Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση ΚΕΟΣΟΕ προς Copa-Cogeca για απόσταξη οίνων και πριμοδοτούμενες εκριζώσεις.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας “VIN” της Copa-Cogeca (8,9/2/2011), η ελληνική αντιπροσωπεία, έθεσε προβληματισμούς στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον της ΚΑΠ (PAC) μετά το 2013.

Ο πρόεδρος της Ομάδας VIN Τ. Coste, ζήτησε γραπτά τις απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ που συνοψίζονται στο ακόλουθο κείμενο.
Θεωρούμε ότι στο κείμενο που έχουμε συμφωνήσει ( “Contribution du groupe de travail «Vin» sur l’ avenir de la PAC après 2013”), πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες συζητήσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Κορυφής και αφορούν την επέκταση των κανόνων δημοσιονομικής προσαρμογής, την λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την συσχέτισή τους με το προτεινόμενο από την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις δημόσιες δαπάνες, την ιδιωτική δαπάνη, συνεπώς και την κατανάλωση.
Όπως αναφέραμε στη χώρα μας, η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης, έχει επηρεάσει την κατανάλωση οίνων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την συγκέντρωση αποθεμάτων οίνου, διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Είναι γεγονός επίσης ότι σε μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες (Ιταλία, Ισπανία) σήμερα, παρατηρείται «κόπωση» της κατανάλωσης.
Η υπό συζήτηση ΚΑΠ, περιέχει μηχανισμούς αντιμετώπισης κινδύνων της αγοράς, οι οποίοι όμως θα επιβαρύνουν ευθέως τους παραγωγούς.
Πάντοτε οι κανονισμοί της ΚΟΑ Οίνου (OCM Vin), προέβλεπαν ως εργαλείο εξισορρόπησης της αγοράς την απόσταξη οίνων που δεν είναι δυνατόν να διοχετευθούν στην αγορά. Η πρόνοια αυτή είναι αναγκαίο να περιληφθεί στις θέσεις της Copa-Cogeca για την ΚΑΠ μετά το 2013, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενοι στην ΚΑΠ μηχανισμοί  εξισορρόπησης της αγοράς, επιφέρουν αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης και μετά το 2015. Έχουμε συμφωνήσει με τη θέση της Copa Cogeca που προβλέπει τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης μετά το 2015, εν τούτοις η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης πάντοτε συνοδευόταν με την εφαρμογή προγραμμάτων επιδοτούμενης εκρίζωσης, αφού σε καθεστώς απαγόρευσης φυτεύσεων, οι καλλιεργητές δεν έχουν άλλη διέξοδο. Με όρους πολιτικής του τομέα η απαγόρευση νέων φυτεύσεων συνοδεύεται πάντα με πριμοδοτούμενη εκρίζωση, αφού η αμπελοκαλλιέργεια, αποτελεί ένα “κλειστό” επάγγελμα και η έξοδος από το επάγγελμα, δηλαδή η απώλεια του δικαιώματος (που εμπεριέχει αξία), συνοδεύεται από αποζημίωση. Αυτή την διάσταση ενσωματώνει η επιδότηση εκρίζωσης, όταν χάνει ο αμπελουργός οριστικά το δικαίωμα φύτευσης που κατέχει.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο αμπελουργός όταν δεν διαθέτει βιώσιμη εκμετάλλευση οδηγείται στην εγκατάλειψη του αμπελώνα του, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα, χάνοντας ένα δικαίωμα, για το οποίο πολλές φορές ένα Κράτος Μέλος έχει ορίσει, αξία.
Συνεπώς η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης πρέπει να συνδυάζεται με την επιδότηση εκρίζωσης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη Μέλη που επιθυμούν να εφαρμόζουν στην επικράτειά τους προγράμματα οριστικής εγκατάλειψης αμπελώνων.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1117 επισκέπτες συνδεδεμένους