους αιτούντες μεταξύ των 20 στρ έως και 50 στρέμματα, ή  από 3 έως 10 στρέμματα για τις Περιφέρειες ΚΡΗΤΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ΗΠΕΙΡΟΥ.

Για την ΥΑ πατήστε ΕΔΩ

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 68 επισκέπτες συνδεδεμένους