Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Μαΐου 2024

Ο OIV επιβεβαιώνει τη χαμηλότερη παγκόσμια παραγωγή κρασιού από το 1961, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης και των εξαγωγών οίνου

Ο συνδυασμός κλιματικών κινδύνων και ασθενειών σηματοδότησε μια παραγωγή οίνου το 2023 που έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης, αλλά η μέση τιμή μονάδας του εξαγόμενου οίνου αυξήθηκε.

 

Ο John Barker παρουσιάζει τα στοιχεία του έτους 2023 για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού

 

Μετά την ανακοίνωση της προσωρινής εκτίμησης τον περασμένο Νοέμβριο, ο OIV (Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου) επιβεβαιώνει την ιστορική πτώση της παραγωγής οίνου το 2023. Η παραγωγή οίνου ανήλθε σε 237 εκατομμύρια hl (Mhl), καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 10% σε σύγκριση με το 2022, καθιστώντας τη, τη μικρότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί στον κόσμο από το 1961 (214 Mhl). Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-10%) και του Νοτίου Ημισφαιρίου (-11%), η πτώση αυτή αφορά όλες τις παραγωγικές περιοχές και παρουσιάζει έλλειμμα 25 Mhl σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. «Δεδομένης της δυναμικής μάρκετινγκ και των βιομηχανικών αναγκών της παραγωγής οίνου (απόσταξη, ξύδι, ποτά με βάση το κρασί κ.λπ.), αυτή η πτώση της παραγωγής θα φέρει ισορροπία στην αγορά», σχολιάζει ο νέος γενικός διευθυντής του OIV John Barker.

Αφού κατέγραψε, «για 4 συναπτά έτη, ένα επίπεδο παραγωγής σύμφωνο με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών», συνοψίζει ο OIV, αυτή η πτώση δεν αποτελεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη «πρώιμους παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, ξηρασίες, πυρκαγιές και ένα ευρύ φάσμα ανάπτυξης μυκητιασικών ασθενειών που από κοινού συνέβαλαν σε αυτή τη θεαματική πτώση στους παγκόσμιους όγκους το 2023», προσθέτει ο John Barker.

Η Ιταλία (-23,2%), η Ισπανία (-20,8%), η Αυστραλία (-26,2%) και η Αργεντινή (-23%) παρουσιάζουν τις πιο σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, είναι η Κίνα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (- 33%), που γίνεται ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής από το 2018 έως το 2022: -53,9%. Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (+9%), η Γαλλία αύξησε την παραγωγή της και ανέκτησε την 1η θέση στον κόσμο (48 Mhl, +4%).

 

3,62€/λίτρο εξαγόμενου κρασιού

Συνολικά, οι περισσότεροι από τους στρατηγικούς δείκτες που παρουσιάζει ο OIV για την κατάσταση των αμπελώνων και του κρασιού στον κόσμο μειώνονται επίσης το 2023. Η επιφάνεια των αμπελώνων μειώθηκε κατά 0,5% (σε 7,2 εκατομμύρια εκτάρια), η κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,6% (σε 221 Mhl) και οι όγκοι του εξαγόμενου οίνου μειώθηκαν κατά 99 Mhl. Στα καλά νέα, η αξία των εξαγωγών (36 δισ. ευρώ) παραμένει υψηλή, ενώ καταγράφεται αξία ρεκόρ στα 3,62 ευρώ/λίτρο της μέσης τιμής εξαγόμενου οίνου.

Η Ινδία συνεχίζει να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο μεταξύ των χωρών παραγωγής, μπαίνοντας στην πρώτη δεκάδα του κόσμου για πρώτη φορά το 2023 (180.000 εκτάρια, +2,7%/2022) μπροστά από ιστορικούς παραγωγούς όπως η Χιλή, η Αυστραλία ή η Νότια Αφρική και η Πορτογαλία. «Παρόλα αυτά παραμένει παραγωγός επιτραπέζιων σταφυλιών, με χαμηλή παραγωγή κρασιού», διευκρινίζει ο John Barker.

Στην ευρωπαϊκή πλευρά, μόνο η Ιταλία (καθώς και η Γερμανία ή η Ελλάδα), καταγράφει μικρή αύξηση της έκτασης του αμπελώνα της (+0,2%, 720.000 εκτάρια), από το 2016. Όμως δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστεί η «συνολική πτώση των εκτάσεων των αμπελώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, -0,8% το 2023, που φτάνει τα 3,3 εκατομμύρια εκτάρια», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του OIV. Η Ισπανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτεροι σε έκταση αμπελώνες στον κόσμο, οδηγούν αυτή τη μείωση καταγράφοντας αντίστοιχες μειώσεις 1% και 0,4% στην επιφάνεια των αμπελώνων τους. Ο τρίτος μεγαλύτερος αμπελώνας στον κόσμο, η Κίνα έχει σταματήσει την ανάπτυξη των επιφανειών του και καταγράφει αργή πτώση (756.000 εκτάρια το 2023, -0,3%/2022) από την κορύφωση στα 781.000 εκτάρια, το 2019.

 

Η κατανάλωση στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996

Η Κίνα διπλασιάζει την πτώση ρεκόρ παραγωγής της με μια ακόμη πτώση, αυτή της κατανάλωσης κρασιού. Σταθερή από το 2018 η μείωση έφτασε στο ανώτατο όριο, -24,7%/2022. Ο πέμπτος μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού στον κόσμο το 2018, η Κίνα υποβιβάζεται τώρα στην 9η θέση. Μεταξύ των 10 κορυφαίων καταναλωτικών χωρών, μόνο η Ισπανία και η Ρωσία ξεχωρίζουν για την αυξημένη κατανάλωσή τους, +1,7% και +3% αντίστοιχα, όταν η παγκόσμια κατανάλωση «φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1996, λόγω της πληθωριστικής πίεσης που προκαλεί αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε την ίδια στιγμή», τονίζει ο John Barker. Το 51% της παγκόσμιας κατανάλωσης συγκεντρώνεται σε 5 χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της αντιπροσωπεύει το 48% των όγκων που καταναλώνονται.

Τέλος, οι εξαγωγές μειώθηκαν σε όγκο (-6,3%) καθώς και σε αξία (-4,7%) το 2023. Αν οι όγκοι δεν είχαν φτάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο από το 2010, η αποτίμηση αυτών των συναλλαγών στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η 2η υψηλότερη μετά το 2022. «Η τιμή ανά λίτρο έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2020 υπό τις επιπτώσεις του «πληθωρισμού», αναλύει ο Γενικός Διευθυντής του OIV. Οι αφρώδεις οίνοι κυριαρχούν στην πυραμίδα αποτίμησης, έχοντας αυξηθεί κατά 31% από το 2020, έναντι 24% για όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά. Με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή και την Αυστραλία, όλες οι μεγάλες χώρες εξαγωγής κρασιού παρουσιάζουν αύξηση στη μέση τιμή των εξαγόμενων κρασιών τους σε σύγκριση με το 2022. Η Γαλλία διατηρεί επίσης την ηγετική της θέση εδώ με μέση τιμή μονάδας αξίας 9,4 ευρώ/λίτρο. «Το 45% των κρασιών εξάγεται τώρα, με ελαφρώς μειωμένη τιμή σε σύγκριση με το 2022, αλλά με μια σημαντική αύξηση +26% σε σύγκριση με το 2000. Αυτό παραμένει ένα θετικό σημείο παρά το εμπορικό περιβάλλον που έχει γίνει δύσκολο με τον πληθωρισμό, την υποκατανάλωση ή τις γεωπολιτικές εντάσεις», καταλήγει ο John Barker.

 

+5% συγκομιδή 2024 εκτιμώμενη για το νότιο ημισφαίριο

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει ο OIV, ο John Barker παρέχει μια πρώτη εκτίμηση της συγκομιδής του 2024 για το νότιο ημισφαίριο σε σύγκριση με το 2022. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία για τη Νέα Ζηλανδία, η συγκομιδή στη Νότια Αφρική φαίνεται σταθερή (+1% ). Η Χιλή πιθανόν να καταγράψει πτώση κατά 10% αλλά η Αργεντινή και η Αυστραλία θα αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 27% και 21% αντίστοιχα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1285 επισκέπτες συνδεδεμένους