Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

7 Φεβρουαρίου 2012

Το μέλλον του τομέα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Μια καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει η «Ομάδα Οίνος» της Copa-Cogeca, στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΟΣΟΕ.
Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι φορείς των οινοποιητικών συνεταιρισμών για την διασύνδεση της ΚΟΑ Οίνου με την ΚΑΠ 2020 και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στην Commission στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Οίνου την 15/2/2012.

Οι απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ ενσωματώθηκαν στο κείμενο προτάσεων της Copa-Cogeca και περιληπτικά συνοψίζονται ως εξής:
• Η αμπελοκαλλιέργεια είναι επιλέξιμη για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης (βασικής), αλλά και για τις υπόλοιπες πληρωμές που την συνοδεύουν, συνεπώς η πρόταση της Commission τυγχάνει της στήριξης του τομέα
• Από περιβαλλοντική άποψη η αμπελοκαλλιέργεια που είναι μια μόνιμη καλλιέργεια, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο:

o στην δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα
o στην παραγωγή ενεργειακών υποπροϊόντων
o στην προστασία από τη διάβρωση του εδάφους, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες (πεζούλες κλπ)
o στη διαμόρφωση του τοπίου
o στην δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

Από την άποψη αυτή το αμπέλι έχει de facto τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας των περιοχών με οικολογική εστίαση και σαν τέτοιες οφείλει να τις αντιμετωπίζει η Commission. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μια εναλλακτική αντιμετώπιση της πράσινης ανάπτυξης, συνεπώς το αμπέλι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ 2020. 
• Είναι απαραίτητη η συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης χωρίς αλλαγές, με την προσθήκη της δυνατότητας να εκτελούνται δράσεις προώθησης και στην εσωτερική αγορά
• Είναι αναγκαίο τα προγράμματα διαχείρισης κρίσεων να παραμείνουν στον πρώτο πυλώνα και να είναι περισσότερο αποτελεσματικά
• Σχετικά με τις «νόρμες εμπορίας» απαιτείται ο τομέας να διατηρήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του, ως προς την ονομασία των προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και ιδιαίτερα την ανάμειξη γλευκών και οίνων, αλλά και όσον αφορά τον τόπο παραγωγής και τον τόπο προέλευσης
• Δεν θα πρέπει να μεταβληθούν οι διατάξεις για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ
• Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το «Δυναμικό Παραγωγής» της σημερινής νομοθεσίας πρέπει να διατηρηθούν
• Οι Οργανώσεις Παραγωγών είναι αναγκαίο να μεριμνούν για την προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση
• Τα κριτήρια αναγνώρισης των Ο.Π. να ορίζονται από κάθε Κράτος Μέλος και να είναι διαφορετικά για κάθε γεωργικό τομέα
• Δεν επαρκούν τα συστήματα διαχείρισης των ΠΟΠ και ΠΓΕ που εφαρμόζουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, για να αντικαταστήσουν το σύστημα διαχείρισης των δικαιωμάτων φύτευσης
• Τα δικαιώματα φύτευσης πρέπει να διατηρηθούν για όλους τους τύπους οίνων
• Οι ενισχύσεις για τις Ο.Π. δεν θα πρέπει να περιορίζονται ούτε στην κάλυψη δαπανών σύστασης, ούτε στην υποστήριξη του ορισμού δικαιούχων Ενιαίας Ενίσχυσης
• Οι ενισχύσεις για τις μειονεκτικές ζώνες θα πρέπει να διατηρηθούν με τη σημερινή τους μορφή

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 988 επισκέπτες συνδεδεμένους