Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Οκτωβρίου 2011

Τα κρασιά της ΕΟΣΣ πάνε καλά και στην Αγγλία, ενώ οι διακρίσεις συνεχίζουν με φρενήρη ρυθμό

Η ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ τα πάει καλά σε μία από τις πιο δύσκολες αγορές για το ελληνικό κρασί, αυτήν της Αγγλίας. Ενώ οι ποσότητες που εξάγονται δεν είναι ακόμα πολύ μεγάλες, οι τοποθετήσεις του σαμιώτικου κρασιού σε επιλεγμένα σημεία κύρους θεωρείται επιτυχία,

 η οποία είναι συνάρτηση της σταθερής και αδιαμφισβήτητης ποιότητας του κρασιού και των προσπαθειών του εισαγωγέα της ΕΟΣΣ στην Αγγλία, Eclectic Wines. Πιο συγκεκριμένα, το Samos Vin Doux βρίσκεται σε ποτήρι στο East Indian Club, St. James Square στο Λονδίνο. Έχει τοποθετηθεί στα εστιατόρια του Rick Stein, ενός από τους κορυφαίους chef στην Αγγλία. Σε ποτήρι διατίθεται επίσης στα 2 Vinotecas Wine Bars στο Λονδίνο, ενώ πολλές είναι οι μικρές κάβες που το έχουν στα ράφια τους όπως και οι Adnams Plc. To Samos Grand Cru το βρίσκουμε σε ποτήρι στο νέο εστιατόριο Dinner του μεγάλου chef Heston Blumenthal, στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental, όπως επίσης και στο εστιατόριο Yauatcha. Το Samos Nectar βρίσκεται σε διάφορα σημεία και το Samos Anthemis σε επιλεγμένα supermarket Waitrose και εδώ και πολλά χρόνια στο Wine Society. Τέλος, στο εστιατόριο του MW Gerard Basse, του ξενοδοχείου Terravina, βρίσκουμε όλα τα γλυκά σαμιώτικα κρασιά. Η Αγγλία είναι μία χώρα στην οποία ακόμα το ελληνικό κρασί δοκιμάζεται και εντάσσεται δύσκολα στους καταλόγους των εστιατορίων, των καβών αλλά και στο μυαλό των καταναλωτών. Η επιτυχία λοιπόν των σαμιώτικων κρασιών φαντάζει έτσι ακόμα πιο σημαντική.

Εξαιρετική παράλληλα ήταν η σοδειά μεταλλίων και άλλων βραβείων για τα κρασιά της ΕΟΣΣ έως τα μέσα του 2011. Ξεκινώντας από τα εγχώρια, τα κρασιά Samos Nectar 500 ml 2007 και Samos Vin Doux 500 ml 2010 πήραν χρυσό και αργυρό μελάλλιο αντίστοιχα, στο Διεθνή διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2011. Στο δύσκολο διαγωνισμό Vinalies International, που γίνεται στο Παρίσι, τα ίδια κρασιά, αλλά εσοδείας 2006 και 2009 πήραν τα ανάλογα μετάλλια. Επίσης, τα Samos Anthemis 2005 και Samos Nectar 2007 πήραν χρυσό και αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα, στο διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που έγινε φέτος στο Λουξεμβούργο, ενώ στον πρωτότυπο διαγωνισμό Women and Wines of the World το Samos Anthemis 2005 εξασφάλισε το πολυπόθητο διαμάντι, την εξαιρετική δηλαδή διάκριση του διαγωνισμού και το Samos Nectar 2007 αργυρό μετάλλιο. Ούτε το περιβόητο αγγλικό περιοδικό Decanter έμεινε ασυγκίνητο από τα κρασιά της ΕΟΣΣ και το 2011, δίνοντάς τους 4 χάλκινα μετάλλια (Samos Anthemis 2005, Samos Grand Cru 2010, Samos Nectar 2007 και Samos Vin Doux 2010), ενώ δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και το ξηρό κρασί Psiles Korfes 2010 στα προτεινόμενα κρασιά της αξιολόγησής του. Οι διακρίσεις όμως συνεχίστηκαν με αυτές στον International Wine and Spirits Competition, που γίνεται επίσης στη Γηραιά Αλβιόνα. Εκεί, τα κρασιά Samos Anthemis 2005 και Samos Nectar 2007 όχι μόνο πήραν αργυρό μετάλλιο, αλλά βγήκαν και πρώτα στην κατηγορία τους, ενώ τα Samos Grand Cru 2010 και Samos Vin Doux 2010 πήραν αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Τέλος, χάλκινο μετάλλιο εξασφάλισαν τα κρασιά Samos Anthemis 2005 και Samos Vin Doux 2010 και στο γαλλικό διαγωνισμό Challenge International du Vin.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 297 επισκέπτες συνδεδεμένους