4 Αυγούστου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στον αμπελουργικό κλάδο λίγο πριν από τον τρυγητό υπήρξαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των οινοποιητικών συνεταιρισμών της χώρας χθες στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων.
Όπως τονίστηκε , η ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων είναι πλέον επείγουσα και για το λόγο αυτό μάλιστα συνεταιριστές και βουλευτές επισκέφθηκαν από κοινού σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα τρία κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι:
1. Η δραματική επίδραση της ασθένειας του περονόσπορου σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές
της χώρας, με σαφείς ενδείξεις επιδημικής μορφής καταστροφικού χαρακτήρα.
Σημειώνεται ότι δεν είναι αυτονόητο ότι οι έλληνες αμπελουργοί θα αποζημιωθούν εξ΄ αιτίας εκτάκτων φαινομένων , αν και έχουν καταβάλλει υψηλότατα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και επιπλέον πολλοί από αυτούς φέτος θα έχουν μηδενική παραγωγή.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η διερεύνηση του φαινομένου κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά , αφού πλησιάζει ο τρυγητός και η επιστημονική ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί δεν ξεκίνησε ακόμη το έργο της.
Όπως αναφέρθηκε, είναι αναγκαίο οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να προβούν άμεσα σε δειγματοληπτικές εκτιμήσεις, ανά τοπικό διαμέρισμα, και σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες (ακόμη και εάν επιλεγεί η λύση των Π.Σ.Ε.Α.) να κινηθούν ταχύτατα, καθώς οι αμπελουργοί επωμίσθηκαν υψηλά έξοδα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ήδη βρίσκονται προ οικονομικού αδιεξόδου λόγω της ανυπαρξίας παραγωγής και κατά συνέπεια εισοδήματος.
2.Η σχέση των περισσότερων συνεταιριστικών οργανώσεων με την ΑΤΕ είναι άκρως προβληματική αφού η τελευταία:
-Δεν χορηγεί τα άτοκα δάνεια που έχουν εγκριθεί και για τα οποία έδωσε την εγγύησή του το ελληνικό δημόσιο
-Δανειοδοτεί με υψηλά επιτόκια που ανέρχονται στο 12%, αφαιρώντας ουσιαστικά την δυνατότητα χρηματοδότησης των συνεταιρισμών, οι οποίοι δεν δύνανται να έχουν πρόσβαση σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, αφού τα ακίνητά τους είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ
-Στοχεύει στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των συνεταιρισμών την οποία υποεκτιμά ακόμη και για μικρές οφειλές
3.Η ανάγκη για ελέγχους στον τομέα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία προκειμένου:
-N΄ αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις οίνων δεδομένου ότι ο όγκος της επερχόμενης συγκομιδής εκτιμάται μικρός
-Να αποτραπεί η είσοδος στον τομέα σταφυλιών που δεν επιτρέπεται να οινοποιηθούν και εκτός του ότι δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ αμπελουργών και οινοποιών, συμβάλλουν στην ένταση του φαινομένου της εγκατάλειψης των οιναμπέλων
-Να εξισορροπήσει η αγορά οίνου και να αποκτήσει επιτέλους υπεραξία το ελληνικό κρασί, οι τιμές του οποίου φέτος κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Για τα συμπεράσματα της σύσκεψης, θα επιδοθεί επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από αντιπροσωπεία βουλευτών που παρέστησαν στην σύσκεψη και προέδρων συνεταιριστικών οργανώσεων , στην οποία τονίζεται ότι, από το βαθμό ανταπόκρισης της Πολιτείας κρίνεται όχι μόνο το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας, αλλά και η επιβίωση πολλών οικογενειών που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν θα έχουν εισόδημα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, Γ. Γκικόπουλος εκπρόσωπος του ΚΚΕ , οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του Νομού Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου και Μ. Στρατάκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Αττικής Αθ. Μπούρας , Φλώρινας Ευστ. Κωνσταντινίδης, Ν. Τσούκαλης βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας, ο Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ. και βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, o Αντιπεριφερειάρχης Δ. Ελλάδας Γ. Αγγελόπουλος και από την ΠΑΣΕΓΕΣ ο αντιπρόεδρος Μιχ. Βουμβουλάκης.