Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

5 Ιουλίου 2024

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΙΣΕΜ

Μήνυμα της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών 2024

Θέμα: Οι συνεταιρισμοί χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους:

Φέτος,  στις 6 Ιουλίου, οι συνεταιρισμοί σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών με θέμα «Οι Συνεταιρισμοί χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Οι συνεταιρισμοί θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν την τρέχουσα και ιστορική συνεισφορά τους στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG – Sustainable Development Goals) έως το 2030. Το θέμα ευθυγραμμίζεται αρμονικά με τους στόχους της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το μέλλον, με θέμα «Πολυμερείς λύσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Η συνεργατική ταυτότητα, οι αξίες και οι αρχές, θέτουν ένα ισχυρό σύστημα για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Για την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών «CoopsDay» του 2024, οι συνεταιρισμοί μπορούν να επιδείξουν τα υψηλά τους πρότυπα για χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη και να λειτουργήσουν ως διαχειριστές για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέσω του διαλόγου, της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της κοινής ιδιοκτησίας, οι συνεταιρισμοί αποτελούν παράδειγμα για ειρήνη και σταθερότητα, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα επί ίσοις όροις και ενθαρρύνοντας την αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό. Οι συνεργαζόμενοι νέοι έχουν την εξουσία να πρωτοστατούν δίνοντας ευκαιρίες, μεταφέροντας γνώση και διασφαλίζοντας τη διαφορετικότητα, και την ισότητα για όλους.

Η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ του 2023 για τους Συνεταιρισμούς στην Κοινωνική Ανάπτυξη, αναγνώρισε ότι οι συνεταιρισμοί έχουν ιστορικό στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης όλων των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων ομάδων. Οι συνεταιρισμοί δείχνουν σταθερά την αντοχή τους σε περιόδους κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το συνεταιριστικό κίνημα ως βασικό τους εταίρο στην επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και καλούν τα κράτη μέλη του, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα των συνεταιρισμών. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ικανότητά τους να δημιουργούν περισσότερο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

«Καθώς γιορτάζουμε τις σημαντικές και συχνά αθόρυβες συνεισφορές των συνεταιρισμών, είναι επίσης καιρός να σκεφτούμε τι έχουμε καταφέρει για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα μαζί», λέει ο Jeroen Douglas, Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA). «Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ημέρα για να εμπνευστούμε για να συνεργαστούμε, να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες για να επιτύχουμε τους στόχους των ΣΒΑ και να αναλάβουμε δράση για την επίτευξή τους».

Αυτή η ημέρα θα οικοδομήσει τη δυναμική προς το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών 2025, το οποίο ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ πέρυσι.

ΤΟ Δ.Σ του ΙΣΕΜ

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 375 επισκέπτες συνδεδεμένους