Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Αυγούστου 2024

Η κάνναβη είναι καλύτερη για την υγεία από το κρασί για τους νεαρούς Αμερικανούς

Μετά το γαλλικό παράδοξο για το κρασί, η αμερικανική τοξικότητα. Οι μελέτες αγοράς δείχνουν μια παγκόσμια απογοήτευση σε σχέση με το αλκοόλ, που θεωρείται πιο επικίνδυνο για την υγεία από το χασίς.

 

Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) έναντι αιθανόλης (EtOH).


Στις οινοπαραγωγές χώρες, η κατανάλωση κρασιού αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την μπύρα, τα διάφορα coctails κ.λπ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κάνναβη είναι αυτή που αλλάζει την κατάσταση. Δημοσιεύτηκε από τον Rob McMillan, ιδρυτή του τμήματος κρασιού της Silicon Valley Bank, μια μελέτη της Gallup που αναφέρει τον Ιούλιο του 2023 ότι «το 40% των ενηλίκων υποστηρίζει ότι η κάνναβη δεν είναι επιβλαβής, ενώ μόνο το 16% αναφέρει ότι το αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές. Το 50% θεωρεί το αλκοόλ επιβλαβές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε σύγκριση με το 35% για τη μαριχουάνα. Η επικινδυνότητα θεωρείται πολύ υψηλή για το 30% των ερωτηθέντων, για το αλκοόλ σε σύγκριση με το 23% για την κάνναβη. Εν ολίγοις, «η κάνναβη είναι ένα πιθανό υποκατάστατο του κρασιού. Όταν οι ενήλικες ρωτήθηκαν πόσο επιβλαβές είναι το αλκοόλ και το κρασί, οι ενήλικες ερωτηθέντες βαθμολόγησαν το αλκοόλ ως πιο επιβλαβές από τη μαριχουάνα», συνοψίζει ο Rob McMillan.

Επιπλέον, η Gallup συνέκρινε τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία μεταξύ 2018 και 2023: «όσοι ήταν άνω των 55 ετών, που μπορεί να έχουν δει την εκπομπή 60 Minutes [στο γαλλικό παράδοξο το 1991 στο CBS] έχουν διατηρήσει τις απόψεις τους αμετάβλητες. Το μήνυμα κατά του αλκοόλ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, λειτουργεί. Περισσότεροι από τους μισούς από τους νεαρότερους καταναλωτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και με μέτρο, είναι κακή για την υγεία» αναφέρει ο Rob McMillan, ο οποίος βασίζεται και πάλι στο Gallup: «Το 52% των ατόμων ηλικίας 21-34 ετών θεωρούν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για την υγεία (έναντι 34% το 2018). Για τις ηλικίες 35-54 ετών, επίσης η διαφορά ανήλθε από 26% σε 39% εντός 5 ετών. Για όσους είναι άνω των 55, αυξάνεται από 26 σε 29%».


 Το αλκοόλ είναι ο νέος καπνός

«Μερικές φορές ακούμε ότι «το αλκοόλ είναι ο νέος καπνός», ένα προϊόν που θα μπορούσε να δαιμονοποιηθεί και να εξαφανιστεί από τη μαζική κατανάλωση» επιβεβαίωσε πρόσφατα ο Martin Cubertafond, σύμβουλος στρατηγικής και λέκτορας στο Sciences-Po. Μια αποδόμηση που αυξάνεται επίσης μεταξύ των καταναλωτών αλκοόλ: το 35% των ατόμων ηλικίας 21 έως 49 ετών δεν καταναλώνουν ποτέ κρασί (έναντι 14% άνω των 70 ετών) σύμφωνα με μελέτη του Wine Market Council (το 2022). Τόσο για λόγους υγείας όσο και για δημοσιονομικούς λόγους, «το κρασί είναι λιγότερο προτιμώμενο για αυτούς τους καταναλωτές από άλλες επιλογές», αναφέρει ο Rob McMillan, ο οποίος τονίζει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για να κατανοηθούν τα διακριτικά κίνητρα των καταναλωτών αλκοόλ που κάνουν τη συνειδητή επιλογή να καταναλώσoυν λιγότερο κρασί».



ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 126 επισκέπτες συνδεδεμένους