Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Σεπτεμβρίου 2024

«Χωρίς αντίδραση, οι αμπελουργοί δεν θα τα βγάλουν πέρα τη χρονιά»

Ενώ η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται στον αμπελώνα και η πολιτική κρίση εμποδίζει την επείγουσα δράση, πρέπει να σώσουμε τον στρατιώτη των γαλλικών κρασιών, προειδοποιούν οι ανεξάρτητοι αμπελουργοί.

 

Ολοκληρώνοντας τη μικρή συγκομιδή του 2024 , την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ο Jean-Marie Fabre τόνισε ότι στην περιοχή του Languedoc, «αν δεν υπάρχει νερό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, το μέλλον είναι γραμμένο για μια ομάδα αμπέλωνων στα Πυρηναία -Orientales και Aude. »

 

Η περίοδος της συγκομιδής δεν εμποδίζει τις πολλαπλές δυσκολίες που επιβαρύνουν την οινοποιία να συνεχίσουν να διογκώνονται. «Ενώ όλοι πρέπει να αφιερώσουν όλη την ψυχική και σωματική τους ενέργεια στην αποκάλυψη και τη μεταμόρφωση αυτού του τρύγου, νιώθω μια ολοένα και πιο έντονη ένταση σε όλους σχεδόν τους αμπελώνες (εκτός ίσως από τη Καμπανία )» αναφέρει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons Indépendants της Γαλλίας. Ελπίζοντας για ένα επικείμενο τέλος στα πολιτικά μπλοκαρίσματα που παραλύουν τη Γαλλία μετά τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, ο οινοποιός από το Fitou (Aude) σημειώνει ότι «τους τελευταίους 2 μήνες, νιώθαμε ότι η κατάσταση χειροτερεύει παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που αντιμετωπίζουμε αντίθετους ανέμους.

Οι πολυπαραγοντικές κρίσεις έχουν δοκιμάσει τις επιχειρήσεις και τον κλάδο μας. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε επιδείνωση της κατάστασης, η οποία είναι ήδη στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα. »

Υπολογίζοντας κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς την επανέναρξη της κυβερνητικής δράσης (καθώς και της ίδρυσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ο Jean-Marie Fabre υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης ενώ η αδράνεια «είναι δυσμενής για τον κλάδο σε μια τόσο επιβαρυμένη περίοδο. Δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε σε αδράνεια και αναβλητικότητα: πρέπει να αναλάβουμε δράση. Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές για το μέλλον της οινοποιίας τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. »

Ενώ η βιομηχανία κρασιού βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ο πρόεδρος της Vignerons Indépendants καλεί τις δημόσιες αρχές για μια έκρηξη υποστήριξης για να σωθεί το μέλλον του αμπελώνα. «Θα πρέπει να κάνουμε ηλεκτροσόκ εξυγίανσης, από τον Σεπτέμβριο. Διαφορετικά, υπάρχει μόνο μια άλλη επιλογή: η θανατηφόρα ανακουφιστική φροντίδα που συνοδεύει με μια ήπια μορφή το τέλος ολοένα και περισσότερων αμπελιών, αφήνοντας τα πράγματα να συμβούν» προειδοποιεί ο αμπελουργός Languedoc, τονίζοντας ότι με την εγκατάλειψη των αμπελώνων θα αυξηθεί η ερημοποίηση, θα μειωθεί η ελκυστικότητα των περιοχών, η τοπική δραστηριότητα, ο τουρισμός κ.λπ.

 

Εργαλειοθήκη

Απορρίπτοντας μια ήσυχη εξαφάνιση του αμπελώνα, μια αποβιομηχάνιση , ο Jean-Marie Fabre ζητά «να δεσμευτούν οι πόροι, να φέρουν θετική δυναμική για τον κλάδο, να εξασφαλίσουν μελλοντικές επιδόσεις και να γίνουν οι Γάλλοι ξανά κατακτητές. Για να κατακτήσεις χρειάζεσαι όπλα και στρατό. Είμαστε οι πεζοί, αλλά είμαστε αποδυναμωμένοι, έχοντας δοκιμαστεί πολύ. Εάν δεν δοθούν τα σωστά εργαλεία το συντομότερο δυνατό, αύριο θα κάνουμε πόλεμο χωρίς στρατεύματα».

Προτείνοντας τέσσερις μοχλούς δράσης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Αμπελουργών ζητά καταρχάς την ταχεία και κατάλληλη εφαρμογή του «κυκλικού-δομικού εργαλείου προσωρινής και δομικής αναβαθμονόμησης των ερυθρών αμπελώνων. Το σύστημα πρέπει να ανακοινωθεί και να αναπτυχθεί από τις 15 Οκτωβρίου με την κατάλληλη οικονομική υποστήριξη». Ή το εργαλείο εκρίζωσης που συζητήθηκε επί του παρόντος στις Βρυξέλλες, το οποίο βαθμονομήθηκε από την οινοποιία σε περίπου 100.000 πλεονάζοντα εκτάρια, ενώ μια πρόσφατη έρευνα αμπελώνα αναμένει να εκριζωθούν 20 έως 60.000 εκτάρια. «Το πλαίσιο έχει αλλάξει τις τελευταίες 8 έως 10 εβδομάδες. Η κατάσταση χειροτερεύει μεταξύ του ερωτηματολογίου προθέσεων του Ιουνίου και της εφαρμογής του συστήματος καταγραφής που θα γίνει μετά τη συγκομιδή. Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα» προειδοποιεί ο Jean-Marie Fabre, ο οποίος καλεί την εκτελεστική εξουσία να δώσει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης δεσμευόμενη να χρηματοδοτήσει αιτήματα εκρίζωσης που υπερβαίνουν τα διατιθέμενα κεφάλαια (150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau).

 

2 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια

Το δεύτερο εργαλείο που ζήτησε ο Jean-Marie Fabre είναι ένα τεράστιο σχέδιο πρόληψης για τους κλιματικούς κινδύνους στον αμπελώνα. «Για τους αμπελουργούς, η κλιματική αλλαγή είναι η κύρια πηγή αβεβαιότητας και αδυναμίας να λειτουργήσουν αύριο. Δεν πρέπει πλέον να χρονοτριβούμε, πρέπει να κινητοποιούμε σημαντικά ποσά», λέει ο οινοποιός της Aude, υποστηρίζοντας ότι «σε διάστημα 3 ετών, θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε στην προστασία 400.000 εκταρίων από παγετό, χαλάζι, ξηρασία κ.λπ . Το 2021, οι αποζημιώσεις για παγετό κόστισαν στο κράτος 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια για τη στήριξη των γεωργικών τομέων, ενώ στον αμπελοοινικό τομέα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν δεν ανταποκριθούμε στους περιορισμούς που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή, κινδυνεύουμε να δούμε όλο και περισσότερες εταιρείες κρασιού να σβήνουν. » Από τον τρύγο του 2024 δεν λείπουν τα καταστροφικά επεισόδια, ο παγετός στο Cahors, το χαλάζι στο Chablis, στο Hérault, στο Aude, στο Gaillac... Χωρίς να ξεχνάμε την υπερβολική ξηρασία γύρω από τη Μεσόγειο, ακόμη και τις πυρκαγιές.

Η τραπεζική βοήθεια αποτελεί τον τρίτο μοχλό για τη βελτίωση της αμπελοοινικής ανθεκτικότητας για τον Jean-Marie Fabre: «Το Bercy πρέπει να φέρει στο τραπέζι την εθνική ομοσπονδία τραπεζών και τις ομοσπονδίες ανεξάρτητων αμπελουργών και συνεταιριστικών οινοποιείων. Οι ταμειακές ροές είναι ανεπαρκείς, η γαλλική εσοδεία αναμένεται παντού αδύναμη, το οικονομικό πλαίσιο είναι δύσκολο, η γεωπολιτική είναι αβέβαιη... Χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, που θα μπορούσε να είναι ένα τραπεζικό λευκό έτος, μια ρύθμιση με μηδενικούς τόκους ή με χαμηλό κόστος... Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο που είναι πολύ δύσκολο να μην ενεργοποιηθεί η τραπεζική ευελιξία.»

Το τελευταίο σημείο δράσης αφορά τα πολλαπλά νομοθετικά ζητήματα που εκκρεμούν μετά την παύση του νομοσχεδίου αγροτικού προσανατολισμού. «Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση για τη στήριξη του κλάδου, να μην χάνουμε χρόνο στον σχεδιασμό των επόμενων εκλογών. Σκέφτομαι τη μεταφορά, τον φόρο παραγωγής, τις ζώνες μη επεξεργασίας (ZNT), τη διαχείριση των χερσαίων εκτάσεων…» σκιαγραφεί ξανά ο αμπελουργός.

 

Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο

Τονίζοντας ότι «σήμερα διακυβεύεται το μέλλον της βιομηχανίας κρασιού και των εδαφών μας» για να μπορέσουν οι εταιρείες που έχουν επενδύσει να διατηρηθούν, ο Jean-Marie Fabre είναι σίγουρος για το μέλλον: αφού βαθμονομήσει εκ νέου στις επιφάνειές του, προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, χρηματοδοτούμενος από τις τράπεζες και υποστηριζόμενος από κανονισμούς, ο γαλλικός αμπελοοινικός τομέας θα είναι «σε θέση να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Τα εδάφη μας παράγουν προστιθέμενη αξία, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών για κρασιά απόλαυσης, χειροτεχνίας, ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Γαλλία και οι εταιρείες μας δεν πρέπει να είναι οι ηγέτες. » Τουλάχιστον αν δεν υπάρχει άλλος χαμένος χρόνος. «Δεν μπορούμε να κάνουμε 8 μήνες για ραντεβού και σχέδια δράσης. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να δράσει και ο υπουργός Γεωργίας να δεσμευτεί.

Χωρίς αντίδραση, οι αμπελουργοί δεν θα βγάλουν πέρα τη χρονιά. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο», καταλήγει.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 438 επισκέπτες συνδεδεμένους