Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Αυγούστου 2011

Αντιμετώπιση ζημιών από περονόσπορο

Απάντηση – εγκύκλιο απέστειλε ο ΕΛΓΑ στην ΚΕΟΣΟΕ, σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής αμπελώνων που επλήγησαν από την ασθένεια του περονόσπορου, σε πρόγραμμα αποζημίωσης μέσω των Π.Σ.Ε.Α.
Επιπρόσθετα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενεργοποιήσει την επιστημονική επιτροπή που πρότεινε η ΚΕΟΣΟΕ και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει πρόγραμμα επισκέψεων της επιτροπής στις περιοχές που επλήγησαν.

Δ/νση Ασφάλισης και Ενισχύσεων

Τμήμα Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων Φυτικού Τομέα 
Μεσογείων 45 – 11510 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ι.Χασιώτης
Τηλ : 2107490541 
fax : 2107488283
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

ΠΡΟΣ:  
Κ Ε Ο Σ Ο Ε
Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση
Αμπελοοινικών Προϊόντων
Λ. Ριανκούρ 73
Τ.Κ 11523 Αθήνα
ΚΟΙΝ. Υπουργείο  Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων
Γραφείο Υπουργού 
Αχαρνών 2  Τ.Κ. 10176 Αθήνα

 

ΘΕΜΑ : Ζημιές από περονόσπορο σε αμπελοκαλλιέργειες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011.     
Σχετ:   Διαβιβαστικό έγγραφο Γραφείου Υπουργού ΥΠΑΑΤ αριθ. πρωτ.  8383/21.6.2011

 

Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. 222/679/21.6.2011 εγγράφου σας, το οποίο μας διαβιβάστηκε με το ως άνω σχετικό έγγραφο του γραφείου Υπουργού ΥΠΑΑΤ, σχετικά με τις παρατηρούμενες ζημιές από περονόσπορο σε αμπελοκαλλιέργειες της χώρας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής.

Όπως είναι γνωστό για την αντιμετώπιση του περονόσπορου υπάρχουν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά μέτρα. Στις περιπτώσεις, όμως, που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, η οποία οφείλεται σε καιρικές συνθήκες, οι ζημιές μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα Ν414/2007 –(Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΦΕΚ 628/Β΄/ 9.4.2008)- προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, θα πρέπει:

-Να τεκμηριώνεται επιστημονικά – γνωμάτευση ειδικευμένου φορέα- ότι οι προσβολές οφείλονται σε συγκεκριμένη φυτική ασθένεια, η οποία  προήλθε από  δεδομένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

-Τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την αντιμετώπιση της ασθένειας.

-Το επίπεδο ζημιών από την ασθένεια αυτή, να φθάνει ένα κατώτατο όριο 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού (σύγκριση με τη μέση παραγωγή της τριετίας, πριν το έτος ζημιάς).

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συσταθεί Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάσει το πρόβλημα και θα συντάξει σχετική έκθεση – γνωμάτευση αρχές Φθινοπώρου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο λειτουργίας των Περιφερειακών Επιτροπών που συστήθηκαν με την υπ’ αρ. πρωτ. 11004/05.08.2011 Απόφαση Προέδρου του ΕΛΓΑ, διενεργούνται επισημάνσεις στις αμπελοκαλλιέργειες, ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά ζημιάς από την προσβολή και να διαπιστωθούν τυχόν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ποικιλία.

Μετά τη συγκέντρωση όλου του απαραίτητου υλικού και εφόσον:

ι) τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/C 319/ΕΚ)

ιι) εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

το αίτημα θα αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής   Επιτροπής.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση  χρειαστείτε.

 

Η   Προϊσταμένη της  Δ/νσης

 

 

Κ. Σούλιου

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 183 επισκέπτες συνδεδεμένους