5 Ιουλίου 2011
Συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από συγκεκριμένους Πανεπιστημιακούς ζητά η ΚΕΟΣΟΕ για τον περονόσπορο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Σημαντικό πρόβλημα, στη φετινή σταφυλική παραγωγή έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις, συνοδευόμενες από μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και υψηλά ποσοστά υγρασίας, σε συγκεκριμένες αμπελουργικές ζώνες της χώρας, τον τελευταίο μήνα.
Ο συνδυασμός των φαινομένων δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την πρωτογενή ανάπτυξη του μύκητα του περονόσπορου και εν συνεχεία και παρά τους διαρκείς προληπτικούς ψεκασμούς, για την δευτερογενή ανάπτυξή του.
Η κατάσταση σήμερα περιγράφεται ως δραματική στις αμπελουργικές περιοχές των Ιωαννίνων, του Τυρνάβου, της Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αττικής της Ευβοίας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Λευκάδας, του Λασιθίου και του Ηρακλείου Κρήτης.
Την ιδιαιτερότητα της σημερινής άσχημης κατάστασης επιδεινώνουν:
- Η πρωτοφανής ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα
- Η ανάπτυξη ισχυρών στελεχών του μύκητα, που είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα φυτοφάρμακα
- Το υψηλό κόστος παρεμβάσεων μέσω των συνεχών ψεκασμών που εξουθενώνει οικονομικά τους αμπελουργούς
- Το ότι παρά τις συχνές παρεμβάσεις με ψεκασμούς, που ήταν πολλαπλάσιοι από κάθε άλλη χρονιά, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η μολυσματική δράση και εξάπλωση του μύκητα, με αποτέλεσμα οι ζημιές να κυμαίνονται από 70% έως 100% επί της σταφυλικής παραγωγής.
Λαμβάνοντας υπ΄όψη ότι, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιούργησαν ασυνήθεις συνθήκες για τον έλεγχο της ασθένειας του περονόσπορου, που δεν ήταν δυνατόν ν΄ αντιμετωπισθούν μέσω των παρεμβάσεων των αμπελουργών, παρακαλούμε να μεριμνήσετε επειγόντως:
- Για την συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής με σκοπό την διερεύνηση των ιδιαίτερων και σπάνιων συνθηκών εξάπλωσης της ασθένειας, που θα έχει αποτέλεσμα την εξαγωγή πορίσματος
- Την σύνταξη σχετικών φακέλων και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την υπαγωγή των περιοχών σε προγράμματα αποζημίωσης, μέσω των Π.Σ.Ε.Α.
Η ΚΕΟΣΟΕ ήδη εξέθεσε το πρόβλημα στον υφυπουργό Α.Α.Τ. κ. Ι. Δριβελέγκα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011.
Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθούν τα πραγματικά δεδομένα, που σχετίζονται με την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ ανέλαβε πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με επιστήμονες προερχόμενους από το Γ.Π.Α. και το ΕΘΙΑΓΕ, με κριτήριο και τον ευκολότερο συντονισμό της επιτροπής.
Οι επιστήμονες με τους οποίους επικοινώνησε η ΚΕΟΣΟΕ και οι οποίοι είναι σύμφωνοι για την συμμετοχή τους σε επιστημονική επιτροπή είναι οι κκ.
- Επαμεινώνδας Παπλωματάς, αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Φυτοπαθολόγος
- Εμμανουήλ Σταυρακάκης, καθηγητής αμπελουργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Αγρομετεωρολόγος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου το ονοματεπώνυμο θα σας κοινοποιηθεί άμεσα.
- Δημήτριος Βακαλουνάκης, ΕΘΙΑΓΕ – Φυτοπαθολόγος από την περιφερειακή Δ/νση Κρήτης.
Η συγκρότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετασθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η έκταση και η ταχύτητα εξάπλωσης της ασθένειας ήταν πρωτοφανείς με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις να γεννώνται νέες εστίες, είναι άκρως απαραίτητη.
Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε να επιληφθείτε τους θέματος της συγκρότησης της Επιτροπής.