Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία που ισοδυναμεί με το 8% των ελληνικών εξαγωγών οίνου «έκλεισε» ο συνεταιρισμός VAENI ΝΑΟΥΣΑ με την Κίνα

Κολοσσιαία για τα ελληνικά δεδομένα συμφωνία εξαγωγών οίνου με μεγάλο κινέζικο όμιλο, υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ κ. Φουντούλη Γιώργο με τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Τ. Γιαγκ και αφορά ποσότητα τουλάχιστον 300 containers ετησίως για μια δεκαετία με αξία 10.000.000 € ανά έτος.

Η συμφωνία, που αφορά και άλλα προϊόντα, περιλαμβάνει την εξαγωγή portfolio οίνων (χαμηλής, μεσαίας και premium κατηγορίας) και ήδη ο συνεταιρισμός συστρατεύει στην προσπάθεια αυτή και άλλους ελληνικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες για ολόκληρο τον κλάδο.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου Γ. Φουντούλη με τον πρόεδρο του κινέζικου ομίλου κ. Ji στην Νάουσα, σαν επιστέγασμα της επίτευξης της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, ενώ ανοιχτό παρέμεινε το ενδεχόμενο να γίνουν επενδύσεις στην Νάουσα από τον κινέζικο κολοσσό.

Η διαδρομή στα οινικά δρώμενα του συνεταιρισμού VAENI ΝΑΟΥΣΑ, από τη δεκαετία του 1980, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, αφού όπως γνωρίζει η ΚΕΟΣΟΕ, ούτε σε ρύθμιση χρεών δεν προέβη ο συνεταιρισμός, ο οποίος επί δεκαετίες, αμείβει τους παραγωγούς με υψηλότερες τιμές από τους μεγάλους ιδιωτικούς φορείς της περιοχής.

Η προσήλωση του συνεταιρισμού, στις βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας αλλά και του σύγχρονου marketing αποδίδουν καρπούς, αφού τα οινικά προϊόντα του συνεταιρισμού τυγχάνουν αναγνωρισιμότητας εντός και εκτός Ελλάδας, με πολλαπλές βραβεύσεις στο εξωτερικό. Ανέκαθεν ο συνεταιρισμός είχε εξωστρεφή συμπεριφορά, εξάγοντας σε 27 χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, με βλέψεις τώρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Ο κοιμώμενος γίγαντας φαίνεται ότι ξυπνάει και διαφαίνεται ότι η κρίση ήδη αρχίζει να γεννά ευκαιρίες.

Ο ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ μετά τη μετάβαση κλιμακίου του συνεταιρισμού στην Κίνα, εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΖΩΝΗΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε και επισήμως η οριστικοποίηση της συμφωνίας του VAENI με τον κινεζικό επιχειρηματικό κολοσσό καθώς στην χώρα της Άπω Ανατολής μετέβη κλιμάκιο του Συνεταιρισμού μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ Φουντούλη, ο οποίος και υπέγραψε τη συμφωνία από πλευράς VAENI.
       
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Κίνας στον τομέα της εξαγωγής κρασιού, και ο στόχος του 10ετούς συμβολαίου που επικυρώθηκε από τις δύο πλευρές, είναι η διοχέτευση 300 containers ετησίως στην κινεζική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δόθηκε ήδη παραγγελία αξίας 500.000 ευρώ, η οποία στο σύνολό της αφορά PREMIUM προϊόντα ( τα ακριβότερα του Συνεταιρισμού ) καθώς και επιταγή εγγυοδοσίας για την εκτέλεση των παραγγελιών, της τάξης των 350.000 ευρώ.

Την αποστολή του VAENI η οποία αποτελούνταν από τους κκ Φουντούλη ( Πρόεδρος ), Κουμτσίδη ( Αντιπρόεδρος ), Πλιάτσικα ( Γεν. Διευθυντή ), Κάπρο ( Υπεύθυνο Πωλήσεων Ασιατικών Αγορών ) και Δουρούκα ( Ειδικός Συνεργάτης ) συνόδευσε καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής στην Κίνα ο εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου του Πεκίνου κ Θωμόπουλος, ενώ η υποδοχή από κινεζικής πλευράς ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη. Ο Πρόεδρος του VAENI κ Φουντούλης αφού πραγματοποίησε κεντρική ομιλία σε gala 200 περίπου ατόμων, στο οποίο παρευρέθησαν επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, οινολόγοι καθώς και γευσιγνώστες παγκοσμίου βεληνεκούς, είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον κ Ji ( Πρόεδρο του Κινεζικού Ομίλου ) με τον οποίο συζήτησε όλα τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, ο κ Φουντούλης παρουσίασε στον Κινέζο μεγιστάνα το οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό προφίλ της πόλης μας, αναδεικνύοντας τα εν γένει συγκριτικά πλεονεκτήματά της που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την επιτυχία ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου, πρόταση που εισακούστηκε από τον κινέζο επιχειρηματία ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επενδύσεις στην περιοχή μας. Οι εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών επιβεβαιώθηκαν από την αποδοχή εκ μέρους του Κινέζου της πρότασης του Προέδρου του ΑΑΟΣ να επισκεφθεί την πόλη μας μέσα στο Νοέμβριο, ώστε να μπουν και επί τάπητος όλα τα παραπάνω.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν πλήρως το σημερινό status της οινοπαραγωγής στη ζώνη μας αλλά και ευρύτερα. Η πολιτική της εξωστρέφειας που ακολούθησε ο Συν/σμός τα τελευταία χρόνια, η αναζήτηση νέων αγορών του εξωτερικού καθώς και η ολοκληρωτική στροφή στα ποιοτικά εμφιαλωμένα προϊόντα, αναβάθμισαν το brand name του VAENI, του εξασφάλισαν εγχώρια και διεθνή αναγνωρισιμότητα και σήμερα η στρατηγική αυτή απέδωσε αποτελέσματα πολύ μεγαλύτερα από το αναμενόμενο. Το τεράστιο αυτό εγχείρημα, έγινε πράξη, στηριγμένο πάνω στην συλλογική προσπάθεια του Προέδρου, του Δ.Σ. , των μελών και των στελεχών του ΑΑΟΣ VAENI αλλά και των υπολοίπων αμπελουργών και οινοπαραγωγών οι οποίοι ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλλαν ώστε το κρασί της ζώνης μας ( ΟΠΑΠ Νάουσα ) να γίνει γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διεθνών οινικών διαγωνισμών και εκθέσεων. Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα θα κερδιθεί από εδώ και στο εξής.
Οι παραγγελίες πρέπει να εκτελεσθούν στο ακέραιο με απόλυτη συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα για το VAENI, εφόσον δεν υπάρξουν αγκυλώσεις από το γραφειοκρατικό μας σύστημα. Βέβαια το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα αφορά και στην στάση την οποία θα πρέπει να κρατήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο χώρο του κρασιού αλλά και οι θεσμικοί παράγοντες. Οι ανέξοδες καφενειακές παραφιλολογίες και οι κακεντρεχείς τοποθετήσεις που μόνο μικροπρέπεια υποδηλώνουν, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εκλείψουν. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας που θα ξεπεράσει τα 10.000.000 ευρώ ετησίως, προήλθε από την ομοφωνία και ομοψυχία του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού μας και με αυτά τα ίδια συλλογικά κριτήρια, διασφαλίζεται σήμερα το μέλλον της ζώνης μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο το μέγεθος της ωφέλειας που θα έχει η τοπική μας κοινωνία από την εν λόγω συμφωνία σε μια περίοδο που η χώρα διανύει τραγικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με το εργασιακό μέλλον των συμπολιτών μας να θεωρείται αβέβαιο.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΤΟΥ ΑΑΟΣ VAENI ΝΑΟΥΣΑ

• Κατατίθεται ο φάκελος του προγράμματος « Αλέξανδρος Μπαλτατζής » για τον εξωραϊσμό κτιριακών υποδομών και αύλειου χώρου του εργοστασίου, αξίας 500.000 ευρώ, συμπληρώνοντας το προηγούμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μηχανολογικού εξοπλισμού.
• Έχει ήδη εγκριθεί το πρόγραμμα προώθησης και προβολής του ελληνικού οίνου αξίας 2.400.000 ευρώ για τις αγορές της Κίνας και της Ρωσίας.
• Αναμονή έγκρισης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες του εργοστασίου δυναμικότητος 560 KW, γεγονός που θα προσθέσει ένα ακόμη σημαντικό έσοδο για το συνεταιρισμό.
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 158 επισκέπτες συνδεδεμένους